Ana sayfa » Güncel » Çiğdem Çimen-AYAZMA PINARI TABİAT PARKI…

Çiğdem Çimen-AYAZMA PINARI TABİAT PARKI…

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı II. Bölge Müdürlüğü Çanakkale İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çanakkale İli, Bayramiç İlçesi, Evciler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Evciler Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafede ve 490 m. rakımdadır. Tabiat Parkı alanı, 1986 yılında tescil edilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında B tipi mesire yeri statüsünde yönetilmekteydi. Daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

Bakanlık makamının 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Olur’ları ile statüsü değiştirildi. 5,85 ha’lık alanıyla Tabiat Parkı olarak ilan edildi. 19.02.2008-31.12.2036 tarihleri arasındaki sürede 19.02.2008 tarihinde Ayazma B tipi Mesire olarak Evciler Muhtarlığı’naihale edildi. 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı ilan edildi. Sözleşme halen geçerlidir.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın güneyinde yer alan Kazdağı floristik yönden oldukça zengindir. Yaklaşık 800 taksonun kayıtlı olduğu önemli bitki alanlarındandır.

Florasının %26’sı Akdeniz elementi, %17.6’sı Avrupa-Sibirya elementi ve %1.3’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Kazdağı florasında 23’ü yalnız bu dağa özgü olmak üzere en az 68 nadir bilinen bitki bulunmaktadır. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı içerisinde ise; karaçam ormanı, kestane, gürgen, meşe, ıhlamur kayın, menengiç, akçakesme bulunmaktadır.
 
Tabiat Parkı’nın batısından Çınarcık deresi, kuzey sınırından ise Ayazma deresi geçmektedir. Alana ismini veren Ayazma Pınarı, alanın güneyinde yer almaktadır. Güneybatıda, Çınarcık deresi üzerinde yapılmış bir adet bent bulunmaktadır. Bu bendin alt bölümündeki kayalıkların içerisinden 6 noktada su patlamaktadır.

Oldukça bol su kaynaklarına sahip olan alanın içme ve kullanma suyu sorunu bulunmamaktadır. Alan iklimi, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, mitolojisi yanı sıra “Bin Pınarlı İda” olarak adlandırılandırıldığı gibi bol su kaynaklarıyla zengin olan Kazdağı eteklerindedir.
 
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı ve çevresinde, Paleozoyik döneminden Neojen dönemine kapsayan çok geniş bir zaman aralığında gelişmiş birbirinden çok farklı nitelikteki ve yaştakikaya toplulukları bulunmaktadır. Akdeniz İklim Tipi’nin, Marmara alt iklim tipi içerisinde yer almaktadır. 

     Hidrojeolojik yapısı incelendiğinde kayaç türlerinin oldukça etkili bir tektonizma sonucunda kıvrımlı ve kırıklı bir yapı sergilediği anlaşılmaktadır. Bölgeye 800-1000 mm/yıl yağış düşmektedir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı alanı humuslu orman toprağı ve kayalıklardan oluşmaktadır,
 
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın içinde bulunduğu Bayramiç ilçesinin tarihi Troai Krallığı’na kadar uzanmaktadır. Bayramiç ve çevresindeki yerleşim alanlarıerken döneme aittir. Buna karşın, ne yazık ki bugüne ulaşabilen ve gezilip görülebilecek kalıntılar çok azdır.Ayazma, Ortodoks Hristiyanlarınca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen addır. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın adınıalmış olduğu pınar da zamanında bu adı almıştır. Günümüzde de Ayazma adı ile kullanılmaya devam etmektedir.
 
Salgın öncesinde dünyanın ilk güzellik yarışmasının İda(Kaz) Dağı’nda yapıldığına ilişkin mitolojik efsaneye dayanılarak her yıl Bayramiç Belediyesi ve Evciler Muhtarlığı tarafından ağustos ayında festival düzenlenmekteydi. Kazdağı-Ayazma orman içi dinlenme yeri, efsanelere konu olmuştarihsel geçmişi, kendine özgü florası-faunası, dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olan, soğuk suları, rekreasyon alanları ve temiz havasıyla turizm açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
 
Bayramiç ilçe merkezinde çarşamba ve cumartesi günleri pazar kurulmakta ve burada yetiştirilen bitkilerle birlikte mevsimine göre çeşitli yöresel bitkiler satılmaktadır. Özellikle Bayramiç köylerinden getirilen ürünleri bu pazarda bir arada görmek mümkündür. Bayramiç yöresinde tarhana çorbası, keşkek, bulgurlu mantı, nohut ekmeği, kabak böreği ve höşmerim tatlısı halkın en çok severek yediği geleneksel yiyecekler arasındadır.
 
Bugün ise, doğal ve kültürel varlıkları ile büyük bir öneme sahip Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın yanı başınamermer ocağı işletmesi kurulmak isteniyor. Uzun yıllardır maden ocakları ve termik santrallere karşı mücadele veren bölge halkının ve doğaseverlerin, bu projeyi kabul edebileceğini aklıma getirmek bile istemiyorum.

Bayramiç başta olmak üzere bütün Kazdağı yöresini olumsuz yönde etkileyecek bir işletmeyi nasıl kabul edelim ki… Bizim başka Kazdağlarımız yok. Başka bir Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’mızyok. Geçimini hayvancılık ve tarım ile sağlayan Bayramiç halkının başka bir toprağı, yurdu, ocağı yok. 
 
Dünya basınında yer alan, yediden yetmişe herkesin destek gösterdiği, hep bir ağızdan Kazdağları Hepimizin dediği tarihi Su Ve Vicdan Nöbeti’nin ikinci yılını geride bıraktığı bugünlerde aynı mücadele ve dayanışma ruhu ile Ayazma’ya da sahip çıkılacağına yürekten inanıyorum.

Söz konusu mermer ocağını hayata geçirmek isteyen firmanın bu karardan en kısa zamanda vaz geçmesini diliyorum. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan, büyük bir yara açılacağı su getirmez bir gerçek. Gelin hep birlikte Bin pınarlı İda’nınAyazma’sına sahip çıkalım. Yanlış bir karar verilmesine engel olalım. Bir kez daha haykıralım: KAZDAĞLARI HEPİMİZİN!..
 
​İlgilenenler için ilgili projenin ÇED ilanı ve proje dosyası: http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/33772?fbclid=IwAR1W-PVvLJ-OrUmrtt7bWdUQksOI3WKZvVl8AOdPx56RsKT1Z5jcutPape0#

blank
blank

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com