Ana sayfa » Siyaset » Akdoğan: “Türkiye Tarihinde İlk Kez, 3.870 Lira Olan Servis Ücreti 1 Yıl da 8.134 Lira Olmuş Olacak…”

Akdoğan: “Türkiye Tarihinde İlk Kez, 3.870 Lira Olan Servis Ücreti 1 Yıl da 8.134 Lira Olmuş Olacak…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Artan mazot fiyatlarıyla birlikte servis ücretlerinin ne olacağı merak konusu.

Konuya dikkat çeken CHP Parti Meclisi üyesi Umut Akdoğan, “Okulları açılacak. Hayat pahalılığı yaşamın her alanını sarmışken bir de okul masrafları velilerin sırtına büyük bir yük olarak binecek. Okul masraflarındaki en önemli kalemlerden bir tanesi de servis ücretleri olacak. Okul servisi konu olduğunda ekonomik, hukuksal ve güvenlik açısından sorunlar birbirini izliyor.” dedi.

“TÜRKİYE TARİHİNDE İLK…”

CHP’li Akdoğan, “Türkiye’de tarihimizde ilk kez olan bir olaya dikkatinizi çekmek istiyorum.” diyerek şunları söyledi:

“Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu her sene bir tarife açıklar. Geçtiğimiz yıl her zaman olduğu gibi Ağustos’ta servis ücretleri ile ilgili bir fiyat tarifesi açıklandı. Her sene olduğu gibi bu fiyatlar 1 sene geçerli olacak ve bugünlerde yeni tarife açıklanacaktı ama öyle olmadı. TŞOF’un her yıl uzaklığa göre açıkladığı azami ücretler var. Bu ücretler her yıl 1 kere güncellenirken bakın bu sene, tarihte ilk kez ne oldu?

6 Ağustos 2021’de Ankara için açıklanan fiyat tarifesine göre, örneğin 10-15 km mesafeyi servisle gidecek bir öğrenci için ödenecek azami ücret yıllık 3.870 TL idi. Fiyatlar tutulamadı ve ilk kez yapılan bir uygulamayla

3 Ocak 2022’de yeni bir tarife açıklandı. Aynı servisle, aynı güzergahtan, aynı uzaklık 4.645 TL oldu. Veliler yeni fiyat için Ağustos’u beklerken 14 Nisan 2022’de bir zam daha yapılmak zorunluluğu doğdu ve aynı servisle, aynı güzergâhtan, aynı uzaklık 5.810 TL oldu.

Geldik 2022 Ağustos ayına. Şimdi ise öngörülen, servis ücretlerine %40 daha zam yapılacağı. Yani aynı servisle, aynı güzergâhtan, aynı uzaklık 8.134 TL olacak.

1 yılda 3870 TL’ye 4264 TL zam gelmiş ve ücret 8134 TL olmuş olacak.

Peki sene içinde bir kez daha revize edilecek mi bu rakamlar? Yoksa geçtiğimiz sene hayatımızda ilk kez gördüğümüz üzere birden çok kere mi zam gelecek.

Akıl alır gibi olmayan bu artışlar karşısında veli ne yapacak?

“SERVİSÇİ CENDEREDE…”

Servisçi esnafımız ise başka bir cenderenin içinde. Mazot fiyatları aldı başını gitti. Okullar kapandıktan hemen sonraki zamanlardan fiyatları örneklemek isterim. 1 Temmuz 2021’de 7,3 TL, 1 Temmuz 2022’de 26,75 TL. Fark 3.6 kat.

DİREKSİYONUN BAŞINA GEÇTİ…

Konuşmasının ardından servis aracının direksiyonuna geçen Akdoğan, “Önce deposunu tam dolduracağız, benim de mezunu olduğum Atatürk Ortaokulu önünden çıkıp Batıkent’te oturan Hasret’in evinin önüne gideceğiz. Sonra da dönüp okula geldikten sonra Hasret’in velisinin ne kadar servis parası ödemek zorunda kalacağını birlikte bulacağız.” dedi.

Daha sonra bir açıklama daha yapan Akdoğan, “Okuldan çıktık, öğrencimizin evine kadar gittik, döndük. Toplan 30,8 KM yol gitmiş olduk. Mazot deposunu tekrar tam doldurduk 77 TL mazot yakmışız. Geçtiğimiz sene bu tur için servis aracımız 21 TL mazot harcayacaktı. Bu güzergah için Hasret’in ailesinden yıllık istenecek servis ücreti yaklaşık bu yıl 8,134 TL olacak. Geçtiğimiz sene okullar açıldığında Hasret’in ailesinden 3,870 TL istenmişti. 2021’de aylık 430 TL ödeyen ailesi, 2022’de aylık 903 TL ödemek zorunda kalacak. Ayrıca 200 TL’de yardımcı personel parası vermek zorunda olan aile toplam 1,103 TL ödeyecek.

“SENEYE BAY KEMAL ÇÖZECEK…”

Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çözüm bizde. Seneye okullar açılırken Bay Kemal iş başında ve çözecek.

Peki bu sene? Bu sene iktidardakiler hemen önlem almalı. Velilerin, servisçilerin bu işe dayanacak günü yok. Hiç değilse akaryakıtta bu sektör desteklenmeli. Gider kalemlerinin en başında gelen akaryakıt indirim görmeli, sübvanse edilmeli. Bu iyileştirmelerin tümü veliye yansıtılmalı. Herkes bir nefes almalı…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com