Ana sayfa » Güncel » MERKEZ BANKASINDAN PİYASA’YA, SATIM YÖNÜNDE DOĞRUDAN MÜDAHALE…

MERKEZ BANKASINDAN PİYASA’YA, SATIM YÖNÜNDE DOĞRUDAN MÜDAHALE…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında yaşanan yükselişi ‘sağlıksız fiyat oluşumu’ olarak niteledi ve piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale ettiğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 20’ye dayanan resmi enflasyona rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ teziyle işaret ettiği faiz indirimi kararlarını eylül ayı itibariyle uygulamaya başladı.

Üç ayda toplam 400 baz puan faiz indirimi yapıldı ve eylül ayında 8.30’lu seviyelerde olan dolar/TL kuru, Erdoğan’ın ekonomistler tarafından ‘temel öğretiye’ aykırı olarak nitelenen ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ söylemini dün gece yinelemesi sonrası 14.05’i gördü.

Merkez Bankası, bugün yaptığı basın açıklamasıyla döviz kurlarına doğrudan müdahale ettiğini açıkladı: “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Merkez’in bahse konu açıklaması sonrası ekonomistler, kişisel Twitter hesaplarında bazı değerlendirmelerde bulundu.

Uğur Gürses, arka kapılı döviz satışı yerine doğrudan döviz müdahalesinin doğru bir yöntem olduğunu ancak bu koşulları bizatihi para otoritesi tarafından yaratılmışsa nafile bir çaba olduğunu söyledi. “Paradan kaçışı yaratan koşulları yaratmışsanız doğrudan müdahale ile ancak döviz rezervi kaybedersiniz” ifadesini kullandı.

‘BUNU DA GÖRDÜK..’

Mustafa Sönmez, “Bunu da gördük. ‘Satıyorum’ diye duyuru mu olur? Nereden buluyorsun da satıyorsun? Bankaların zorunlu karşılıklarını satarsın ancak. Bu da ateşle oynamaktır, ayrıca bu yangına yetişmez” dedi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com