Ana sayfa » Güncel » ELEKTRİĞE YÜZDE YÜZ ZAM YOLDA UYARISI!..

ELEKTRİĞE YÜZDE YÜZ ZAM YOLDA UYARISI!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrik fiyatlarına ilişkin yaptığı yeni düzenlemesi yayımlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gün öncesi ve dengeleme güç piyasalarında megavatsaat başına azami fiyat limitini yükseltti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 18 Mayıs tarihli kurul toplantısında aldığı “Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AA’nın aktardığı detaya göre; kurul tarafından yeni bir karar alınıncaya kadar gün öncesi ve dengeleme güç piyasalarında fiyat limitleri, megavatsaat başına asgari “0” lira, azami 2 bin 750 lira olarak uygulanacak.

AZAMİ FİYAT AZALTMA İŞLEMİ YAPILMAYACAK..

Daha önce azami fiyat limitleri, megavatsaat başına 2 bin lira değerini geçmemek üzere, içinde bulunulan takvim ayı esas alınarak iki ay önceki takvim ayından itibaren geriye dönük 12 aylık piyasa takas fiyatı ağırlıklı ortalamalarının üç katı olarak uygulanıyordu.

Yapılan düzenlemede Gün Öncesi Piyasası ve Dengeleme Güç Piyasasında tavan fiyat 250 kuruş arttırılırken asgari fiyat limiti ise 0 lira olacak. Uygulama süresince herhangi bir şekilde azami fiyat azaltma işlemi de yapılmayacak.

ELEKTRİKTE TAVAN FİYAT BELİRLEME YETKİSİ EPDK’YA VERİLDİ…

Geçen günlerde EPİAŞ tarafından işletilen borsadaki enerji fiyatlarının maliyet bazlı fiyatlandırılmasına ilişkin EPDK’ye yetki verildi. Bu yetki, EPDK’ye 6 ayla sınırlı olacak dendi. Yapılan artışın nedeni olarak serbest piyasada elektrik fiyatlarında beklenenin üzerinde artış gerçekleştiği belirtildi.

EN ÇOK ELEKTRİK HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNDE ÜRETİLDİ…

Anadolu Ajansı Türkiye’de dün günlük üretilen elektriğin miktarını duyurdu. AA’nın haberine göre ülke genelinde günlük bazda 864 bin 225 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 867 bin 157 megavatsaat oldu.

Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 21,1 payını barajlı hidroelektrik santralleri üretti. Doğalgaz santralleri ise toplam elektriğin yüzde 17,3’nü kömür santralleri de yüzde 14,6’sını üretmiş.

CHP’Lİ ÖZGÜR KARABAT, “ELEKTRİĞE YÜZDE 100 ZAM YOLDA!” DİYEREK UYARMIŞTI…

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile elektriğe yüzde yüz zammın yolda olduğunu ifade etmişti.

Karabat, “Benzine yılbaşından bu yana yapılan 18’inci zamla birlikte litre fiyatı 24 TL’ye çıkacak. Devletin vatandaşını koruyacak gücü maalesef kalmamıştır. Enerji maliyetleri doğrudan yansıtılıyor. Ama en büyük zam elektriğe gelecek. Dolayısıyla mesken elektriğinin sanayi ve ticarethane aboneleri tarafından sübvanse edilmesi de artık söz konusu değil. Enerji üretiminin yaklaşık %85’ini özel sektör yaptığı için, bunların da en az %70 oranında döviz borçlusu olduğundan zam kaçınılmaz!” ifadelerini kullanmıştı.

“GELECEK ZAMDAN KAÇINMAK İMKANSIZ..”

Karar’da yer alan habere göre ise; Temmuz’da gelmesi beklenen elektrik zamlarının Mayıs ayına çekildiğini söyleyen Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, yapılması gereken zammın ne kadar geçiktirilirse o kadar katlanacağını belirterek uyardı. Gelecek zammın tüm abone gruplarına yansıyacağını söyleyen Kırım, gelecek zamdan kaçınmanın imkansız olduğunu vurguladı…

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com