Ana sayfa » Siyaset » “YETERSİZ BESLENME ARAŞTIRILMALI, BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÇOĞU YETERSİZ BESLENME..”

“YETERSİZ BESLENME ARAŞTIRILMALI, BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÇOĞU YETERSİZ BESLENME..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Zam yağmurları altında ezilen vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini belirten CHP’li Kılıç, yarı aç yarı tok şekilde yetersiz beslenen çocukların, yetişkinlikte de devam edecek olan, diyabet, hipertansiyon, bodurluk gibi “beslenme ilintili” hastalıklara yakalandığı uyarısında bulundu. Kılıç, 0-5 yaş grubunun yetersiz beslenme nedenleri ve sorunun giderilmesi için konunun araştırılmasını istedi.

Ülkenin ve halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıların ortada olduğunu ifade eden TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TÜİK’in aralık ayı enflasyonunu yüzde 13.58, 2021 yılı oranının ise yüzde 36.08 olarak açıklamasına rağmen, her gün ürünlere ve malzemelere gelen zamlarla gerçek enflasyonun yüzde 80 olduğunu söyledi.

“HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞİYORUZ..”

Zam yağmurları altında ezilen vatandaşların en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiğini belirten CHP’li Kılıç, “İğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ortamda halkımız her geçen gün fakirleşmektedir. Pazar artıklarıyla beslenen, ‘askıda ekmek’ kuyruklarında hayatları heba olan yurttaşlarımız yeterli gıdaya ulaşmada zorluk yaşamakta ve yaşam hakkını tehdit etmektedir. “Mutfaktaki yangın”, fahiş fiyat artışları karşısında artık “mutfağı kül” olmaktadır” dedi.

“ÇOCUKLAR YETERSİZ BESLENİYOR..”

Bu zorlukların ülkenin geleceği olan 0-5 yaş arası bebek ve çocuklar için daha büyük tehlike oluşturduğu uyarısında bulunan Kılıç, “Büyüme çağındaki bebeklerimiz anne sütünden sonra günlük beslenmeleri için mama vb. besinlere ihtiyaç duymaktadır. Ancak günümüzde yaşanan fiyat artışları ile birlikte anne ve babaların, bebeklerinin ihtiyacı olan mama vb. besin ürünlerini alabilecek düzeydeki gelirden giderek uzaklaştıkları, fakirleştikleri görülmektedir. Hele günlük ve güvencesiz çalışan vatandaşlarımız için bu tablo daha da vahimdir. Alım tercihleri değişmiştir, et ve süt ürünleri alım listesinden tamamen çıkarılmıştır; çocuk bezi lüks ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı da bebeklerimiz, çocuklarımız yetersiz beslenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“BEBEKLER YARI AÇ YARI TOK..”

Yüksek gıda fiyatları ve Türk Lirası’nın değer kaybı yüzünden, vatandaşların gıdaya ulaşmada zorlandığını ve bunun da “gıda krizine” yol açabileceği uyarısında bulunan CHP’li Kılıç, yaşanan “ekonomik girdap” nedeniyle çok zor durumda ve mama alacak parası olmayan aileler; şekerli su, unlu bulamaç, hazır çorba, pirinç lapası ile bebeklerini doyurmaya çalışmaktadır. Bebekler yarı aç, yarı tok sürekli hastane yollarında büyümektedir. Yetersiz beslenme aynı zamanda bir “kronik açlık” durumudur ve bu nedenle çocuklar, bünyeleri zayıf kaldığı için yetişkin olduklarında da hayatları boyunca bir sürü hastalıkla boğuşmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

BESLENME İLİNTİLİ HASTALIKLAR..

Yetersiz beslenmenin yetişkinlikte de devam ettiğini “beslenme ilintili” hastalık denilen diyabet, hipertansiyon, gelişim geriliği ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığına neden olduğuna dikkat çeken Kılıç, UNICEF raporuna göre, dünyada 5 yaşın altındaki yaklaşık 150 milyon bebeğin ve çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle bodur kaldığını, 50 milyondan fazlasının ise zayıf olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranının yüzde 6 ve bu oranın erkek çocuklarda kızlara göre daha yüksek olduğu, öğrenme güçlüğü, kronik hastalıklar ve yaşam süresini de kısalttığı bilgilerini de aktaran CHP’li Kılıç, 0-6 yaş grubunun yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının başında; protein-enerji malnütrisyonu, anemi (kansızlık), raşitizim gibi hastalıkların geldiğini söyledi.

BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÇOĞU YETERSİZ BESLENME..

Ülkedeki bebek ölüm oranlarının, Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunu kaydeden Kılıç, doğan bebeklerini yaşatmak isteyen ailelerin bebeklerine Durdu, Duran, Durmuş, Yaşar gibi isimler koymalarına karşın bebeklerini yaşatamadığını vurguladı. Ülkedeki bebek düşük doğum ağırlığının 2500 gram ile yüzde 10.01olduğunu belirten Kılıç, bebek ve çocuk ölümlerinin çoğunun yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme bozukluklarından kaynaklandığına dikkat çekti.

YETERSİZ BESLENME ARAŞTIRILMALI..

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP’li Kılıç, yetersiz beslenen 0-5 yaş grubunun büyüme ve gelişimlerinin yaşıtlarına göre geride olmasına çözüm bulunması, bu yaş grubunun yetersiz beslenme nedenlerinin araştırılması, sorunun giderilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com