Ana sayfa » Siyaset » AKIN; ELEKTRİK ZAMLARI MEMUR ZAMMININ İKİ KATI, YENİ ZAMLAR KAPI DA…”

AKIN; ELEKTRİK ZAMLARI MEMUR ZAMMININ İKİ KATI, YENİ ZAMLAR KAPI DA…”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki elektrik üretim dengesinin bozulduğunu, bunun da elektrik üretim maliyetini artırdığını öne sürdü.

Sonbaharda yeni bir elektrik zammının gündeme gelebileceğini belirten Akın, özetle şunları dile getirdi:

”ELEKTRİK ZAMMI MEMUR ZAMMININ İKİ KATI..”

“Ülkemizde porsiyonlar küçülürken zamlar büyüyor. Vatandaş artık isyan ediyor. Son zamlarla birlikte en düşük elektrik faturası artık neredeyse 250 liraya yükseldi. 2021 yılında elektriğe ocak ayında yüzde 6, temmuz ayında yüzde 15 olmak üzere toplam yüzde 22 oranında zam yaptılar. 2022 yılı için memurumuza ise yüzde 5 artı yüzde 7 olmak üzere toplam yüzde 12 oranındaki zammı reva gördüler. Elektrik faturalarına yapılan zam, memura yapılan zammın neredeyse iki katı. Bu nasıl adalet?

”ÜRETİMDE HİDROELEKTRİK DÜŞTÜ, DOĞALGAZ ARTTI”

Üstelik yeni zamlar da kapıda. İklim krizine karşı bugüne kadar hiçbir adım atmayan AK Parti, bugün yaşadığımız art arda felaketlerde nasıl yetersiz kaldıysa kuraklık nedeniyle enerji üretiminde de darboğaz yaşıyor. Hidroelektrik santrallerin üretim payı rekor oranda düşerken ithal girdili santraller devreye alınıyor. Bu da maliyetlerin artması ve faturaların kabarmasına neden oluyor.

”SONBAHARDA YENİ ZAMLAR GÜNDEMDE..”

TEİAŞ’ın resmi verilerine göre; 1-23 Ağustos arasında, Türkiye’deki üretimde hidroelektriğin payı yüzde 15’e geriledi. Bu oran, daha önce yüzde 30’ların üzerindeydi. Aynı tarihte doğalgazdan elektrik üretimi yapan santrallerin oranı ise yüzde 37’ye çıktı. Bu oran, daha önce yüzde 20 seviyesindeydi. Bu denge böyle devam ettiği sürece maliyetler katlanarak artacak. Bu da özellikle sonbahar döneminde yeni zamları gündeme getirecek.

”FON VE VERGİLERİ KULLANIN ZAMLARI YANSITMAYIN..”

İktidarı uyarıyoruz: Elektrikteki bu üretim dengesiyle artan maliyetlerin faturasını artık vatandaşa kesmeyin. İktidar gerekirse akaryakıt ürünlerinde hayata geçirdiği eşel mobil sisteminin bir benzerini elektrik için de uygulamalı. Elektrik zamları doğrudan vatandaşa yansıtılmamalı. Elektrikte başta TRT payı ve dağıtım bedeli olmak üzere kesilen fon ve vergiler kullanılarak zam vatandaşa yansıtılmamalı..”

ANKA

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com