Ana sayfa » Güncel » BORSA’YA MANİPÜLASYON DÜZENLEMESİ…

BORSA’YA MANİPÜLASYON DÜZENLEMESİ…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün başkanlık ettiği toplantıda da bu konun ele alınması beklenirken, değişikliklerin hafta sonu veya gelecek hafta içinde açıklanacağı tahmin ediliyor.

Halktv’de yer alan habere göre, piyasa katılımcıları ve uzmanlar olası düzenleme değişiklikleri arasında vadeli pay sözleşmelerinin sayısının azaltılmasının da bulunabileceğini ifade ettiler.

Kaynaklar, iki aya yakın devam eden %150 yükseliş ve takip eden 10 günlük düşüş döneminde açılan pozisyonlar nedeniyle hem büyük hem de küçük pekçok yatırımcının zarar ettiğini tahmin ederken, bu durumun hükümet nezdinde de rahatsızlık yarattığını belirtti.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Banka hisselerinde yaşanan gelişmelerin hem ekonomik hem de siyasi etkileri oluyor… Benzer hareketlerin kesinlikle yaşanmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Alternatif adımlar üzerinde duruluyor. Hangi adımların atılacağına kısa sürede karar verilecek” dedi.

Reuters’ta yer alan habere göre, adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yöneticisi, kaldıraçlı pozisyonların yüksek işlem hacmine sahip bankalar gibi büyük hisselerde yarattığı keskin fiyat hareketlerinin ekonomi yönetiminde rahatsızlık yarattığını ve bunun bir daha gerçekleşmesini zorlaştıracak bir düzenleme değişikliğine Hazine koordinatörlüğünde gidilebileceğini ifade etti.

Aynı kaynak, “Burada bir hassasiyet oluştu, özellikle likit banka hisselerindeki volatiliteden dolayı… Ne olup ne olamayacağı otoriteler tarafından belirlenecek, büyük ihtimalle haftaya kalmayacak” dedi.

Piyasa uzmanları teminat açığının yatırımcılar tarafından karşılanamaması halinde, aracı kurum bilançolarına yansıyabileceğine dikkat çektiler.

Bazı uzmanlar ayrıca işlem hacminin düşük olduğu, fiyat manipülasyonuna imkan veren küçük-orta ölçekli şirketlerin paylarına dayalı vadeli kontratları kısıtlayıcı adım atılabileceğini de belirttiler…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com