Ana sayfa » Yerel » ALİAĞA TİCARET ODASI’NDA, ARABULUCULUK VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM DÖNEMİ…

ALİAĞA TİCARET ODASI’NDA, ARABULUCULUK VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM DÖNEMİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

AB

KUZEYEGEHABER-Aliağa Ticaret Odası (ALTO) üyelerinin, ticaret erbaplarının ve Aliağa halkının yaşadığı sorunları çözme noktasında gerçekleştirdiği projelere bir yenisini ekledi.

Aliağa Ticaret Odası, iş dünyasında yaşanan hukuki sorunları, mahkemelere taşımadan çok daha kısa sürede ortadan kaldırmak ve böylelikle üyelerinin ticari ilişkilerinde zaman ve itibar kayıplarına uğramasının önüne geçmek amacıyla, TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi iş birliğiyle, Aliağa Ticaret Odası Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ni faaliyete geçirdi.

Üyelerinin, ticaret erbaplarının ve Aliağa halkının hukuki anlaşmazlıkları için hizmet verecek olan Aliağa Ticaret Odası Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, iş dünyasının artık tüm hukuki ihtilaflarını, hem daha hızlı, hem de daha uygun maliyetlerle çözüme kavuşturabilecek.

Aliağa Ticaret Odası bu kapsamda, TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel’in katılımıyla, Aliağa iş dünyasına arabuluculuğun avantajları ve arabuluculuk sisteminin tüm yönleriyle anlatıldığı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel’in sunum gerçekleştirerek Arabuluculuğun Avantajları, Arabuluculuk Süreci, Tüketici Uyuşmazlıkları, Ticari Sözleşmelerde Arabuluculuk, Singapur Konvansiyonu gibi konu başlıklarını anlattığı toplantıya Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı Uğur Akyıldız, Yönetim Kurulu, Meclis, Meslek Komitesi Üyeleri ve arabulucu avukatlar ile basın mensupları katılım sağladı.

Akyıldız: ‘Üyelerimiz Hukuki Sorunlarını Arabuluculuk İle Kısa Süre İçinde Çözebilecek’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Uğur Akyıldız, “Hepimizin bildiği gibi gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle birlikte artık birçok uyuşmazlığın çözümlenmesi noktasında arabuluculuk dava şartı haline geldi. Arabuluculuk; uyuşmazlıkların hızlı, kolay ve kökten çözümlenmesini sağlaması nedeniyle sadece ülkemizde değil dünya genelinde tercih edilen bir yöntem.

Oda olarak, uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşmasına yardımcı olmak misyonuyla kurduğumuz Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile başka şirketlerle veya kişilerle ihtilaflı olan üyelerimiz yargı yoluna gitmeden çözüm sağlayabilecekler. Bu sayede üyelerimizin hukuki sorunlarını kısa süre içinde çözmeyi ve uyuşmazlıkların giderilmesini, amaçlıyoruz. Bu önemli merkezin hayata geçirilmesine katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Arabuluculuk Süreci, Mahkeme Kararına Eşdeğer Gizlilik ve Tarafsızlık İlkesi İle Yürütülüyor…

Toplantıda arabuluculuğun dünyadaki yeri ve TOBBUYUM sistemi hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan TOBBUYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin dava şartı olan ve ihtiyari uyuşmazlıklarda mahkemelerin yükünü hafifleten, verilen kararların mahkeme kararı niteliğinde olduğu bir merkez olduğunu belirterek, “Arabuluculuk sisteminin yargı yoluna göre daha hızlı ve ekonomik olması, sürecin taraflarının iradeleri doğrultuda ilerlemesi, arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkının kaybedilmemesi, süreç sonunda yapılan anlaşmanın mahkeme kararına eşdeğer olması, gizlilik ve tarafsızlık ilkesine özellikle önem vermesi nedeni ile arabuluculuk özellikle ticari uyuşmazlıklarda, iş hukuku uyuşmazlıklarında ve tüketici uyuşmazlıklarında başvurulan bir yöntemdir” dedi.

