Ana sayfa » Güncel » “TL EN DÜŞÜK DURUMDA, DAHA DA İNECEĞİ BİR YER YOK” DİYOR, ANCAK TL SÜREKLİ DÜŞÜYOR…

“TL EN DÜŞÜK DURUMDA, DAHA DA İNECEĞİ BİR YER YOK” DİYOR, ANCAK TL SÜREKLİ DÜŞÜYOR…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Arkeoloji Müsesi’nde Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği “Anadolu Soruyor” programında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Nebati, kur korumalı mevduat hesabına ilişkin bir soru üzerine, ”Dünyadaki oynaklık tabii Türkiye’de de yansıyor. Avro dolar paritesine bakın, orada da görürsünüz, iniş çıkışlar oluyor. Kur korumalı mevduat hesabı devam edecek. Çünkü bu bir yıllıktı, bir yılın sonunda da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir yıl daha uzatma yetkisi var.

23 Mart’tan itibaren 3 ay doluyor, çıkışların olup olmayacağını göreceğiz. Yatırımcının çıkması için bir neden yok. Hazineye olan etkisi de çok düşük. Çünkü Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun” ifadelerini kullandı.

ENDİŞELER ARTIYOR..

Nebati’nin sözleri tartışma konusu olurken enflasyonun yüzde 54,44 ile yaklaşık 20 yılın rekoruna çıkması ve yükselişin süreceği beklentisine rağmen TCMB’nin politika faizinin yüzde 14’te tutuyor olması nedeniyle TL’ye ilişkin endişeler belirginleşiyor.

TL’NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 44..

Dolar/TL 2021 yılına 7.44’lü seviyelerde başladı ve yılın son işleminde ise 13.2 seviyesindeydi. Böylece TL’nin 2021 yılında dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 44 oldu.

EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN PARA BİRİMİ..

TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında son bir, üç ve beş yıla bakıldığında her vadede açık ara en çok değer kaybeden para birimi konumunda.

ENFLASYON ENDİŞESİ..

Bu ay başında açıklanan şubat ayı tüketici enflasyon verisinin başta gıda ve enerji fiyatları kaynaklı olmak üzere yüzde 54,44’e çıkmasının ardından JPMorgan ve Goldman Sachs ekonomistleri yıl içinde enflasyonun yüzde 60 civarında seyredeceğini öngördü.

ABD’li banka JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, bu ortamın Türk Lirasını da kırılgan bir konumda bıraktığını ifade etti.

TL’DE 2022 YILI DEĞER KAYBI BEKLENTİSİ YÜZDE 14..

Reuters’ın 49 para birimi stratejisti ile yaptığı anket sonucunda Türk Lirası için ise 2022 beklentisi yüzde 14 değer kaybı olarak çıktı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com