Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » PARÇALANMIŞ BİR GALAKSİ’DEN OLUŞAN: “YILDIZ NEHRİ” KEŞFEDİLDİ…

PARÇALANMIŞ BİR GALAKSİ’DEN OLUŞAN: “YILDIZ NEHRİ” KEŞFEDİLDİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Bizden yaklaşık 300 milyon ışık yılı mesafedeki bir galaksi kümesinde, galaksiler arası uzayda akan çarpıcı bir yıldız nehri keşfedildi.

Keşif büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Galaksi kümesi gibi dinamik ve kütleçekimsel açıdan karmaşık olan bir ortamda, bir yıldız akıntısı gibi zayıf bir oluşumun çok uzun sürmesi beklenmiyor. Fakat her şeye rağmen işte orada.

Yeni bulgu, galaksi kümelerini ve içlerinde toplaşan esrarengiz karanlık maddeyi daha ayrıntılı biçimde incelemek amacıyla kullanılabilir.

“Onunla yollarımız tesadüfen kesişti”
Hollanda’da bulunan Groningen Üniversitesi ve İspanya’daki La Laguna Üniversitesi’nde görevini sürdüren gözlemsel astrofizikçi Javier Román, “Bu dev akıntıyla yolumuz tesadüfen kesişti. Büyük galaksilerin etrafında gezinen yıldızların halelerini inceliyorduk” dedi.

Yıldız akıntıları, Samanyolu Galaksisi’nde sıkça görülen bir olgudur. Akıntıların, Samanyolu’nun gelgit kuvvetlerince parçalanan yoğun küresel yıldız kümelerinin parçalanmış haldeki enkazından oluştuğu düşünülüyor. Bununla beraber onu tanımlamak güçtür. Yıldızların ilişkileri hemen anlaşılmıyor, zira yıldızlara olan uzaklıkların ölçülmesi fazlasıyla zor; yıldız nehirleri de epey zayıf akıyor…

(Duvar)

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com