Ana sayfa » Güncel » “Formüller Hava da Uçuşuyor, Yoğurdu Üfleyerek Yiyeceğiz Bu Durumda…”

“Formüller Hava da Uçuşuyor, Yoğurdu Üfleyerek Yiyeceğiz Bu Durumda…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Tele1 TV’de EYT konusunu değerlendirdi. Özüpak, gündemi meşgul eden EYT meselesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Bu söylemler bizim verdiğimiz mücadelede hiçbir zaman yıldırmadı. Bütçeye yük olacaklar, erken emeklilik istiyorlar… Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimi kaybetsem dahi milletimin üstüne bu yükü yükleyemem dediği 750 milyarlık bir maliyetten bahsetmişti. Sadece Sayın Cumhurbaşkanımızla kalmadı, iktidarda olan herkes bize bir algıyla yanaşma gayreti içerisindeydi.

Bu bizi daha çok kamçıladı. Geldiğimiz süreçte de bizler artık tünelin sonunda bir ışığı gördük ama sütten de ağzımız yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz bu durumda. Formüller havada uçuşuyor. O kadar çok dile geliyor ki. En son Çalışma Bakanımızın ‘Türk formülüyle biz bu mağduriyeti gidereceğiz’ cümlesini okudum.

Bu mağduriyet Avrupa’nın eliyle yaşatılmadı bizlere. Dönemin üçlü koalisyonu eliyle yaratıldı. Burada Türk formülü denilerek, 3 yıl 5 yıl prim kesintisi yapılarak maaşları daha da kuşa döndürecek bir uygulama olsun istemeyiz. Yeni mağduriyetler doğurmasın, hiçbir arkadaşım bu anlamda yeniden yaşa veya prime takılmasın diye bizim yerli ve milli tek bir formülümüz var. O da bizi mağdur eden yasanın geriye aleyhte işletilme maddesinin iptalidir. Formül aramaya gerek yok.”

EYT’liler olarak yaklaşık 4,5 milyon kişi olduklarını dile getiren Özüpak, “Esas rakamı verecek olan yine Çalışma Bakanımızdır. Geçmiş zamanda dernek olarak kaç kişi olduğumuzu sormuştuk. Yine bir açıklamasında 3 milyon sayımızın olduğunu belirtti. Bizim sayılarımız da resmi kurumlardan alınan verilerle oluşturulan rakamlardır.

Bir de staj mağduriyetimiz var bizim. Yine çocuk yaşta çalışma hayatında verilen sigorta numarasının ilerleyen süreçte sigorta başlangıcı olarak sayılmadığını biliyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Bu staj mağduriyetlerindeki sayı mı içerisinden çıkartıldı? Bu mağduriyet bitirilmeden mi yol yürünmek isteniliyor? Ya da prim gün sayısı eksik olan birçok arkadaşımız var.

Bu arkadaşlarımıza bir borçlanma getirilip de yine hükümetimize ek bir bütçe sağlanabilecek bir çözüm varken bu haklara sahip olan arkadaşlarımıza bu çözümlerin de sağlanması gerekirken bu sayının 3 milyona düşmesi de açıkçası bizim kafamızda soru işaretleri yarattı. Sayımızı biz dört buçuk milyon olarak biliyoruz.

“Hemen Emekli Olacak Kişi Sayısı 1 Milyon…”

Resmi verilerden sosyal güvenlik uzmanlarıyla yaptığımız çalışma sonucunda ortaya çıkan rakam bu. Hemen emekli olmayacak bu arkadaşlarımız. Elbette içerisinde prim gününü doldurmayan arkadaşlarımız var. Staj çözüme kavuşmadan onları kenara atılacak bir sayı olarak mı çıkartılıyorlar? Hemen emekli olacak sayısı burada bir milyon kişi diyoruz. 700 bin ile 1 milyon kişi arasında. Bu da bütçeye yük anlamında söylenen sözlerin asla gerçeği yansıtmadığının sayısıdır” dedi.

“Tek Formül, Geriye Aleyhte İşletilen Maddenin İptalidir…”

Kamuoyunda tartışılan formüllerin EYT’ye çözüm olmayacağını vurgulayan Özüpak, “Emeklilikte yaşa takılanlara yeniden bir Y harfinin eklenmesidir bu formüller. Emeklilikte yeniden yaşa takılanlar demek anlamına gelir. Bizim on yıl bekleyecek olan arkadaşımdan 3 yıl, 5 yıl indirdiniz. İşsiz olan bir arkadaşım var, Anayasal hakkından mahrum kalan bir arkadaşım var. Eğer ki bir samimiyet varsa iktidarımız tarafından bunu kesinlikle formülsüz herkesin anayasal hakkına sahip olabileceği bir çözüm yoluna gitmesi gerekiyor. O da tek formül, geriye aleyhte işletilen maddenin iptali” diye konuştu.

Yaş koşulu yerine gün koşulu üzerinden geliştirilen çözüm önerilerine de değinen Özüpak, “Maalesef çözüm aşamasına gelmiyor. Yeni mağduriyetler doğuracak. Bugün temmuz ayında en düşük emekli maaşı 3500 lira oldu. Şu anki hükümetimizin 2008 yılında çıkardığı yasa ile emekli maaşlarını bağlama oranları değiştirildi. Ve 30 yılın karşılığında emekli olan arkadaşlarıma 3500 lira maaş bağlanıyor.

“İktidarın Bu Saatten Sonra Bize Vaat Vermek Gibi Bir Lüksü Yok…”

Ya da 3500 lira bağlanacak olandan daha 5 yıl, 7 yıl gibi bekleme süresi, 15 yıl gibi bekleme süresi içerisinde olacak arkadaşlarımız var. Bu çözüm değil. Bu bizim alın terimizin karşılığının yine bir gaspıdır. Yine elimizden alınmışlığıdır. O yüzden bu formüller emeklilikte yaşa takılanlar için geçerli formüller değildir. Üstüne basa basa söylüyorum. İktidarımızın bu saatten sonrasına bize vaat verme gibi bir lüksünün olmadığını söylüyoruz.

Çünkü icra makamı vaadi iktidara talip olan muhalefet partileri verir. Çözüm önerileriyle ben sizin sorununuzu çözeceğim der. Eğer ki bir seçim sürecinde vaatte kalacaksak emeklilikte yaşa takılanlar olarak geçmiş olsun diyeceğiz. Biz de o sandıkta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yurttaşlık görevimizde haklarımıza sahip çıkacağız.

Bu da o kadar normal bir süreç ki. Ama anormal tarafı 20 yıldır iktidarımız tarafından yönetildiğimiz süreç seçim arifesine denk geliyor. Bunun vaatte kalmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com