Ana sayfa » Yerel » ALÇEP: “BU KENT BU HAYAT BİZİM, ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ…”

ALÇEP: “BU KENT BU HAYAT BİZİM, ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) 900 Ton asbest taşıdığı iddia edilen Nae Sao Paulo Uçak Gemisiyle ilgili basın açıklaması hazırladı.

Geminin tehlikeli madde envanterinin açıklanması ve *Sökülecek tüm gemilerin AB standartlarına göre sökülmesi istenen açıklama metni şöyle:

“Bu kent, bu hayat bizim. Zehir solumak istemiyoruz.

Evet zehir solumak istemiyoruz. Çünkü hayatı seviyoruz çünkü gelecek kuşaklara yaşanabilir bir kent bırakmayı hedefliyoruz.
Evet Aliağa’mıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor.

Kamuoyuna yansıdı şu anda Brezilya donanmasında sattığı orijinal ismi FOCH adlı askeri geminin Aliağa’daki SÖK Denizcilik ve tic. Ltd. Şti adlı gemi söküm tersanesi tarafından satın alındığını öğrendik.

Gemide asbesttin yanı sıra zehirli gazlar, ağır metaller ağır yağlar, hidrokarbonlar radyoaktif maddeler, vektörler, balast suyu, PCB, PPB, PC.. ve daha bir çok insan sağlığına ve çevreye zararlı madde olduğu biliniyor.

Biz bunu bu geminin ikizi olan ve 2007 yılında güvenli bir şekilde İngiltere Hartlepool Tersanesinde sökülen Clemenceau’ya ait Greenpeace’in bağımsız bir raportörden aldığı ve gemide yaklaşık 1000 tona yakın asbestli ve sair pek çok tehlikeli madde olduğunu belirten raporundan biliyoruz. Bu tehlikeli maddelerin gemi söküm tesislerinde güvenli bir şekilde sökülüp bertaraf edileceğine dair inancımız daha önceki sökümlere bakıldığında yok..

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın 20 MAYIS 2021’de TBMM ‘de verilen bir sonu önergesine vermiş olduğu cevap bu şüphemizi destekler niteliktedir. Bakanlık “Aliağa’da son 5 yılda 714 geminin söküldüğünü ve bunun sonucunda yaklaşık 250 tonu asbest olmak üzere 74 bin 325 ton tehlikeli atığın bertaraf edildiğini” açıkladı.

Bu rakam bizim için söküm işlerinin ne kadar kayıtsız yapıldığının da bir göstergesi. Şüphelerimizi destekleyen başka bir araştırma da ASTA ve ALÇEP işbirliği ile Aliağa’da 50 farklı noktadan alınan toz numunelerinden sadece gemi söküm bölgesinde alınan numunelerde asbest liflerine rastlanmasıdır.

Bu gemi yüzen bir tehlikeli atıktır. Bu uçak gemisinin Tehlikeli Madde Envanteri (IHM) tamamlanana ve şeffaf bir şekilde açıklanana kadar Brezilyadan ayrılmasına izin verilmemelidir.

Taleplerimiz açık ve nettir.

*Geminin Tehlikeli Madde Envanteri açıklansın.

*Sökülecek tüm gemiler AB standartlarına göre sökülsün.

İsmi geçen ölüm gemisinin Türk karasularına girmesini istemiyoruz…”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com