Ana sayfa » Güncel » Türkiye’de IQ Seviyesi Çok Düşük…

Türkiye’de IQ Seviyesi Çok Düşük…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-IQ sıralamasında 86.8 puan ile 198 ülke arasında 77. sıradayız. Üstelik birkaç yıl öncesine göre düşüş bile var. Bu da ne yazık ki içinde yaşadığımız toplumun “donuk zekalı” olduğu anlamına geliyor(Biz demiyoruz, bilim diyor).

Gördüğünüz gibi “donuk zekalı-sınır zeka” aralığındayız. Bunun bir altındaki aralık ise “eğitilebilir zihinsel engelli”.

0-24 puan aralığı zihinsel engelli
25-44 puan aralığı öğretilebilir zihinsel engelli
45-75 puan aralığı eğitilebilir zihinsel engelli
76-89 puan aralığı donuk zeka-sınır zeka
90-110 puan aralığı normal zeka
111-129 puan aralığı parlak zeka
130-160 puan aralığı üstün zeka
160 ve üstü puan aralığı dahilik
77.yiz demiştik. Listede biraz daha altta yer alan ülkeler hangileriymiş bir bakalım: Evet, ada yerlileri!.

Kuş uçmaz, kervan geçmez yerler. Eğitim, bilim, teknoloji konusunda epey geride olan toplumlar.

Zaten biraz daha aşağılara inersek Amazon yerlileriyle karşılaşırız muhtemelen.

Bu ülkelerin tamamı da çeşit çeşit sorunlarla boğuşuyor.

En zeki ülkelere baktığımızda ise -şaşırtıcı olmayan bir şekilde- eğitim, ekonomi gibi konularda gelişmiş olan ülkeleri görüyoruz.

Böylece “Bizim onlardan neyimiz eksik?” sorusunun cevabını kısmen almış bulunuyoruz.

“Benim IQ seviyem 140, düşük olanlar düşünsün.” diye hemen sevinmeyin, etrafınızdakilerin düşük IQ’lu olması ve toplumsal şartlar sizin de zekâ seviyenizi düşürüyor.

Yani 150 IQ’nuz olacakken, şartlardan dolayı 140 IQ’ya sahipsiniz(tahmini bir değer bu, daha az veya çok da etkileyebilir). Buradan da anlıyoruz ki yazar Jim Rohn’un “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” sözünün doğruluk payı varmış demek ki.

İçinde yaşadığımız ülke, yönetim sistemi, ekonomik faktörler, eğitim şartları, yeterli ve sağlıklı beslenip beslenmediğimiz, genetik yapımız, çevreden alınan uyaranın zenginliği gibi birçok faktörün etkisiyle zekâ seviyemiz adeta bir oyuncak hamuru gibi şekillenir.

İşte temel sorun da bu faktörlerin bazılarının yetersiz olması. Ancak buna geçmeden önce Flynn Etkisi denen bir çalışmadan bahsedelim ki ileride anlatacaklarımız kafanıza daha iyi otursun.

Ahlak filozofu James Flynn; her neslin, IQ testlerinde bir öncekine göre daha yüksek skorlar aldığını öne sürüyor. Daha sonra yapılan araştırmalarda da gerçekten 1950’lerden beri IQ puanlarının arttığı görülmüş.

Peki bu artışın sebebi neydi? Aslında cevap gayet basit: Refah seviyesinin artması…

Örneğin sağlık, bilim, teknoloji, beslenme alanındaki gelişmeler arttığında; hamilelikte sigara kullanımında azalma, hastalıkların daha kolay önlenmesi, zararlı kurşun boyaların yasaklanması gibi çok sayıda etkisi oluyor ve bu da yıllar içinde IQ seviyesinin artmasına neden oluyor.

IQ’su yüksek olanlarda jeton düşmüş olmalı. Türkiye’de IQ seviyesinin neden düşük olduğunu anladık değil mi? Şimdi de donuk kısım için daha köşeli anlatalım: Bir üstteki paragrafta “zararlı kurşun boyaların yasaklanması” detayı örneğinden gidelim.

Zararlı olduğu çok sonra anlaşılan kurşunlu benzin kullanımı, yapılan bilimsel araştırmalara göre 2004’ten önce doğan herkesin IQ’sunu ~%4,25 oranında düşürdü. Artık yasaklandığı için doğaya olan zararı eskisi kadar fazla değil, 2004 yılından sonra doğan nesil bu yüzden bir önceki nesle göre çok daha sağlıklı ve zeki.

Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, düşük seviyelerde kurşun maruziyetinin bile zeka gelişimini olumsuz etkilediğini ve refleksleri yavaşlattığını tespit etti. Bununla birlikte kurşunlu benzinin felç, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri ile bağlantılı olduğunu buldu.

Zengin ülkeler 1970’lerden itibaren kurşunlu benzin kullanımını azaltmaya, 1980’lerden itibarense yasaklamaya başladı. Ancak kullanımı 2000’li yılların başında 80’den fazla ülkede devam etti.

Türkiye’de 1996 yılında kurşunlu benzin kullanma oranı %86’ydı ve ancak 2004’te yasaklandı. Bu yüzden bu yıl ve öncesinde doğan herkesin zekâ seviyesini düşürdü. Oysa “daha erken adım atılsaydı” sadece 30 yaş üstünü etkileyecekti. İşte bu örnekte de gördüğünüz gibi bir şeylerin adımını hep geç attığımız için aradaki fark açılıyor.

Düşünün, bu sadece örneklerden bir tanesiydi. Diğer faktörleri de işin içine kattığımızda bu ülkede IQ seviyesinin neden bu kadar düşük olduğunu anlayabiliyorsunuz…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com