Ana sayfa » Yerel » Asbestli Gemiye Verilen Şartlı İzin İptal Edildi, Alçep Destek Veren Herkese Teşekkür Etti…

Asbestli Gemiye Verilen Şartlı İzin İptal Edildi, Alçep Destek Veren Herkese Teşekkür Etti…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Asbestli Gemi Nae Sao Paula ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklama metni şöyle:

“Bugün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklama sonrası yüzen tehlikeli atık olarak nitelendirdiğimiz Brezilya donanmasına ait savaş gemisi Sao Paulo’ya verilen şartlı iznin iptal edildiğini ve ülkemiz karasularına alınmayacağını öğrendik.

Yaklaşık bir buçuk senedir Aliağa Çevre Platformu olarak bu geminin Aliağa’mızda sökülmesine karşı verdiğimiz mücadelenin haklı gururunu sizlerle paylaşmak isteriz. Öyle ki henüz bu konu ülke gündemine girmemişken buradan yükselttiğimiz tepki, topladığımız imzalar, sosyal medya etkinlikleri ve yaptığımız basın açıklamaları ile en başından beri Aliağa’mızın ve ülkemizin dünyanın çöplüğü olmayacağını, bu konuda geri adım atmayacağımızı her platformda dile getirdik. Aliağa halkının zehirli gemiyi istemiyoruz haykırışına ses olmaya çabaladık.

Alanda yetkin akademisyenlerin yani bilimin sözü sözümüz oldu. Sunulan Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun yeterli olmadığı, bu şartlarda geminin ülkemize sokulmasının gerek ulusal ve uluslararası sözleşmelerce yasal olmadığını, gerekse insan ve çevre sağlığına ciddi zararlar vereceğini söyledik.

Süreç içerisinde İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin , İzmir Demokrasi Bileşenleri’ nin, Baroların, Türkiye Mimar ve Mühendis Odalarının, Tabibler Birliği’nin, sendikaların, çevre örgütlerinin, millet vekilleri ve siyasi partilerin, uluslararası çevre örgütlerinin, akademik çevrelerin de desteği ve sürece dahil olmasıyla beraber sesimiz milyonlara ulaştı. Desteklerinden ötürü saydığımız sayamadığımız tüm kurum ve kişilere buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Geldiğimiz noktada bakanlığın yapmış olduğu açıklamanın yerinde ancak yetersiz olduğunu belirtelim. Bizler bu süreçle beraber daha fazla kamuoyunun bilgisine sunduğumuz gemi söküm tesisleriyle ilgili de somut adımlar görmek istiyoruz. Bu bağlamda;

Gemi Söküm tesislerinde sökümlerin AB standartlarına uygun yapılmasını, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin esnetilmeden uygulanmasını, gemi sökümünün akademisyenler ve bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli aralıklarla denetlenmesini talep etmeye devam edeceğiz.

Son olarak; Türkiye Dünya’nın Aliağa Türkiye’nin Çöplüğü Değildir diyen, bu şiarla yola çıkan, az çok demeden bu süreçte bize destek olan Aliağa ve İzmir halkına teşekkür ediyor, sürecin bundan sonra da takipçisi olacağımızı deklare ediyoruz…

Aliağa Çevre Platformu

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com