Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Az Miktarda Tüketilen Alkol Bile, Hamilelik Döneminde Bebeğin Yüz Şeklini Etkiliyor!… 

Az Miktarda Tüketilen Alkol Bile, Hamilelik Döneminde Bebeğin Yüz Şeklini Etkiliyor!… 

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Hamilelik döneminde tüketilen gıdaların bebeğin gelişimi üzerinde hayati öneme sahip olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Tabii ki tüketilen gıdaların olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de var.

Özellikle hamilelik döneminde tüketilen alkolün bebeklerdeki olumsuz etkilerini araştıran Hollandalı araştırmacılar, az miktarda alkolün bile bebeklerin fiziksel yapısında ve bilişsel yapısında ciddi değişimlere neden olduğunu gözlemledi.

Haftada 1 kadeh şarap bile etki ediyor…

İlkokul çağındaki 5.600 çocuk üzerinde yapılan araştırmada makine öğrenimi ve yapay zeka desteğiyle çocukların 200 fizyolojik farklılığı incelendi. Yapılan araştırmada anneleri hamilelik dönemindeyken haftada 1 kadeh şarap (ya da eş değer oranda diğer alkollü içecekler) tüketen çocuklarda daha kısa burun, göz altında şişlikler, koku almada kayıp, göz kapaklarında tembellik ve daha pek çok fizyolojik farklılığa rastlandı.

Alkol tüketimi arttıkça fizyolojik farklılıklara ek olarak psikolojik ve bilişsel sorunların da ortaya çıktığı ve çocuklarda iletişim kurma, anlama ve düşünme yeteneklerinde az da olsa azalma yaşandığı belirtildi.

Çocuklardaki fizyolojik farklılıkların zamanla ortadan kalktığını gözlemleyen bilim insanları, bilişsel eksiklerin de bol bol pratik ve alıştırmayla birlikte tamamen ortadan kalkabileceğini tespit etti. Yaklaşık 13 yaşına kadar bilişsel ve fiziksel farklılıkları giderilmeyen çocuklardaysa bu değişimlerin kalıcı hale geldiği tespit edildi.

Araştırma ekibi, hamile olan ya da hamile kalmayı düşünen anne adaylarının hamilelikten en az birkaç ay önce alkol tüketimini bırakmasını tavsiye ediyor.

Aşırı miktarda alkol tüketen anne adaylarınınsa FASD olarak da bilinen “Fetal Alkol Spektrum Bozuklukları” nedeniyle küçük zehirlenmeler yaşayabileceği ve zehirlenme yaşamasa bile doğacak bebeklerde ciddi fizyolojik ve bilişsel sorunların ortaya çıkabileceği bilinen bir gerçek…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com