Ana sayfa » Güncel » “BAKANLIĞIN 975 BİN ÖĞRETMENİ VARKEN EĞİTİM HİZMETLERİ A101’E BIRAKILACAKSA BAKAN DERHAL İSTİFA ETMELİ…”

“BAKANLIĞIN 975 BİN ÖĞRETMENİ VARKEN EĞİTİM HİZMETLERİ A101’E BIRAKILACAKSA BAKAN DERHAL İSTİFA ETMELİ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Milli Eğitim Bakanlığı ile market zinciri A101 arasında “Sektör çalışanlarının mesleki eğitim merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dâhil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” amacıyla protokol imzalandı.

Protokole göre çocuklar dört gün markette çalışacak, bir gün ise okula gidecek. Çocuk işçiliğini teşvik ettiği gerekçesiyle eleştirilen protokole tepki CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan da geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile zincir market A101 arasında imzalanan protokolü Meclis gündemine taşıyan Ağbaba, “Milli Eğitim Bakanlığı, üç harfli marketlerden A101 ile protokol imzalamış ve buna göre öğrenciler haftanın 4 günü A101’de çalışacakmış. Resmen çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar. A101 neye göre seçildi, ücretler niye işsizlik sigorta fonundan ödeniyor? Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

“A101 PERSONELİNİN MAAŞ YÜKÜ DEVLETİN ÜZERİNE ATILIYOR”

Gerçek Gündem’e konuşan eğitim uzmanı Ali Taştan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın herhangi bir market zinciriyle böyle bir protokol yapmasının yanlış olduğunu ifade etti. Taştan, protokolün amacının A101’de çalışanları mesleki eğitim merkezlerine öğrenci olarak kaydetmek olduğunu belirterek imzalanan bu protokolle A101 personellerinin maaş yükünün devletin üzerine atıldığını söyledi:

“Kamuoyuna yansıdığından daha büyük bir garabet var aslında. A101 çalışanları mesleki eğitim merkezlerine kaydedilecek ve çırak kalfa olma durumlarına göre asgari ücretin belli oranında maaşları devlet tarafından ödenecek. Yani A101’de çalışan bir kişi asgari ücret alıyorsa bunun yüzde 20, 30 veya 50’si devlet tarafından ödenecek. Kalan kısmı da A101 tarafından ödenecek. A101 personelinin maaş yükünün bir kısmını devletin üzerine atılmış oluyor.”

“ÖĞRENCİNİN CEBİNDEN ALIP A101’E PARA AKTARMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzalanan bu protokolle kamunun kaynaklarını heba ettiğini söyleyen Taştan, “Bu protokolün amacı öğrencilerin cebinden alınıp A101’e para aktarılmasından başka bir şey değildir” dedi.

“Siz Milli Eğitim Bakanlığı olarak kendi öğrencilerinize yatırım yapmıyorsunuz, A101 çalışanlarını mesleki eğitim merkezlerine öğrenci olarak kaydediyorsunuz ve bunların ücretlerini ödüyorsunuz. Bu düpedüz kamunun kaynaklarını heba etmek, boşa harcamaktır. Öğrencilerin cebinden alıp A101’e para aktarmaktan başka bir şey değildir.”

“BAKANLIĞIN 975 BİN ÖĞRETMENİ VARKEN EĞİTİM HİZMETLERİ A101’E BIRAKILACAKSA BAKAN DERHAL İSTİFA ETMELİ”

Protokoldeki diğer bir konuya dikkat çeken Taştan, A101 çalışanlarının okuldaki eğitim hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için okul yöneticileriyle birlikte çalışmasının Milli Eğitim Bakanlığının tamamen yetersizliğini ortaya koyduğunu söyledi:

“Protokolde dikkat çeken bir diğer nokta ‘A 101 temsilcisi’ adında bir başlığın olması. Bu başlığa göre, A101 temsilcisi okuldaki eğitim öğretim hizmetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için okul yöneticileriyle iş birliği halinde çalışacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 975 bin öğretmeni var. Buradaki eğitim öğretim hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi A101 çalışanına mı kaldı?

Milli Eğitim Bakanlığı eğer eğitim öğretim hizmetlerini yönetemiyorsa zaten Milli Eğitim Bakanı derhal istifa etmeli, görevini bırakıp gitmeli. Bu kadar yetişmiş öğretmen ve uzman varken A101 çalışanlarını görevlendiriyorsanız zaten bu ciddi anlamda Milli Eğitim Bakanlığının yetersizliğini ortaya koyuyor. “

“TÜRKİYE GENELİNDE 521 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR”

Türkiye genelinde 521 bin çocuk işçi olduğunu belirten Eğitim Uzmanı Ali Taştan, ortaokul ve lise çağındaki çocukların çoğunun çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi:

“Okuldan koparılan çocuklar çalışmak zorunda kalıyorlar. Çalışma hayatına girdiklerinde eğitim öğretim ortamından kopuyor. Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler örgün eğitimden koparılıp yaygın eğitim kapsamına alıyor. Çocuklar okula gitmeden buralardan diploma alıyorlar. Çocukların okuldan bire bir ders alarak mezun olmaları engelleniyor. Sanayilerde, marketlerde çalıştırılan çocukların emekleri sömürülerek onlara diploma dayatılmış oluyor.”

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ TEŞVİK EDİLİYOR”

Protokolün çocuk işçiliğini teşvik ettiğini belirten Taştan, protokolün diğer bir can alıcı noktasının ise A101 çalışanlarının mesleki eğitim merkezlerine kaydedilip onlara öğrenci statüsü verilmesi ve maaşlarının bir kısmının devlet tarafından ödenmesi olduğunu ifade etti. “ Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri teşvik edip onlara yatırım yapması gerekirken A101’in maaş yükünü üzerine alıyor” diye konuşan Taştan, protokolün kamuoyuna yansıdığından çok daha ağır maddeler içerdiğini söyledi…

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com