Ana sayfa » Güncel » “HER HAFTA 3 GÜN 16 SAAT MESAİYLE 38-42 BİN LİRA ARASI MAAŞ. BURASI ÇİKOLATA FABRİKASI DEĞİL, PETROL RAFİNERİSİ TÜPRAŞ…”

“HER HAFTA 3 GÜN 16 SAAT MESAİYLE 38-42 BİN LİRA ARASI MAAŞ. BURASI ÇİKOLATA FABRİKASI DEĞİL, PETROL RAFİNERİSİ TÜPRAŞ…”

Yazar Erdinç Şahin
0 Yorum

KUZEYEGEHABER-Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde işverenle anlaşamayan Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu TÜPRAŞ Kocaeli rafinerisinde işçilerin direnişi devam ediyor. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 21 Nisan’da rafineride eylem başlatan işçiler direnişlerinde yedinci günü geride bıraktı.

5 Mayıs Pazartesi günü sona erecek olan arabuluculuk sürecini bekleyen TÜPRAŞ işçisi, talepleri gerçekleşene kadar rafinerideki eylemlerini sürdürecek.

İZİN GÜNLERİNDE BİLE DİNLENEMİYORLAR…
İşçiler yaptıkları açıklamada sözleşmelerin adil bir şekilde yapılması gerektiğini fazla mesai yapmaktan, çok çalıştıkları için evlerine gidince dinlenememekten, sosyal hayatlarının olmamasından, kendilerine, ailelerine, ve çocuklarına zaman ayıramadıkları için sitem ediyorlar.

Aylık maaşlarının 38-42 bin TL aralığında olmasından ve çalışma şartlarından maddi manevi mutsuzlar..

Ramazan ayına kadar yemek ücretlerinin bile ne kadar olduğunu bilmediklerini söyleyen işçilerden oruç tutanlar, hesaplarına yatan günlük yemek parasının 73 lira olduğunu söylüyor. İşçiler yanı başlarındaki başka fabrikalarda ise işçiye günlük 450 TL yemek ücreti verildiğini örnek gösteriyor.

MÜTEAHHİT İŞÇİSİNİN MAAŞI ÜÇ KATI YÜKSEK…
Emeklerinin karşılığında çok düşük maaşlara çalıştıklarını söyleyen TÜPRAŞ işçisi, rafinerideki özel sektör firmalarından TEKFEN, ENKA BURKMAN’ın taşeron işçilerinin ise iki üç katı maaş aldıklarını ifade ediyorlar. İşçiler ayrıca rafineride çalışan müteahhit işçisinin de TÜPRAŞ işçisinden daha yüksek maaş aldığını belirtiyor.

TÜPRAŞ yönetmeliğinin 18. maddesine göre işçiler; “Kötü halden” ya da hata yaptıkları için işten kovulmaları halinde ayrıldıktan sonra da başka işlerde çalışmalarının da önünün kapandığına dikkat çekti. Maddeye göre işine son verilen çalışanlar, her türlü riskle karşı karşıya olduklarını ifade ediyor.

YASAL OLARAK 270 SAAT OLAN MESAİ TÜPRAŞ’TA 2 BİN 324 SAAT

Haftada 3 gün 16 saat mesai yaptıklarını söyleyen işçiler 16 saatlik mesainin yasaya da aykırı olduğunu söylüyor. TÜPRAŞ işçisi, yasada belirtilen fazla mesai sınırı 270 saat olduğu halde 1 yılda 2 bin 304 saat mesai yaptıklarını dile getiriyor. Fabrikada işçi eksikliği olduğunu da söyleyen işçiler işverenin ise işçi fazlasının olduğunu iddia ettiğini belirtiyor.

AYNI İŞİ YAPAN SOCAR İŞÇİLERİNİN MAAŞI DAHA YÜKSEK…

Kendileriyle aynı işi yapan STAR rafinerisinde işçilerin aldığı maaşın, TÜPRAŞ işçisinin maaşından iki üç kat fazla olduğunu söyleyen çalışanlar emeklerinin karşılığını alamamaktan muzdarip. STAR işçilerini yetkililere örnek gösterdiklerini de söyleyen işçiler, işverenin ise diğer firmanın ham petrolünü kendilerinin çıkarıp işlemesi nedeniyle maaşlarının da yüksek olduğunu söylediğini ifade ediyor.

GREV YASAĞI VAR, OHAL’DE BİLE ÜRETİMİN DEVAM ETMESİ ZORUNLU…

Savaş ve seferberlik durumları da dahil üretim durdurma yasağı bulunan TÜPRAŞ işçisinin grev yasağı da var. Sokağa çıkma yasağının olduğu koronavirüs pandemisinde de çalıştıklarını söyleyen işçiler artık fazla mesai yaparak bile çalışmak istemediklerini vurguladı.

İŞÇİYE KARŞI YÜKSEK HAKEM TEHDİDİ!…

TÜPRAŞ işçisi son olarak Yüksek Hakem Kurulu’ndan da işverenin istediği sonuç çıktığı için kurulun işçiye karşı bir tehdit olarak kullanıldığını hatırlatıyor. 2019’daki sözleşme sürecinde Yüksek Hakem Kurulu’nun enflasyonun yarısına tekabül eden yüzde 6’lık zam verdiğini söyleyen işçiler, işverenin: “Ben ne verirsem o, işine gelirse.” mantığında olduğunu ifade ediyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Bırakın

Captcha Plus loading...

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2025 | Kuzeyegehaber.com