Ana sayfa » Güncel » “YAŞAM HAKKINI VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ!..”

“YAŞAM HAKKINI VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Cansu Bildirici Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine yönelik basın açıklaması yaptı. Bildirici’nin açıklaması şöyle;

“11/05/2011 tarihinde Türkiye tarafından imzalanan 01/08/2014 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi; kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin her türlü şiddete karşı korunmasını, yaşam hakkının korunmasını amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir.

İnsan haklarına ilişkin uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi Anayasa’ nın 90. Maddesi gereği normlar hiyerarşisi bakımından da kanun hükmündedir. Yine Anayasa’ nın 104. Maddesi gereği de Cumhurbaşkanlığı’ nın insan haklarına ilişkin bir uluslararası sözleşmeyi fesih yetkisi bulunmamaktadır. Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisi sadece TBMM’ye aittir.

Dolayısıyla uluslararası sözleşmesinin feshine ilişkin bir gece yarısı kararnamesi ile TBMM’ nin yetkileri gasp edilmek istenmişse de bu durum açıkça Anayasa’ ya aykırı olup söz konusu karar yok hükmündedir! İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir!

Bugün bir gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’ nden imza çekildiğinin açıklanması, bugüne kadar uygulanan ben yaptım oldu diyen zihniyetin ürünüdür. İnsan hakları alanında daha yapılacak ve yapılması gereken birçok şey varken bugün tüm engellere rağmen mücadele ile elde edilmiş tüm kazanımları yok etmek ve geriye gitmeyi tercih etmek nedendir?

Hükümet aslında bugüne kadar sözleşmenin gereği için hiçbir gerçekçi ve samimi çalışma yapmadığını kabul etmiş, bundan sonraki süreçte de şiddete dair önlem almak istemediğini, gerici zihniyetin yanında yer almak istediğini açıkça ortaya koymuştur.

Bizler ise vazgeçmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz! Kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin yaşam haklarını siyasi emellere malzeme yapmak isteyenlerle umudumuzu kaybetmeden mücadele edecek, yaşam hakkını ve İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceğiz..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com