Ahilik kültüründe de arabuluculuk benzeri bir sistem var…

Arabuluculuğun uyuşmazlık içinde olan tarafların gönüllü olarak kullandıkları çözüm sistemi olduğunu ve bu sistemin Ahilik kültüründe de var olduğunu dile getiren Yüksel, bugün itibariyle TOBBUYUM iş birliğinde 126 ticaret ve sanayi odasında arabuluculuk ve tahkim imkanı olduğunu söyledi. Arabuluculuk sisteminde tarafların anlaşması halinde iki tarafın da kazanmış olduğunu belirten Dr. Onur Yüksel, arabuluculuk sisteminin çok bütüncül bir sistem olduğunu ve uyuşmazlıkların çözümü için ciddi bir hazırlık aşaması olduğunu kaydetti.

Uyuşmazlıklar arabuluculukla kısa sürede çözülüyor…

Taraflardan toplanan bilgiler eşliğinde müzakereler yapıldığını belirten Yüksel, arabuluculuk sistemi sayesinde tarafların yargı yoluna kıyasla çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha az masrafla hukuki anlaşmazlıklarına çözüm bulabildiklerini kaydetti.

Başkan Ertürk: ‘Arabuluculuk toplumsal uzlaşmayı sağlamaya giden önemli bir olgudur’

Genel Müdür Dr. Onur Yüksel’in ardından konuşan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, “Arabuluculuk sistemi iş dünyamızda anlaşmazlıkların çözümü noktasında çok önemli bir adım. Toplumsal uzlaşmayı sağlamaya giden önemli bir olgudur. İki taraf da el sıkışarak ihtilafı ortadan kaldırıyor. Toplumun arasındaki çatışmayı da bitirecek bir esastır” dedi.

Başkan Ertürk: ‘ALTO Arabuluculuk merkezi ile iş dünyamızın zaman, maliyet ve itibar kayıplarına uğramasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz’
Yeni yılda hayata geçirdiğimiz Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezimiz ile iş dünyamızın ticari ilişkilerinde zaman, maliyet ve itibar kayıplarına uğramasının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Ertürk, “Mahkeme üzerinden dava yolunda kesin hüküm aşamasına ulaşmak 3 ila 5 yıla yaklaşan bir zaman gerektirirken, arabuluculukta bu durum en fazla birkaç hafta içinde çözümlenebiliyor.

Arabuluculuk, vakitten sağladığı bu tasarrufun yanı sıra başta harç olmak üzere, yargılama giderlerinde de iş insanlarımıza önemli maliyet avantajı sunuyor. Ancak en önemlisi, tarafların hakimiyetindeki bir süreç olarak ilerleyip sonuçlanmasıdır. Sürecin gizliliği, ticari sırların korunması amacına da doğrudan hizmet ediyor” dedi.

Başkan Ertürk: ‘Merkezimiz Aliağamıza, bölgemize ve iş dünyamıza hayırlı olsun’

Konuşmasında Türk halkı ve iş insanlarının Arabuluculuk sistemine yabancı olmadığının altını çizen Ertürk, arabuluculuk sisteminin ahilik teşkilatının özü olduğunu belirterek, “Aslında biz arabuluculuk sisteminin yabancısı değiliz. Asırlar önce bizim atalarımız, arabuluculuk sistemini uyguluyordu. Oda ve borsa camiamızın temelini oluşturan ahilikte ticari ihtilafları Ahiler çözerdi. Fakat zamanla Ahiliğe dayanan arabuluculuk sistemi unutuldu.

Arabuluculuk sistemini Batı bizim kültürümüzden devşirdi ve geliştirdi. Ama biz ise daha yeni keşfediyoruz. Unutulmuş arabuluculuk müessesinin çağdaşlaştırılarak hayata geçirilmesinde, TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin kurulması fikrinin ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun hazırlık aşamasından bugüne kadar olan süreçteki çalışmalarda TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun çok büyük emeği var.

Bu vesile ile başta Sayın Başkanımız olmak üzere Odamızda faaliyete geçirdiğimiz Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin hayata geçmesinde emeği olan herkese, tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. Merkezimiz Aliağamıza, bölgemize ve iş dünyamıza hayırlı olsun” dedi…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com