Ana sayfa » Güncel » KAZDAĞLARI EKOLOJİ PLATFORMU: “MÜJDE, GÜZEL HABERLERİMİZ VAR!..”

KAZDAĞLARI EKOLOJİ PLATFORMU: “MÜJDE, GÜZEL HABERLERİMİZ VAR!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.’nin 87513 ruhsat numaralı sahasında Cengiz Holding’e ait Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi hakkında 26 Temmuz 2021 tarihinde verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) bileşenleri ve yerel vatandaşlar olarak 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı ile 24 Ağustos 2021 tarihinde dava açmıştık.

Davacı kurumlarımız Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği idi.

TEMA Vakfı ve Çan Çevre Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası ve ayrıca Çevre Mühendisleri Odası tarafından da davalar açılmıştı.  Çanakkale İdare Mahkemesi KEP Bileşenlerimizin olduğu davanın yürütmeyi durdurma kararını TEMA’nın açtığı davada yapılacak bilirkişi keşfine bağlamıştı. 21 Kasım tarihinde, itirazlarımız üzerine  KEP’den sınırlı sayıda  temsilcimizin de gözlemci olarak katılmasına izin verilen  bir bilirkişi keşfi gerçekleştirilmişti.

Bilirkişi raporunu merakla beklemekteydik.  Ve, rapor dosyamıza ulaştı!

Raporda bilirkişiler “Bilirkişi Kurulumuzca dava konusu Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararının UYGUN OLMADIĞI sonuç ve kanaatine varılmıştır.” dedi.

Bilim, bu kez de bizden, doğadan, haklıdan yana safını belirledi. “Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, arkeolojik alanlarımızın altın-bakır madeni için yok edilemez.” dedi.

Hukukun da, bilimin yanında yer alarak, acilen “yürütmeyi durdurma” ve arkasından da “ÇED Olumlu Kararının Uygun olmadığı” konusunda karar vereceğine inanıyoruz.

Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com