Ana sayfa » Güncel » TMMOB: “BU SİSTEM EMEĞE VE EMEKÇİYE DÜŞMANDIR..”

TMMOB: “BU SİSTEM EMEĞE VE EMEKÇİYE DÜŞMANDIR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-TMMOB, Türkiye Mimarlar Odası Mimarlık Merkezinde iş kazalarının artmasıyla yaşanan sorunlara değinen bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı Aykut Akdemir gerçekleştirdi.

‘MÜCADELE GÜNÜ..’

Geçmek bilmeyen virüs salgınında insan sağlığının ve psikolojisinin önemini vurgulayan Aykut Akdemir, “Emeğe ve emekçiye düşman olan bu sistem, sermayenin sınırsız sömürü düzenin bir sonucudur. Taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikasızlaştırma, denetimsizlik, esnek istihdam politikaları, kayıt dışı çalışmaya izin veren politikalar ve bunun sonucu oluşturulan mevzuat ile sorunlu bir sistem üretmiştir. İş cinayetlerini seyrederek olan biteni kadere, fıtrata bağlayan açıklamalar yapan siyasi iktidar bu sistemi korumak üzere yoğun çaba sarf etmektedir” dedi.

‘KABUL EDİLEMEZ..’

Bu iş kazalarının yaşanmasının birçok nedeni olduğunu dile getiren Akdemir sendikalaşmanın önemini de vurguladı. Akdemir, “TMMOB tarafından “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Emek sömürüsünü derinleştiği; esnek, güvencesiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 20 yıllık AKP iktidarı dönemi boyunca toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaşmış, 20 yılda 28 binin üzerinde emekçi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir.

Oysa “elverişli koşullarda çalışma hakkı” İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde güvence altına alınmış bir haktır. Emeğin yüzlerce yıllık mücadelesi sonucunda benimsenen bu hak, “işçi sağlığı ve iş güvenliği” adıyla tüm dünyada kabul edilen temel bir çalışma ilkesi halini almıştır” diye belirti.

İş kazaları ve hastalıkları konusu baz alındığında bu sorunların devlet denetiminin altında çözülmesi gerektiğini söyleyen Akdemir, “Devletin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki bu çarpık konumlanışı nedeniyle, devletin ve işverenin sorumluluğunda olması gereken pek çok şey İş Güvenliği Uzmanlarının omuzlarına yüklenmektedir.

Taşeronlaştırma, özelleştirme, sendikasızlaştırma, denetimsizlik, esnek istihdam politikaları, kayıt dışı çalışmaya izin veren politikalar ve bunun sonucu oluşturulan mevzuat ile sorunlu bir sistem üretmiştir. İş cinayetlerini seyrederek olan biteni kadere, fıtrata bağlayan açıklamalar yapan siyasi iktidar bu sistemi korumak üzere yoğun çaba sarf etmektedir.

Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz” ifadelerini kullandı..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com