Ana sayfa » Güncel » 535 MİLYON FACEBOOK KULLANICISININ BİLGİLERİ SIZDIRILDI, META’YA 275 MİLYON DOLAR CEZA VERİLDİ!…

535 MİLYON FACEBOOK KULLANICISININ BİLGİLERİ SIZDIRILDI, META’YA 275 MİLYON DOLAR CEZA VERİLDİ!…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların çatı şirketi Meta, son yıllarda yetkililerden birçok ceza alıyordu. Mark Zuckerberg yönetimindeki şirkete yakın zamanda ülkemizden de büyük bir ceza gelmişti. Rekabet Kurumu, kullanıcı verileri politikası nedeniyle şirkete 346,7 milyon liralık ceza vermişti.

ABD’li teknoloji devine şimdi ise Avrupa’dan büyük bir ceza geldi. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), şirketin 275 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Ceza, 2021 yılında ortaya çıkan devasa veri sızıntısından kaynaklanıyor.

533 milyon Facebook kullanıcılarının bilgileri sızdırılmıştı…

Nisan 2021’de çıkan bilgiler, 533 milyon Facebook kullanıcısının verilerinin sızdırıldığını göstermişti. 2018 ve 2019 yılları arasında toplandığı belirtilen bu bilgiler arasında kullanıcıların isimleri, konumları, doğum tarihleri ve telefon numaraları yer alıyordu. Meta, bunun ortaya çıkışının ardından da sızıntıyı gerçekleştirenin bilgilere 2019’da düzeltilen bir güvenlik açığıyla eriştiğini belirtmişti.

DPC de bu haberlerin kısa bir süre sonrasında incelemeler yapmaya ve Facebook’un Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) yasalarını ihlal edip etmediğini araştırmaya başladı. Şimdiki ceza da yasalara uyulmadığının belirlenmesinin ardından verildi.

276 milyon dolarlık ceza, DPC’nin bu yıl Meta’ya verdiği üçüncü para cezası olarak kayıtlara geçti. Düzenleyici, ilk olarak mart ayında 30 milyona yakın Facebook kullanıcısının bilgilerini ifşa eden 2018 tarihli bir veri ihlalinin ardından 18,6 milyon dolar, eylülde ise Instagram’ın gençlerin verilerini işlemesine yönelik bir soruşturmanın sonrasında 402 milyon dolar ceza vermişti. Bugünkü cezayla birlikte otoritenin şirkete bu yıl verdiği cezaların toplamı 700 milyon dolara yaklaşmış oldu…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com