Ana sayfa » Güncel » TÜM EYT’LİLERİ İLGİLENDİRİYOR, EKSİK ÖDENEN MAAŞLARINIZI BU ŞEKİLDE GERİ ALABİLİRSİNİZ…

TÜM EYT’LİLERİ İLGİLENDİRİYOR, EKSİK ÖDENEN MAAŞLARINIZI BU ŞEKİLDE GERİ ALABİLİRSİNİZ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş haberine göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olup aylığı yanlış bağlananlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yazılı dilekçe ile başvurarak düzeltme talep edebilir. Eğer yeniden hesaplanan aylık yüksek çıkarsa, fark emekliye ödeniyor.

SGK, henüz tamamlanmayan 200 bine yakın dosya üzerinde çalışıyor ve işlemlerin hızlı şekilde tamamlanması için yoğun bir mesai yürütüyor.

Yoğun başvurular nedeniyle, hizmetlerin tespiti, aylığa esas gün, kazanç bilgileri, yanlış sicil numarası gibi bilgilerin yanlış girilmesi nedeniyle aylık miktarı yanlış hesaplanabiliyor.

DİLEKÇE İLE BAŞVURU YAPILMALI…

Emekli aylığının yanlış bağlandığını düşünenler, SGK il müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurarak düzeltme talep edebilir.

Yanlış hesap yapıldığının tespiti alındığında dilekçe tarihi itibarıyla yeniden düzeltiliyor. Hatanın vatandaştan mı, SGK’dan mı kaynaklandığına bakılıyor.

Eğer Kurum’dan kaynaklıysa hesaplanan aylık eski aylığın üzerindeyse başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan fark emekliye ödeniyor.

EMEKLİLİK HAKKI YANMAZ…

Yasaya göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş koşulu olmadan emekli olmaları kazanılmış hak olarak görülüyor.

Koşulları ne zaman tamamlanırsa o tarihten itibaren dilekçe verilerek emekli aylığı alınabilecek. Mevcut sistemde, EYT yasası kapsamında başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren aylıklar yatırılıyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kalkınma Planı sunumunun ardından sosyal güvenlik sistemine ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşının yükseltilmesinin gündemde olmadığını söyledi.

Yılmaz, EYT konusunda da, “Bu sene 2 milyonun üzerinde insan buradan emekli oldu ama toplamda 5 milyona kadar bir potansiyel var. Bunlar zaman içinde sisteme girecek. Yılın sonuna doğru sisteme girenlerin etkisi önümüzdeki yıllarda daha fazla görülmüş olacak” değerlendirmesini yaptı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com