Ana sayfa » Güncel » KOLON KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK İÇİN, SAAT KULESİNE HER PERŞEMBE MAVİ IŞIK…

KOLON KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK İÇİN, SAAT KULESİNE HER PERŞEMBE MAVİ IŞIK…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye’de ise 20 bin kişinin yakalandığı kolon kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği iş birliği yaptı. Kolon kanseri farkındalık ayı olan mart ayı boyunca düzenlenecek etkinliklerle erken tanı ve tedavinin kolon kanseri ile mücadeledeki önemine dikkat çekilecek.

SAAT KULESİ’NE MAVİ IŞIK..

Kolon kanseri farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi Saat Kulesi’ni Mart ayı boyunca her perşembe kolon kanserinin simgesi mavi ışıkla renklendirecek.

MART AYI BOYUNCA SÜRECEK ETKİNLİKLER..

İzmir’in farklı noktalarında yer alan ilan panolarına, duraklara, ulaşım araçlarına asılan afişlerle, LED ekranlarda dönen uyarılarla mart ayı boyunca İzmirlilerin kolon kanseri ile ilgili bilgilendirilmesi hedefleniyor. Uzaktan Çoklu Eğitim-UÇE aracılığıyla sosyal medya hesapları üstünden konuyla ilgili sağlık okuryazarlığı çalışması yapılacak. 10 Mart 2022 tarihinde Buca Sosyal Yaşam Kampüsü’nde Sağlıklı Yaş Alma Merkezi üyeleri ve huzurevi sakinlerine Prof. Dr. Cem Terzi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı eğitimcileri seminer verecek. “Sağlımız Tencerede” sloganı ile mutfak atölyesi düzenlenecek. İzmirlilere kolon kanserinden korunma yollarını anlatan broşür dağıtılacak.

RAKAMLAR ÜRKÜTÜYOR..

Türk Kolon Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, dünyada ölüme yol açan kanserler arasında üçüncü sırada yer alan kalın bağırsak kanserlerine yakalanma yaşının son yıllarda giderek düştüğüne dikkat çekti. İstatistiklere göre, Türkiye’de her yıl 20 bin kişinin kalın bağırsak kanserlerine yakalandığını belirten Terzi, “Son 10 yılda kolon kanserine yakalanma oranı 2 kat arttı. Kalın bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10’u 50 yaş altında gerçekleşiyor.

Bu oran her geçen gün artmakta. Bu da gösteriyor ki, kalın bağırsak kanserleri gelecekte genç nesillerin hastalığı olacak. ‘Genç yaşta kanser olmaz’ düşüncesi ve rektal muayeneden utanılması, hastalıkların ilerlemesine ve tedavisi daha zor bir aşamaya gelmesine neden oluyor. Muayeneden utanmayın, erken teşhis hayat kurtarır” dedi. Terzi, kolon kanserine karşı farkındalık oluşturma çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti.

BASİT ÖNLEMLERLE KANSERDEN KORUNMAK MÜMKÜN..

Tüm bu bilgilerin ürkütücü olmasına karşın alınabilecek basit önlemlerle kanserden korunabileceğimizi söyleyen Prof. Dr. Cem Terzi, şu bilgileri verdi: “Aile bireylerinde kanser olan ve 50 yaş üzerindeki bireylerin dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi taramalarının düzenli yaptırılması önemlidir. Düzenli egzersiz, fazla kilolardan arınmak, dengeli beslenme, tam tahıl, sebze, meyve gibi lifli gıdaların tüketilmesi, kırmızı et tüketimin azaltılması, fast food, katkılı-hazır gıdalar, sigara ve tütünden uzak durulması, aşırı alkol alınmaması gerekiyor..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com