Ana sayfa » Güncel » ASLAN: “İZMİR DE BİR YILDA KONUT FİYATLARI YÜZDE 98, KİRALAR YÜZDE 131 ARTTI, TERSİNE GÖÇ BAŞLADI…”

ASLAN: “İZMİR DE BİR YILDA KONUT FİYATLARI YÜZDE 98, KİRALAR YÜZDE 131 ARTTI, TERSİNE GÖÇ BAŞLADI…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye’nin 3’üncü büyük kenti İzmir’ de kooperatifler aracılığıyla 150 bin kişinin barınma sorununa çözüm getiren Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de son bir yılda konut fiyatlarının yüzde 98, kiraların da yüzde 131 arttığını belirtti.

Şehir Plancısı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan aday adayı Dr. Buğra Gökce’nin açıkladığı “barınma krizi”ne ilişkin araştırması; konut sıkıntısının “beka” sorununa dönüştüğünü ve sosyal açıdan da büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu gösterdiğini kaydeden Aslan, “Gökce’nin açıkladığı verilere göre; konut satışı ekim ayında, bir önceki aya göre; yüzde 8.7 azaldı. Buna karşılık Türkiye’de son bir yılda konut fiyatı ortalama yüzde 103 arttı. Bu artış İzmir’de yüzde 98, İstanbul’da yüzde 89.6, Ankara’da ise yüzde 121.1 oldu” dedi.

Tersine göç başladı…

“Bugüne kadar Anadolu’dan üç büyük kente göç; bu kez, bu şehirlerden Anadolu’ya tersine göçe dönüşmüş durumda” diyen Aslan, “Bu kez de üretimde ve istihdamda azalma oluyor. Bunun sonucu da Türkiye’nin üretim ve rekabet gücü azalıyor” diye konuştu.

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, şöyle devam etti: “TOKİ ve Emlak Konut, lüks konut üretiminden vazgeçerek, dar ve sabit gelirli için sosyal konut üretimine başlamalı. Ayrıca; belediyeler de 1984-1990 yıllarında olduğu gibi, kâr amacı olmayan Ege-Koop gibi konut kooperatifi üst birliklerini özendirici uygulamaya geçmeli.

Kamu bankaları da uzun vadeli, düşük faizli kredi uygulamasıyla, ihtiyaç sahiplerinin konuta erişimini kolaylaştırmalı. Sonuç olarak, konut krizi büyük sorun oldu, sosyal gerilime ve çatışmaya evrildi. Çözüm için yarın geç olabilir…”

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com