Ana sayfa » Güncel » İBB MECLİSİNDE, EMSAL ARTIŞI TARTIŞMALARI, “TAM GAZ” DEVAM EDİYOR…

İBB MECLİSİNDE, EMSAL ARTIŞI TARTIŞMALARI, “TAM GAZ” DEVAM EDİYOR…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekim ayı olağan ikinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti.

Toplantıda AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ve Başkan Vekili Mustafa Özuslu arasında gergin anlar yaşanırken bir önceki oturumda kabul edilen; ‘Bayraklı’da, 30 Ekim 2020 depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması halinde yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması halinde 30 emsal artışı verilmesi’ kararı hakkında tartışmalar yaşandı.

MECLİSTE GERGİN ANLAR

Mecliste söz alan AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, bir önceki meclis oturumunda AKP’nin önergenin gündeme alınmamasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Boztepe’nin kürsüde 10 dakika konuşma yapmasının ardından Başkan Vekili Özuslu’dan uyarı geldi. Özuslu, konuşma süresinin sona erdiğini ifade etti. AKP’li Boztepe’nin konuşmasını sürdürmesi üzerine Özuslu ve Boztepe arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Özuslu, Boztepe’ye, “İzmir adına sizden rica ediyorum, yapmayın. Lütfen! Konuşma süreniz bitti” dedi. Boztepe’nin tepki göstermesi üzerine Özuslu mikrofonu kapattırdı. AKP Grubu’ndan konuya ilişkin eleştiriler gelirken Özuslu, “Burası İBB Meclisi, buranın belli kuralları var. Bu kurallar Sayın Boztepe için de geçerlidir” ifadelerini kullandı. Boztepe ile Özuslu arasında tartışma yaşanırken Özuslu, “Provokatörlük yapmayın. Bu meclisin huzurunu bozamazsın. Buna hiçbir siyasi parti izin vermez” diye konuştu.

‘BOZTEPE PROBLEMİ VAR..’

Boztepe ve Özuslu’nun tartışmasının ardından söz alan AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Özuslu’yu eleştirdi. AKP’li Yıldız’ın eleştirilerine yanıt veren Özuslu, “Bu Meclis’in Hüsnü Boztepe gibi bir problemi var. İsteyen yönetmeliği okur, meclisin nasıl usulle yönetildiğini gayet iyi bilirsiniz. Sükunetimizi koruyarak bu meclisi yönetmeye çalışıyoruz. Meclisi yönetme sorumluluğu alan insanın, yönetmelikler ve kendisine verilen haklarla yönetmesinden daha doğal bir şey olamaz.

TBMM’ye baktığınızda, orada dahi meclisi yöneten başkan ilave söz hakkı veriyor, sonra kesiyor mikrofonu, ben orada bakanın sözünün kesildiğini bilirim” açıklamalarında bulundu. Bunun üzerine AKP’li Boztepe, Özuslu’ya “O sözleri geri alacaksınız” diyerek tepki gösterdi. Özuslu da, “Hiçbir sözümü geri almayacağım. Hakaret yok. Gerekirse dava açarsınız ama sözlerimi geri almayacağım” dedi.

‘CHP ADINA KINIYORUM..’

Tartışmaların ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, bir önceki oturumda görüşülen ve AKP ve MHP’nin ret oyu vermesinden dolayı oy çokluğu ile kabul edilen emsal artışı kararı hakkındaki tartışmalara değindi. CHP’li Kökkılınç, şunları söyledi: Bu mecliste depremzede yurttaşlarımız için çok güzel bir karar verildi. CHP ve İYİ Parti meclis üyesi arkadaşlarımız, geçmişten gelen çalışmaların üzerin ekleyerek başkanımızın da iradesiyle çok güzel bir karara imza attılar.

Bayraklı’daki depremzedeler de memnuniyetini dile getirdiler. Bir konuda, CHP ve İYİ parti meclis üyelerimizin söylemleri ile ilgili bazı yanlış algılara yol açacak şekilde AKP’li meclis üyelerinin söylemleri oldu. AKP’nin önergesinde genel bir imar düzenlemesinden bahsediliyor, belki emek verilmiş olabilir ama metin İBB’nin kurumsal kimliğine zarar verecek üslupla kaleme alınmış. Biz bundan büyük üzüntü duyduk. CHP Grubu adına bunu kınıyorum.”

‘RENCİDE EDECEK SÖYLEMLERDE BULUNULDU..’

Kökkılınç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “CHP ve İYİ Parti olarak en başından beri depremzedelerimizin yanında olduk, empati yaptık kendimizi onların yerini koyduk. İmar mevzuatından kaynaklanan çelişkilerden dolayı kentsel dönüşüm yasasında ciddi bir sıkıntı vardı. Vatandaşlarımız kazanılmış haklarını kaybediyordu.

