Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » Burundan Uygulandı, Farelerde Yüzde Yüz Koruma Sağladı..

Burundan Uygulandı, Farelerde Yüzde Yüz Koruma Sağladı..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Dünyada ve ülkemizde aşılama çalışmaları oldukça umut verici durumda. Ancak son zamanlarda Sinovac’ın etkisiz olabildiği ve genel olarak aşıların delta varyantına karşı yeterince koruyucu olmadığı yönünde haberler gündemde dolaşmakta.

Bunların yanında aşıların %100 koruma sağlamamasından dolayı aşı yaptırmayanlar da mevcut. Ancak kendilerine bu konuda iyi bir haberimiz var.

Yeni bir çalışma, tek doz uygulanan ve bildiğimiz aşıların aksine sprey olarak burundan yapılan bir aşının %100 koruma sağladığını ortaya koydu. Henüz hayvanlar üzerinde denenen aşının insanlar üzerinde kullanılması için çalışmalar sürüyor.

Yeni ‘burun aşısının’ avantajları neler?

Aşı, Georgia Üniversitesi ve Iowa Üniversitesi’nden araştırmacıların oluşturduğu ortak bir ekip tarafından test edildi. Testlerin sonucunda aşının uygulandığı fareler, COVID-19’a karşı %100 bağışıklık kazandı. Ayrıca virüsün hayvandan hayvana bulaşmasının da önüne geçildi. Burundan uygulanan aşı insanlar için de onaylanırsa uzun süredir boğuştuğumuz pandeminin üstesinden daha rahat bir şekilde gelinebilir.

Avantajlara gelecek olursak aşı, tek doz olarak uygulanıyor. Aşının vereceği maksimum bağışıklığa erişmek için 1 ay sonra ikinci bir doz daha olma gereksinimi kalkmış oluyor. Ayrıca şu ana kadar başka hiçbir aşının sağlayamadığı %100 koruma oranı, bu aşıda bulunuyor. Normal buzdolabı sıcaklığında 3 ay kadar saklanabilen aşı, depolama ve aşıların ziyan olması gibi konularda da çözüm sağlıyor. Ayrıca burundan yapılıyor olması, iğne korkusu olduğu için aşı olmaktan kaçınanlara da kolaylık sağlıyor.

Şu anda BioNTech ve Senotize de dahil olmak üzere aşı üreticileri, söz konusu burun aşılarını deniyor. Rusya da COVID-19 aşısının burun spreyi versiyonunu test etmiş bulunuyor..

Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com