Ana sayfa » Güncel » İZMİRİN AFET HAZIRLIK HARİTASI ÇIKARILDI. 2.425 TOPLANMA ALANI VE 71 GEÇİCİ BARINMA ALANI ANALİZ EDİLDİ…

İZMİRİN AFET HAZIRLIK HARİTASI ÇIKARILDI. 2.425 TOPLANMA ALANI VE 71 GEÇİCİ BARINMA ALANI ANALİZ EDİLDİ…

Yazar Erdinç Şahin
0 Yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Afete Dirençli İzmir” hedefi kapsamında önemli bir adım attı. İzmir Planlama Ajansı (İZPA), kentin afet toplanma alanlarını erişilebilirlik bakımından detaylı şekilde analiz etti. Yapılan çalışma, deprem gibi afet durumlarında kent sakinlerinin güvenli alanlara ulaşımındaki mekansal eşitsizlikleri ortaya koydu.

Afet toplanma alanlarında erişilebilirlik mercek altında…
İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından hazırlanan “İzmir’de Afet Toplanma Alanlarının Erişilebilirliğinin Mekânsal Analizi”, afet sonrası kentteki toplanma alanlarının konumlarını ve erişim durumunu ortaya koydu.

İzmir’de şu an itibarıyla 2 bin 425 afet ve acil durum toplanma alanı ile 71 geçici barınma alanı bulunuyor. İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, analizle ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının deprem anında vatandaşların yürüme mesafesinde bir toplanma alanına erişebilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Türkiye genelinde afet toplanma alanı sayılarında bir eksiklik bulunmadığını ancak bu alanların ilçelere ve mahallelere eşit dağılmadığını vurguladı.

İzmir’in körfezin çevresinde sıkışık bir yapılanmasını olduğunu söyleyen İZPA Başkanı Koray Velibeyoğlu, “Körfez ve çevresi zaman içerisinde büyük bir nüfusu barındırır duruma geldi. Yüksek deprem riski bulunan alanlarda nüfus yığılmış durumda. 4 buçuk milyonun 1 buçuk milyonu ise daha çeper ve kırsal alanlarda. Kırsalda, çeperlerde daha rahat deprem toplanma alanları ve açık alanlar var. Bu alanların deprem toplanma alanı olarak belirlenmesi çok da şart değil. Önemli olan açık alan olması” dedi.

Velibeyoğlu, afet sonrası toplanma alanlarının taşıması gereken kriterleri de şu sözlerle açıkladı: “Deprem toplanma alanları acil durumlarda ulaştığımız yerler. Esas olan kentte geniş, çok sayıda, birbiri ile bağlantılı ve kolay erişilebilir açık alanlar oluşturulması. Bunlar küçük mahalle parkı, çocuk oyun alanları, kent parkları olabilir. Atıl alanların tekrar hayata döndürülmesi, az kullanılan alanların verimli hale getirilerek, eldeki stokun iyileştirilmesi yönünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi çalışmaları var. Kültürpark, Hasanağa Bahçesi, İnciraltı Kent Ormanı’ndaki yenileme çalışmaları bu nedenle kritik öneme sahip. Bunlara yenilerinin eklenmesi de çok önemli. Yaya olarak, bisiklet veya toplu taşıma araçları ile bu bölgelerin aralarındaki ilişkinin güçlendirilmesi de anahtar rol oynuyor.”

“İzmir’de nazım imar planları revize ediliyor…”
Afetlerden önce yapılacak çalışmaların hayati önem taşıdığını söyleyen Velibeyoğlu, “Önemli olan deprem olmadan önce yapılacak çalışmalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun için çok farklı alanlarda, çok yönlü çalışmalarını sürdürüyor. Kentin nazım imar planları revize ediliyor. Sosyal konut hamleleri yapılıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Sadece deprem riskine yönelik olarak çalışamayız. Esas amacımız hem depreme dayanıklı hem de yaşanılabilir alanlar yaratmak olmalı. Bu ön koşul. Yapacağımız planlama ve dönüşüm çalışmalarının temelinde, insanların daha iyi ve güvenli çevrelerde nasıl yaşayacağına yönelik stratejiler ortaya koymak” dedi…

Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Bırakın

Captcha Plus loading...

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2025 | Kuzeyegehaber.com