Ana sayfa » Güncel » Okul Kayıtlarında Zorunlu Bağış İsteniyor, Veliler: “Parası Olmayan Ne Yapsın” Diyor…

Okul Kayıtlarında Zorunlu Bağış İsteniyor, Veliler: “Parası Olmayan Ne Yapsın” Diyor…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- İlkokul, ortaokul ve liselerin açılmasına az bir süre kalırken kayıt dönemi okullarda yaşanan usulsüzlükler de gündeme gelmeye devam ediyor.

Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen velilerden çocuğunun okul kaydı için ‘bağış’ adı altında para talep edildiğine ilişkin iddialar tepki çekerken Milli Eğitim Bakanlığı’na da okullara gereken bütçeyi ayırmaması sonucunda oluşan tablo hem okulu hem vatandaşı zora sokuyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, okul kaydı için bağış isteme olayının zorunlu imeceye dönüştüğünü söyledi.

‘OKUL DA VELİ DE ÇARESİZ…’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullar için gerekli bütçeyi ayırmadığını belirten Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, okulların da okul aile birlikleri üzerinden velilerden ‘bağış’ adı altında para talep ettiğini söyledi. Kalafat, şöyle konuştu:

“Özellikle merkezi okullarda; ilkokul, ortaokul, liselerde bu tür olayların sıklıkla yaşandığını duyuyoruz.Bir mecburiyet olmadığını belirtiliyorlar ancak yine de istiyorlar. Bu aslında yasal bir şey değil, yani hukuken bir suçtur. Milli Eğitim bütçesi içerisinde okullara ayrılan bir ödenek tanımlanması yapılmak zorunda… Örnek verecek olursak, 500 öğrencisi olan bir ilkokula Milli Eğitim’in verdiği yıllık para bin lira civarında… Yani çok cüzi bir rakam.

Mesela Milli Eğitim, bin 500 öğrencisi olan bir okulun ısınma giderini veya kadrolu hizmetlisini gönderiyor ancak okul bir tane daha temizlik personeli ya da güvenlik görevlisi talep ettiğinde; ‘Bunu okula aile birliği imkanlarıyla çözeceksiniz’ diyor. Okullar da velilerden okul aile birliği üzerinden para istemeye mecbur kalıyor.

Genelde parası olan veliler sorun etmiyor ancak çaresiz de bırakılıyor. Okul tarafından mecburiyet olmadığı söylense de masraflardan bahsedince veliler de çocuğu daha iyi şartlarda eğitim alsın diyerek okulla da ters düşmemek için para vermek durumunda kalıyor. Dolayısıyla olay zorunlu imeceye dönüştü. İmece adı altında insanlar zora koşuluyor. Bize bu konuda çokça şikayet de geliyor. Bazen yüksek rakamlarda para istendiğini duyuyoruz.”

‘PARASI OLMAYAN NE YAPSIN?…’

Bağış yapmayan velilerin karşılaştığı tutumlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Kalafat, “Eğitime ayrılan bütçe o kadar düşük ki… Veliler de mecburen çocuğu daha iyi koşullarda eğitim alsın diyerek bağış yapmak zorunda kalıyor. Ancak para vermeyen velinin çocuğunun; sınıfların içerisinde görece daha iyi ortalaması olan öğrencilerin yer aldığı sınıfa giremeyeceğine ya da okulun imkânlarından yeteri kadar faydalanamayacağına dair söylemler olduğunu duyuyoruz. Parası olan veriyor, parası olmayan veli ne yapsın? Okulların gerçekten paraya ihtiyacı var ama bu da doğru bir yöntem değil. Hiçbir veli para vermek zorunda değil, ihtiyaçları devlet karşılamak yükümlü…” ifadelerini kullandı.

BAYIR DA İDDİALARI SORDU…

Devlet okullarından kayıt ücreti alındığı iddialarını ve yapılan denetimleri meclis gündemine taşıyan CHP’li Bayır, Bakan Özer’e, “Devlet okullarında talep edilen kayıt ücretleriyle ilgili Bakanlığınızca bir denetim mekanizması bulunmakta mıdır?” diye sordu.

Devlet okullarından öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya okulun başka giderleri üzerinden ücret talep edildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Tarafımıza iletilen bilgiler doğrultusunda, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için devlet okullarından öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya (Temizlik malzemesi, yakacak, gaz, kömür vb.) başka ad altında ücret talep edildiği belirtilmektedir. Ayrıca kayıt yapılacak okul ile ikametgâhın farklı bölgelerde olması durumunda talep edilen ücretlerin daha da arttırıldığı bildirilmiştir” bilgisini paylaştı.

BAKAN ‘BAĞIŞ ALINMAZ’ DEMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 26.07.2022 tarihinde yaptığı açıklamada, okulların ihtiyaçlarının bakanlık tarafından karşılandığı sözlerini anımsatan CHP’li Bayır, “Bizim bütçeyle ilgili sıkıntımız yok. Birisi bağış yapmak istiyorsa yapabilir ama kayıtla bağış arasında hiçbir ilişki yoktur. Hiç kimse bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu coğrafyasında, bu ülkenin içerisinde hiç kimseden kayıt için devlet okullarından bağış alınamaz” ifadelerini kullanmıştır” dedi.

Bayır Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, “Devlet okullarında talep edilen kayıt ücretleriyle ilgili Bakanlığınızca bir denetim mekanizması bulunmakta mıdır? Bakanlığınıza veya İl Müdürlüklerinize bu konu ile ilgili gelen şikâyet sayısı kaçtır? Söz konusu konu ile ilgili olarak açılan bir soruşturma var mıdır?” sorularını yöneltti…

Gizem Taban-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com