Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » BEYNİNE ÇİP TAKILDI, DÜŞÜNCE GÜCÜYLE OYUN OYNADI!…

BEYNİNE ÇİP TAKILDI, DÜŞÜNCE GÜCÜYLE OYUN OYNADI!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bu yılın başlarında Elon Musk, Neuralink’in ilk defa bir insana takıldığını açıklamıştı. Klinik testlerin bir parçası olan bu gelişmenin ardından firma, şimdi de beyin bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisini çalışırken gösterdiği bir demo yayımladı. Videoda, Neuralink takılan kişi satranç oynuyor.

Videodaki siyah t-shirt giyen kişi Neuralink’ten bir mühendis, diğer kişi ise 29 yaşındaki Nolan Arbaugh, Neuralink takılan ilk kişi. Arbaugh’un bundan 8 yıl önce geçirdiği bir dalış kazasından dolayı boyundan aşağısı felçli. Arbaugh videoda, “süper kolay” olarak adlandırdığı ameliyatla Neuralink implantının takıldığını söylüyor.

Kendisinin öğrendiği ilk şey ise “vücudunu hareket ettirme isteği ile hayalî hareketi ayırmak” olmuş. Böylece hareket düşündüğü zaman kendi bedenini değil de fare imlecini hareket ettirme isteğini ayırabiliyor.

Videodaki siyah t-shirt giyen kişi Neuralink’ten bir mühendis, diğer kişi ise 29 yaşındaki Nolan Arbaugh, Neuralink takılan ilk kişi. Arbaugh’un bundan 8 yıl önce geçirdiği bir dalış kazasından dolayı boyundan aşağısı felçli. Arbaugh videoda, “süper kolay” olarak adlandırdığı ameliyatla Neuralink implantının takıldığını söylüyor. Kendisinin öğrendiği ilk şey ise “vücudunu hareket ettirme isteği ile hayalî hareketi ayırmak” olmuş. Böylece hareket düşündüğü zaman kendi bedenini değil de fare imlecini hareket ettirme isteğini ayırabiliyor.

Videoda Arbaugh, şimdiye kadar Neuralink ile yaşadığı deneyimin olumlu olduğunu söylerken, “Mükemmel değil, bazı sorunlarla karşılaştığımı söyleyebilirim. İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmelerini istemiyorum. Yapılması gereken çok çalışma var ancak şimdiden hayatımı değiştirdi.” ifadelerini kullandı.

Arbaugh, ocak ayında yapılan ameliyat ile Neuralink takılan ilk insan olmuştu. İmplant daha önce çeşitli hayvanlar üzerinde denenmişti. Hatta o denemelerin bir kısmı federal soruşturmalara da konu olmuştu…

Webtekno

https://twitter.com/i/broadcasts/1ypJdkXjaLNGW

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com