Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » 272 Kilogramlık Bir Uydu Bu Gece Dünya’ya Çarpacak!…

272 Kilogramlık Bir Uydu Bu Gece Dünya’ya Çarpacak!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yıllar önce uzaya gönderilen ve şu an hizmet dışı olan 272 kilogram ağırlığındaki The Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI) uydusunun çarşambayı perşembeye bağlayan gece Dünya’ya düşmesinin beklendiğini duyurdu.

RHESSI uydusu, 2002’den 2018’e kadar aktif olarak faaliyet göstermişti. 20 yıldan fazladır uzayda bulunan uydu, görevi süresince Güneş patlamalarını inceleyerek NASA’nın bu kadar güçlü enerji patlamalarının arkasındaki temel fiziği anlamasına yardımcı olmuştu. Buna ek olarak 100 binden fazla Güneş olayını da 16 yıllık görevi boyunca kaydetmişti.

NASA’ya göre nereye düşeceği bilinmeyen uydunun insanlara zarar verme olasılığı çok az…

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bilgi alan NASA, pazartesi günü yaptığı açıklamada uydunun bu gece TSİ 04:30 sularında Dünya atmosferine gireceğinin tahmin edildiğini aktarmıştı. Salı günü ise bu saat 04:40 olarak güncellendi ve bu sürenin artı veya eksi 10 saat değişebileceği belirtildi.

Buna ek olarak ajans, uzay aracının çoğunluğunun atmosfere girdiğinde yanmasını beklediğini; ancak bazı bölgelerinin yüzeye varabileceğini aktardı. Uydunun nereye çarpacağı açıklamalarda yer almazken NASA, düşüşten herhangi bir insana zarar gelme olasılığının 2467’de bir ihtimalle çok az olduğunu ekledi.

Dünya yörüngesinde milyonlarca “uzay enkazı” var…

RHESSI’nin gezegenimize dönüşü, Dünya yörüngesinin giderek kalabalıklaştığının ve “uzay enkazı” sayısının hızla arttığının başka bir hatırlatıcısı. Avrupa Uzay Ajansı’nın tahminleri, 10 santimetreden büyük 36500 adet, 1 ile 10 cm arasında 1 milyon adet, 1 cm ile 1 mm arasında ise yaklaşık 130 milyon adet uzay çöpünün yörüngede yer aldığını gösteriyor.

Bu nesnelerin sayısının fazlalığı da hem gezegenimiz için hem de uzay çalışmaları için büyük tehlike arz ediyor. Uzay enkazları, saldıkları kimyasallarla Dünya’ya zarar verirken çok hızlı hareket etmeleriyle de aktif uydular ve mürettebatlı veya mürettebatsız uçuşlar için büyük risk taşıyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com