Ana sayfa » Güncel » RIZA BEY APARTMANI DAVASINDA, BİR MÜŞTEKİ BAYILDI, HEYECANLI ANLAR YAŞANDI..

RIZA BEY APARTMANI DAVASINDA, BİR MÜŞTEKİ BAYILDI, HEYECANLI ANLAR YAŞANDI..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de 30 Ekim 2020’de Sisam (Samos) merkezli meydana gelen depremde 37 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı davasının ilk duruşması bugün İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’dan itibaren görülmeye başlandı.

Binanın proje aşamasından yapımına, kullanımına kadar birçok ihmal, kasıt, denetimsizlik olduğu yönünde bilirkişi raporunun inceleyen İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu müteahhit, mimar, inşaat mühendisi ve denetmenin yanı sıra apartman yöneticisi ile 4 apartman maliki hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılama yapacak.

Alınan bilgiye göre, Mahkeme başkanı Mehmet Öztaş duruşmayı başlatıp, mahkeme kuralları ve yargılama sürecini anlattı. Bir kısım müşteki ve müdahil vekili sanıkların ceza evinden Segbis ile değil bizzat katılımlarının sağlanması için zorla getirilmelerini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi yasal gerekçelerini açıklayarak reddetti.

Rıza Bey Apartmanının yöneticisi Turgut Öztürk ifadesinde , deprem testi yaptırılması kararı alınan Apartman toplantısında yoktum İmza atmadım hatırlamıyorum dedi.

Başka bir sanık vekili Avukat İrfan Medet Akpınar’ın ilgili apartman toplantı karar belgelerini çıkarıp mahkeme huzurunda bu sizin isminiz toplantıda mevcut görünüyorsunuz imza sizin mi sorusuna, “Evrakı inceleyip bu defa imza benim, toplantıyı hatırlamıyorum dedi.

Öztürk, müştekilerin neden diğer daire sebeplerini uyarma ve bildirim yapılmadı, belediyenin 2012 tarihli çürük raporu bildirilmedi şeklindeki sorusuna, ” Bu konuda sadece ben değil oturan 32 kişide suçludur dedi.

Öztürk, beni itham edenlerden şikayetçiyim. Ben sadece son 5 yıldır yöneticilik yaptım. Komisyon üyelerinden şikayetçi olmadı iyi niyetli olduklarını söyledi şeklindeki sözlerine avukat itirazda bulundu.

Apartman. Yöneticilerinden Alican Alpgündüz, 2013 yılından sonra oradan taşındım. Dokuz Eylül Üniversitesinden rapor alındı, belediyeden alındı.

“DEPREM İÇİN RAPOR ALINMADI, İNCELEME YAPILMADI..”

Ancak sonradan deprem için rapor alınmadı, inceleme yapılmadı. Toplantıda apartmanda sorun olmadığı söylendi. Herkesin okuyacağı şekilde raporu apartmana astım. 2012 tarihinde hazırlanan deprem değerlendirme raporunda binanın 3.grup risk grubunda yer aldığı ve riskli olduğu yazıyor, ve belediyeye cevaben komisyonun bu konuda çalışma yapılacağının taahhüt edildiği ile ilgili belgeler sunuldu.

Kişi bunun sonucunda ne yapıldığını bilmediğini cevap yazıldığını ama sonra ne olduğunu bilmediğini söyledi. Müteahhit ve ekibinden şikayetçiyim dedi.

Mahkeme heyeti duruşmanın bu gece saat 22.00’a kadar devam edeceğini bildirdi.

“APARTMANDA OTURAN HERKES SORUMLUDUR..”

Aradan sonra bina yöneticisi Turgut Öztürk’ün avukatı savunma yaptı. Davalı vekili, apartmanda oturan herkes sorumludur. Deprem riski için bir şey yapılmamasına herkes oy birliği ile karar verdi. iddiasında bulundu.

Müteahhit H.Hüseyin Ö’nün Avukatı ise müvekkilinin, betonun yetersiz ve kalitesiz olduğunu kabul etmediğini devamen; “Tusdem teknik uygulama sorumlusu tarafından kullanılan beton denetlenip onaylanmıştır. Hem demir döşenmesi hem beton yapılması mühendis tarafından kontrol edilip imza atılmıştır.

“DÜKKANLARIN DUVARLARI KIRILDI, KOLONLARA ÇİVİ ÇAKILDI, BİNAYA ZARAR VERİLDİ

Projeye uygun olarak aynı firmadan beton ve demir sipariş edildi ve mühendislerin onayı ile hareket edildi. 9 kat bina katı çıkılmasına belediye tarafından imar izni verildiği, 2005’teki depremden sonra epoksi uygulaması sonrasında binaya zarar verilmiştir. Binada sonradan kolonlara çivi çakılmış olduğunu, kendisinin de karşı tarafında oturduğunu ve buna şahit olduğu ifadesinde bulundu.

Davalı vekili ayrıca, Rıza Bey Apartmanının altındaki dükkanların duvarları kırılarak binaya zarar verildiğini, Belediyenin bu felaketin gerçekleşmesinde büyük bir kusuru olduğunu, Belediye Encümeni rant veya hoşgörülme kaygısı ile 9 kata onay vermiş olabilir, Bir dizi ihmal, mantoloma, epoksi vb. uygulamalar yüzünden bina yıkıldı. Müvekkilim beraat etmeli” dedi.

“BİLGİ SAKLADIKLARI VE ÖLÜME NEDEN OLDUKLARI İÇİN ŞİKAYETÇİYİM..”

Şikayetçi kiracı ise; mal sahibi olanlar bizden bilgi sakladıkları ve ölüme sebebiyet verdiklerinden dolayı şikayetçiyim dedi

Mahkeme başkanı; “Onlar iddianamede yok” deyince şikayetçi olan kiracı; Bu sizin yetkinizde, suç duyurusunda bulunup onları da dahil edip yargılamanız gerekir” dedi

Mahkeme Başkanı; bunu sizde yapabilirsiniz” deyince şikayetçi; “Ben mahkeme başkanı olarak sizden talep ediyorum” ifadesinde bulundu.

Bu arada Hüseyin Yücel adlı müşteki düşüp bayıldı ve bilinci kapandı, dili içeri kaçtı, nefes alamadı. Salondakiler müdahale etmeye çalıştı, heyet ara verdi, bayılan müştekinin eşinin çığlıkları bütün adliye binasını sardı. Adliye sağlık ekibi müdahale de bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com