Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » “BU FAY HATLARININ BİRLEŞİP KIRILMASI, 7’NİN ÜSTÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR…”

“BU FAY HATLARININ BİRLEŞİP KIRILMASI, 7’NİN ÜSTÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerden sonra deprem konusu yeniden ülkenin önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen deprem haberlerinden sonra gözler Marmara Depremine çevrildi. Uzman deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bursa’nın Mudanya ilçesinde gerçekleşen 4 büyüklüğünde depremler için Güney Marmara’yı işaret etti.

Mayıs ayında gerçekleşen 4 büyüklüğündeki Mudanya depreminin ardından Yeniçağ’a konuşan Üşümezsoy, depremlerin birleştikleri fay hatlarına yeniden dikkat çekti.

Gemlik-Mudanya fayının Marmara’da en aktif fay olduğunu belirten Üşümezsoy, bu fayda oluşan 3 buçukluk, 4’lük ve 5’lik onlarca depremin bu fayın Gemlik körfezinden Mudanya’ya doğru uzanan bir fay hattındaki deprem zirvelerini gösterdiğini söyledi.

Bu fay hattına kuzeyden gelen Bozburun-İmralı fayındaki depremlerin de etki verdiğini kaydeden Üşümezsoy, “Armutlu fayı da bu anlamda burayı etkilemektedir. 17 Ağustos’ta kırılan fayın Güney doğuya giden koluyla Gemlik Körfezi’nden gelen fayın birleştiği bir kesişme noktası oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

ESENKÖY VE GEMLİK KÖRFEZİ FAY HATTINA DİKKAT!…

Depremlerin yerini önceden bilen Üşümezsoy, Marmara’daki en riskli fay ve bölgeyi için şunları söyledi:

“Geçen ay 4 büyüklüğündeki deprem, ondan önceki aylarda 3 ve 4 büyüklüğündeki onlarca deprem yılda bu faydaki aktifliği göstermektedir. 1999 depreminden sonra en riskli fay ve bölge olarak gördüğüm Esenköy ve Gemlik Körfezi fay hattının kesişmesi ve bu fayların birlikte kırılmasıdır. Bu anlamda Marmara’daki riskli gördüğümüz bu kesim Kumburgaz fayından daha önemlidir.”

“TEK KIRILIRSA 6.5, İKİSİ BİRDEN KIRILIRSA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR”

İki riskli fayın birleşmesi durumunda 6.5 yada 7 büyüklüğünde deprem olma potansiyelinin doğacağına değinen Şener Üşümezsoy, şunları kaydetti:

“Gemlik-Mudanya fayı ile Bozburun fayı birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Tek kırılırsa 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeline sahip…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com