Ana sayfa » Güncel » İZMİR DE ORMAN YANGINLARINA KARŞI: “ORMAN İZMİR PROJESİ…”

İZMİR DE ORMAN YANGINLARINA KARŞI: “ORMAN İZMİR PROJESİ…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Doğaya erişimimiz bu kadar kısıtlanmış iken, iklim krizi ve insan kaynaklı diğer sebepler, yangın rejimlerini değiştiriyor ve sonuç olarak orman ekosistemlerini tehlike altına sokuyor. 2021 yılında yaşadığımız şiddetli yangınlar da bu durumun örneklerinden biri.

Bu zorlu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Orman İzmir Projesi ve Orman Gönüllüleri çok önemli bir adım oldu ve aslında birçok yeniliğe kapı açan bir sürecin başlangıcı oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer’in öncülüğünde ilk adımları atılan Orman İzmir Projesi, olası yangınlara güçlü, bilinçli ve planlı bir şekilde müdahale edilmesi için başlatılan bir proje. Bu projeye katılan 200 kişilik Orman Gönüllüleri, istekleri doğrultusunda kimi orman yangınlarına müdahalede görev alacak, kimi zamansa ormanları korumak ve onarmak için yangın öncesi ve sonrasındaki saha araştırması ve restorasyon programlarına aktif destek olacak. Bu yolla dileyen herkes İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan yeşil seferberliğinin bir parçası olabilecek.

ORMAN RESTORASYONU HEDEFİ…

Orman İzmir’den sonra gelen bir diğer önemli proje ise Bir Fidan Bir Dünya… Şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra kendini yenileyebilmesini amaçlayan proje sayesinde 121 bin 599 adet yangına dirençli ağaç bağışı toplandı. Bu fidanlar kooperatiflerle iş birliği ile üretildi ve dikildi.

Yürütülen bu ağaçlandırma çalışmaları, dikimin gerekli olduğu alanlarda bu coğrafyaya uygun, yangına dirençli türlerden seçildi. Ekolojiyi esas alarak, doğru yere, doğru zamanda, doğru türler dikerek orman restorasyonu hedeflendi.

Tabii ağaçlandırdık bitti demek olmaz. İzmir’in doğasıyla yeniden bulaşabilmesi, nefes alabilen bir şehir olabilmesi için başka adımlar atmak da şart.

Doğayla Uyumlu Yaşam Stratejisi ise tam da bu ihtiyacı karşılayan bir düzenleme oldu. Strateji, İzmir’i iklim krizine daha dirençli bir şehir olarak tasarlamak ve iklim krizi ile ilgili farkındalık oluşturmak için birçok yenilik öngörüyor. En önemli yeniliklerden biri ise Yaşayan Parklar.

İZMİR’DE YAŞAMAK MÜMKÜN…

Yaşayan Parklar, kent çeperinde bulunan kırsal ve doğal alanların korunması ve tanıtılmasının hedeflendiği, İzMiras rotaları ile kent merkezine bağlanan büyük ölçekli yeşil alanlar. Bu alanlar, insanların yaşadıkları alanlardaki doğayı öğrenebilmeleri için bir fırsat yaratıyor. Bu parklardan ilki Mayıs 2022’de ziyarete açılan Flamingo Doğa Parkı. Bu park doğanın şehirde var olabileceğinin de çok güzel bir kantı.

Flamingo Doğa Parkın’da Flamingo Turları 10 Mayıs’ta başladı ve biletlere izdogaturizm.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor. Turlar, katılımcıların Gediz Deltası’nda yer alan biyolojik çeşitlilik ve kültürel miras hakkında bilgilenmesi ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmesi için düzenleniyor. Üstelik, 2024 yılına kadar İzmir genelinde 35 Yaşayan Park’ın faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğasıyla uyumlu bir İzmir şehri planlama çalışmaları hızla devam ediyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com