Ana sayfa » Güncel » İZMİR’DE ULUSLARARASI TRANSPLANT OYUNLARI TANITIMI…

İZMİR’DE ULUSLARARASI TRANSPLANT OYUNLARI TANITIMI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Rotary Kulüp ortaklığıyla düzenlenecek İzmir Uluslararası Transplant Oyunları kapsamındaki Organ Nakli Anıtı’nın tanıtım toplantısı Nefes Restoran’da yapıldı.

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu 2021-2022 Dönemi Federasyon Başkanı Nedim Atilla, Türkiye’nin organ nakli koordinasyon sisteminin kurulmasına önderlik eden Dr. Ata Bozoklar, Organ Bağışı Komitesi Başkanı Merve Baykan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Hakan Orhunbilge, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Odaman, Rotary Kulüp üyeleri ve basın mensupları katıldı.

BAŞKAN SOYER: İZMİR ORGAN NAKLİ VE BAĞIŞINDA ÖNCÜ ŞEHİR..

Başkan Tunç Soyer, “Böyle bir etkinliğin İzmir’de olması elbette tesadüf değil. Gururla belirtmeliyim ki İzmir organ nakli ve bağışında ülkemizin öncü şehri. Uluslararası Transplant Oyunları ise bu öncülüğümüzü daha da pekiştirecek. Transplant Oyunları dünyada ve Avrupa’da 50 yıldan fazla süredir organize ediliyor.

Bu etkinliğin amacı, organ nakli olmuş kişilerin olağan bir yaşam sürdüğünü, kimseden bir farkı olmadığını göz önüne sermek. Transplant Oyunları’nın yapıldığı ülke ve şehirlerde görüyoruz ki organ nakli bağış oranları en az yüzde 35 oranında artıyor. Bu veri, yaptığımız etkinliğin İzmir’de ve ülkemizde organ bağışına ivme kazandırmasını diliyorum” dedi.

“HER ZAMAN HAYAT KAZANIYOR..”

Organ yetmezliği ve buna bağlı ölümlerin pandemi ile birlikte hızla artmaya başladığını hatırlatan Başkan Soyer, “Organ nakline ihtiyaç duyan yaklaşık 27 bin üstünde hasta var. Yaşama tutunmak için uygun organı beklerken bu canları yitiriyoruz. Her gün, sekiz vatandaşımız organ nakli beklerken yaşamını yitiriyor. Her ne kadar organ bağışı ve nakli konusunda ülkemizde gelişmeler olsa da bu yeterli değil.

Organ naklinin gelişmiş olduğu ülkeler ile aramızda halen daha 10-15 kat gibi ciddi bir fark söz konusu. Nakil için gerekli her şeye sahibiz. Ama bağış oranımız çok düşük. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ bağışını teşvik eden açıklamalarına rağmen önümüzdeki en önemli engel hala önyargılar.

Oysa ki bağış yapmak için 18 yaşından büyük olmak ve akıl sağlığının yerinde olması yeterli. Tüm sağlık merkezlerinde, organ bağışı için başvuru birimleri mevcut. Yapılacak tek şey, bir form doldurmak. Ümit ediyorum ki, İzmir Uluslararası Transplant Oyunları ülkemiz ve İzmir’in organ bağışı oranlarını artırmaya önemli katkı sağlayacak ve böylelikle daha fazla hayat kurtulacak. Muhtemeldir ki o gün yine birileri ‘İzmir’in her derdi bitti de heykel mi dikiyorsunuz yine’ diyecek.

Biz hayatı savunmaya devam edeceğiz. Zeytinlikler maden ocağı olabilsin diye kesilmesine izin verilen yönetmelik çıktığında da aynı şeyi söylemişlerdi. Biz hayattan yana olmaya devam edeceğiz. Birileri de bunun karşısında durmaya devam edecek. Kimsenin morali bozulmasın, heyecanı eksilmesin her zaman hayat kazanıyor” ifadelerini kullandı.

ATİLLA: “İLKLERE İMZA ATMAYA ÇALIŞIYORUZ..”

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu 2021-2022 Dönem Başkanı Nedim Atilla ise “Bu yıl biz Rotary’de ilklere imza atmaya çalışıyoruz ilham kaynağımız Başkanımız Tunç Soyer… Onun döneminde İzmir’de o kadar çok ilke imza atılıyor ki. İlklere imza atarken beraber koşuyor olmaktan gerçekten sevinç ve gurur duyuyorum. Ülkemizin çok büyük sorunlarından biri organ nakli. Biz İzmir’de bir ilke atmaya hazırlanıyoruz. Transplant Oyunları yapılacak. Dünyada ilk kez bir organ bağışı anıtı dikilecek” şeklinde konuştu.

BOZOKLAR: “İŞTE İZMİR BÖYLE BİR YER..”

Türkiye’nin organ bağışı konusunda önde gelen isimlerinden Dr. Ata Bozoklar, organ bağışı kavramının altını dünyada İzmir kadar doldurabilecek çok az kent olduğunu belirterek şöyle dedi: “Türkiye’de organ bağışının olmaması için o kadar çok neden vardı ki. Çok enteresan bir şekilde İzmir bir refleks geliştirdi, bütün kurumlarıyla sahip çıktı. Herkes bu işin içinde yer aldı ve destekledi. Türkiye’nin birçok yerinden insan İzmir’den gönderilen organlarla yaşadı.

Burada insanlar gönüllülükle bu işin içindeydi. Planlasaydık bu kadar güzel olmazdı. Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür etmek istiyorum. İzmirli tutkusuyla, Egeli hevesiyle organ bağışı yaptığına tanık oldum. Gözlerim doldu. İşte İzmir böyle bir yer. Bir başkanın bu hareketi yapmış olması çok kıymetlidir.”

BAYKAN: “ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI HARCIYORUZ..”

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Organ Bağışı Komite Başkanı Merve Baykan ise 27 bin 150 insanın organ nakli beklediğini belirterek “Rotaryenler olarak bu işte etkin rol almak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi. Baykan’ın ardından sahneye hayatlarına kalp nakliyle devam eden Osman Can ve Burçin Meşe çıktı. Can ve Meşe, organ naklinin önemine vurgu yaptı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com