30 Ekim depreminden sonra da bu sefer vatandaşlarımızın hakları aşağıya çekildi. Gökdelenler olan bölgede 8 kattan 5 kata indirildi. İBB’nin iradesine başvurulmadan tek taraflı tasarrufla yapıldı. İmar yasasından gelen sıkıntıları gidermek adına hepimiz bir araya geldik, hepimiz kenetlendik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordinasyon içinde olduk.

Son 5 aylık süreçte pek çok meclis üyesi arkadaşım buna çözüm getirmeye çalıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın bir tereddüdü oldu, o tereddüdü de giderecek şekilde bir toplantı yaptık ve tereddüdü giderdik. Biz dedik ki ilçe belediyeleriyle koordineli çalışma yapalım, ilçe belediyelerimiz İzmir’in 30 ilçesinde korunacak alanları belirlesin, biz onaylayalım ve vatandaşlarımızın haklarını almalarını mağduriyetlerini gidermelerini sağlayalım.

Daha sonra ilçe belediyelerimiz de çalıştılar. En çok mağduriyet Bayraklı’da olduğu için süreci çok hızlı sürdürdü ve İBB’ye getirdi. Biz beklerdik ki dün meclisteki karar oy birliğiyle çıksın. Neye kızmış olurlarsa keşke bu karar oy birliğiyle çıksaydı. Örnek bir karar çıktı. Bizi rencide edilecek şekilde söylemlerde bulunuldu. Bunu hiçbir CHP- İYİ Parti meclis üyemiz hak etmedi.”

‘HİÇBİR İLÇEYİ AYIRMIYORUZ’

Kökkılınç ayrıca, “İlk Bayraklı’nın kararı geldi, Bayraklı’nın kararı verilir. Diğer ilçelerde yapılacak çalışmalar İBB’ye geldiğinde İzmir’in tamamının ölçeğinde bir çalışma yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Biz hiçbir ilçeyi ayırmıyoruz. Halkımız müsterih olsun, elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Depremzede vatandaşlarımızdan bizi anlamalarını istiyoruz. Bunlar teknik konular. Biz isterdik ki meclis üyeleri siyaset gütmesin, acılardan siyaset üretilmesin. Keşke tüm kızgınlıklarını bırakıp Bayraklı için alınan bu karara katılsalardı” dedi.

‘DEPREM VERGİLERİ ESAS ŞİMDİ LAZIM..’

Bir önceki oturumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in gündeme getirdiği deprem vergileri konusuna da değinen Kökkılınç, “Başkanımız da söyledi; deprem vergileri konusunda 37 milyar 585 milyon dolardan bahsediliyor. Bu deprem vergileri esasında şimdi lazım. Neden vatandaşlarımızı borçlandırıp, krediye mahkum ediyoruz? Eğer sosyal bir devletsek bu işleri kredi ile çözmememiz lazım. Devlet, esas şimdi lazım. Vatandaşımızın cebinden hiçbir şekilde para çıkmayacak şekilde konunun çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

‘ELAZIĞ’A 5, İZMİR’E 2 MİLYAR..’

Mecliste söz alan CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, AKP’li meclis üyelerinin üslubu konusunda eleştirilerde bulunarak “Bana hakaret sayılan sözleri duymazdan geldim. Üslup konusunda bize laf söyleyenlerin üslubunu tüm İzmir görüyor” diyerek sözlerine başladı. Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümet, Elazığ depreminde 5 milyar harcamış, İzmir’e 2 milyar harcanmış. Bayraklı ile ilgili sorunun çözümü konusunda bu meclis adım attı. Diğer bölgelerle ilgili sorunu çözmeyeceğini söylemedi. İBB İzmir halkıyla beraber İzmir’in sorunlarını çözmek için elinden geleni yapmaya devam edecektir.”

‘HEP BERABER İZMİR’İ MASAYA YATIRALIM..’

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise, “Meclisimiz 2 gündür meclisimiz deprem sonucu oluşan tablo karşısında kendine has duyarlılığını, düşüncesini dile getiriyor. Bayraklı, depremin en çok hasar verdiği ilçe, diğer ilçelerimizde de sıkıntılar var. Sıkıntının en çok olduğu Bayraklı’da Bayraklı Belediye Meclisi karar alıp, bunu İBB’ye taşıdı. Kararın yeterli olmadığı görüldü ve daha sağlıklı bir karara varıldı. Bu meclislerden sonra plan dahilinde 4 siyasi parti olarak tüm İzmir’i masaya yatıralım ve etaplar halinde ele alalım. Artık bunun fitili ateşlendi, geri dönüşü yok” diye konuştu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com