Ana sayfa » Güncel » ZEYTİNLİKLERİ HEDEF ALDI, GDO’LU ÜRÜN SAVUNUCULUĞU YAPTI..

ZEYTİNLİKLERİ HEDEF ALDI, GDO’LU ÜRÜN SAVUNUCULUĞU YAPTI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınmasının ardından yerine atanan Vahit Kirişçi’nin geçmişteki uygulamaları ve açıklamaları gündeme geldi.

Kirişçi’nin 2009’da AKP’den Adana Milletvekili’yken, zeytinliklerde fabrika, sanayi işletmesi ve elektrik üretim tesisinin yapılabilmesi için kanun teklifi verdiği ortaya çıktı. Kirişçi, 2004 yılında TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı’yken bir konferansta GDO’lu ürünlerin kullanılması gerektiğini de savunmuştu.

Geçen yaz mevsiminde çıkan büyük orman yangınlarında ve yaptığı harcamalarla tepki çeken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla ‘görevden affı’ kabul edildi. Kararda ‘görevden affını istediği’ belirtilen Pakdemirli’nin ertesi gün Binali Yıldırım ile Erzincan’a gideceği yönünde bir program yaptığı ortaya çıkarken Pakdemirli’nin görevden affını istemediği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla haberi olmadan görevden alındığı konuşuldu.

GDO SAVUNCUSU TARIM VE ORMAN BAKANI..

2004’te bir konferansta konuşan Kirişçi, GDO’yu, “AB’de biyoteknoloji yöntemiyle üretilen genetiği değiştirilmiş ürünlerin zararlı olup olmadığını araştıran 81 çalışma sonucunda olumsuz hiçbir kanıt bulunamadı” sözleriyle savunmuştu.

ZEYTİNLİK ALANLARINI HEDEF ALAN TEKLİF..

Bir diğer tartışma konusu ise Kirişçi’nin zeytinlik alanlarını hedef alan kanun teklifi. Yeni Bakan Vahit Kirişçi, 2009 yılında Adana Milletvekili’yken verdiği bir kanun teklifinde zeytinlik alanlarında işletme, fabrika ile elektrik üretim tesislerinin kurulabilmesi ve işletilebilmesi için kanun teklifi vermişti.

Kirişçi’nin, dönemin AKP’li milletvekilleri Soner Aksoy ve Haluk Özdağ ile birlikte, “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” başlığıyla verdiği teklifte şu madde yer almıştı:

“Zeytinlik sahası içerisinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini çoğalmasını engelleyecek tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak bu sahalarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir.”

Söz konusu kanun teklifi, komisyondan geçmemiş ve kanunlaşmamıştı..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com