Ana sayfa » Güncel » BAŞKAN SOYER’DEN EŞİTLİK VE ADALET VURGUSU…

BAŞKAN SOYER’DEN EŞİTLİK VE ADALET VURGUSU…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan üçüncü meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşti. Toplantıda İzmir genelinde ağır ve orta hasarlı yapılara yüzde 20 emsal artışı verilmesi hakkındaki önerge tartışma yarattı.

DEPREMZEDELERDEN TEPKİ!…

Meclis oturumu öncesinde toplantının gerçekleşeceği AASSM önünde toplanan İzmirli depremzedeler Meclis gündemine yer alan; İzmir sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılara yüzde 20 emsal artışı hakkı tanınması’ hakkındaki önergeye tepki gösterdi.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzedeler olarak, geçtiğimiz ay gerçekleşen meclis toplantısında Bayraklı özelinde kabul edilen; deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapılar için ada bazında yüzde 30 parsel bazında yüzde 20 emsal artışı verilmesi kararının İzmir geneline yayılmasını talep ettiklerini ifade etti. Depremzedeler, Meclis toplantısında yer aldı.

O ÖNERGE TARTIŞMA YARATTI

AKP’nin şerh oyuyla Meclis gündemine gelen; İzmir sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılara yüzde 20 emsal artışı hakkı tanınması hakkındaki önerge tartışmalara neden oldu.

KOMİSYON BAŞKANI ÖNAL’DAN AÇIKLAMA

Önergeye ilişkin söz alan İmar Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, “Geçen sene 30 Ekim’de çok acı bir olay yaşadık. Deprem sonrasında büyük hasarlarımız, yaralarımız oldu. Bunların telafisi noktasında çalışmalarımızı hemen başlatmıştık. Bu noktada 4 ay süren ve tüm grupların içinde olduğu, usul ve esaslarla mevcut yapıların korunması hakkında bir çözüm üretip, kabul etmiştik.

Bu süreçte maddi sebeplerden dolayı dönüşemeyen yerler oldu. Bu konudaki talepler doğrultusunda geçtiğimiz ay, bu vatandaşlarımıza bir nebze de olsa destek olma maiyetinde bir emsal artışı kararı aldık. Bununla beraber ayrı yerlerden de talepler geldi, vatandaşlarımız dönüşüm için destek istedi.

Bu noktada uzun süreli çözüm olarak tüm ilçelerimize revizyon öneriyoruz. Revizyonla gelen noktada, yani donatısı ayırmış, yollarını genişletmiş olan yerlerde emsal artışı veriyoruz. Akabinde depremde hasar görmüş, acilen dönüşmesi gereken ağır ve orta hasarlı yapıların dönüşümü noktasında bugün bir emsal artışına gidiyoruz.

Yüzde 20 bir emsal artışı öngörüyoruz. Umarım Meclis’imizde de kabul olur, hep beraber vatandaşımıza bir nebze de olsa destek sağlamış oluruz” diye konuştu.

CHP’li Önal’ın ardından söz alan AKP’li meclis üyeleri de emsal artışı hakkındaki önergeyi eleştirerek emsal artışı ile ilgili Bayraklı için alınan karara benzer bir karar alınması gerektiğini ifade etti.

‘HER İLÇENİN İHTİYACINA GÖRE DEĞERLENDİRİLECEK..’

Eleştiriler üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Bayraklı ilçesi için geçen Meclis’te almış olduğumuz ada bazında yüzde 30 parsel yüzde 20 geçerli. Bundan şüphe olmasın. Bugün görüştüğümüz komisyon raporu; ilçelerin belirlediği K alanlarının dışında kalmış olan ağır ve orta hasarlıları da içine alan yüzde 20 emsal artışı içeriyor, tabanda da yüzde 60’ı geçmeme sınırı getirdik.

Deprem sonrasında K alanları için usul ve esaslar belirledik, Bayraklı’da riskli yapıları da dahil ettik. Diğer ilçelerimize de K sınırlarını belirlemesi için süre vermiştik, süreyi de uzattık. İlçelerimizden revize kararlar da gelebilir, kalan ilçelerimizde K sınırlarını bize getirecek. Bu ne demek; K sınırları her ilçemiz için İBB’ye geldiğinde, her ilçenin karakterine göre, ihtiyacına göre ada bazlı ya da parsel bazlı, ne ise o değerlendirilecek ona göre karar alınacak. Her ilçenin farklı özellikleri var” dedi.

EŞİTLİK VE ADALET’ VURGUSU..

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de eşitlik ve adalet için bu kararı aldıklarını belirterek, “Bir karışıklık yok her şey çok net. Bayraklı için aldığımız kararda bir değişiklik yok. Bayraklı’daki karar için herhangi bir tereddüt yok. Biz, ağır ve orta hasar görmüş binalara hak veriyoruz. İzmir’in tamamı için veriyoruz. Dolayısıyla biz vicdan kapısı açıyoruz; K sınırı içinde olmasa da tüm ilçelerde ağır ve orta hasar almış olan bir yapı varsa yüzde 20 ilave artış veriyoruz.

Biz vicdanen, bu depremde ağır ve orta hasar görmüş, oturamaz durumda, binası yıkılmak zorunda olan ve bunun finansmanı sağlamada zorlanan vatandaşlarımız için bir karar alıyoruz. Dolayısıyla bu daha konuşmak istenebilir, başka ilçelerden de gelir, oturulur ona göre karar verilir. Ama bu karar neticesi; İzmir’in tüm ilçelerinde ağır ve orta hasar görmüş yapılara parsel bazında yüzde 20 emsal artışı vermektir.

Vicdan kapısı açmakla rant kapısı açmak arasında büyük fark var. İzmir’in yüzde 80’i için böyle bir emsal artışı kararı alamazsınız. Çünkü revizyon plan denilen bilimsel bir çalışma var, bunları yapmak mecburiyetindesiniz. Bunun yolu, park alanları, donatı alanları var. Nasıl olacak? Biz bu kararla eşitlik ve adaleti korumuş oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

Söz konusu önergeye AKP ve MHP ret oyu verdi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com