Ana sayfa » Güncel » MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA GÖZLER MECLİS’TE…

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA GÖZLER MECLİS’TE…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Asgari ücret, yüzde 34 zamla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltildi. Asgari ücret zammının ardından memur ve emeklinin gözü 5 Temmuz’da TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon oranlarına çevrildi.

Son açıklanan enflasyon oranları ile 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zam oranı yüzde 15,26 olarak hesaplanırken, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 13,13 oldu.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?…

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Haziran ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte yılın ikinci zam oranı da ortaya çıkmış olacak.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI ZAMMINDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR…

Milyonlarca memur ile emekli, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından maaş ve aylıklarına yapılacak zammı bekliyor. Gözler Meclis’e çevrilirken memurlar için ‘kademe ve derecede’ nasıl bir düzenleme yapılacağı merakla bekleniyor. En düşük emekli aylığında ise ‘kök aylık’ detayı dikkat çekiyor.

MEMUR MAAŞ ZAMMINDA BELİRSİZLİK…

İktidar, seçim öncesi en düşük memur maaşını net 22 bin liraya çıkaracağını açıkladı. Bu da en düşük memur maaşının 10 bin lira civarında artacağı anlamına geliyor. Ancak 22 bin lira netleşirse daha yüksek kademe ve dereceye sahip memurlar için nasıl bir düzenleme yapılacağı belirsiz.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ…

Memur ve emekli maaşı zammı düzenlemesine ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, düzenlemenin temmuzda Meclis’ten geçeceğini, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını söyledi.

EMEKLİLERİN KÖK MAAŞ KAYGISI!…

İktidar, emeklilerin yarısından fazlasının en düşük aylık olan 7 bin 500 lirada eşitlenmesi nedeniyle ‘daha fazla prim ödeyenler için yeni bir düzenleme yapılacağını’ duyurmuştu.

Ancak en düşük aylık olan 7 bin 500 liranın artıp artmayacağı, artarsa ne kadar olacağı konusunda iktidardan net bir açıklama yok. Halen kök aylığı 5 bin liranın altında olanlar var.

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN YASAL DÜZENLEME BEKLENİYOR…

Yeni bir düzenleme olmadığı takdirde emeklilere Temmuz’da enflasyon zammı yapılırsa bu zam 7.500 TL üzerine değil 5 bin TL’nin üzerine gelecek. İktidarın yasal düzenlemeye, daha fazla primi olan emeklilerle ilgili maddeler de koyması bekleniyor.

EMEKLİ KÖK AYLIĞI…

7 bin 500 TL’den düşük olan emekli aylıkları Hazine tarafından 7 bin 500 TL’ye tamamlandı. Ancak emekliler Temmuz ayında 7 bin 500 TL üzerinden değil, daha düşük olan kendi kök aylıkları üzerinden zam alacaklar. Örneğin, şu an kök aylığı 5 bin TL olan bir emekli, 500 TL Hazine desteği ile 5 bin 500 TL alıyor.

MEMURLARIN TOPLU SÖZLEŞME ZAMMINA DA DÜZENLEME…

Öte yandan, memurların Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 düzeyinde, düşük kalan toplu sözleşme zammının da iyileştirilmesi gündemde. Memurların yüzde 6 düzeyindeki toplu sözleşme zammının yüzde 10’a tamamlanması öngörülüyor. Görüşmeler ise 1 Ağustos’ta başlayacak…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com