Ana sayfa » Güncel » İZMİR’DE ZEYTİNLİKLER TALANA AÇILDI, ÇEVRECİLER: “MADENE İNAT YAŞASIN HAYAT” SLOGANI ATTI..

İZMİR’DE ZEYTİNLİKLER TALANA AÇILDI, ÇEVRECİLER: “MADENE İNAT YAŞASIN HAYAT” SLOGANI ATTI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan çevreciler ellerinde “Zeytinime dokunma” “Maden yönetmeliğine zeytin dalı yok”, “Kömüre inat, yaşasın hayat” yazılı dövizler taşıyıp, “Zeytinler madenden değerlidir”, “AKP elini doğamızdan çek”, “Madene inat yaşasın hayat” sloganları attı.

ÇAKICI: “TALANI KABUL ETMİYORUZ..”

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, mücadeleyi sürdüreceklerini vurgularken, “Son 20 yıldır doğal kaynaklarımıza, tarım alanlarımıza saldırılar ve talanlar hız kesmeden devam ediyor. Tarım ve gıda krizi yaşadığımız bugünlerde tarım alanlarına ve zeytinliklere yapılan talanı kabul etmiyoruz” dedi.

Ortak açıklamayı ise Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Fatih Özden yaptı. Açıklama şöyle:

“Maden Yönetmeliği’nin 115. maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle eklenen fıkra zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır. Yönetmelik değişikliği ile tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez.

Değişiklikte yer alan ‘Kamu yararı’ kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir.

Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez..”

(ANKA)

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com