Ana sayfa » Güncel » RANDEVU ALMAKTA ZORLANILIYOR, AŞI TAKVİMİNDE GECİKME YAŞANIYOR..

RANDEVU ALMAKTA ZORLANILIYOR, AŞI TAKVİMİNDE GECİKME YAŞANIYOR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Covid–19 ile mücadele kapsamında Türkiye genelinde başlatılan aşılama programında sıra 65 yaş üzeri bireylere geldi.

Bu yaş grubu için 13 Şubat itibariyle randevu sistemi açılırken, Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimine göre 21–25 Ocak itibarıyla aşılanması gereken 80 ila 85 yaş üstü yurttaşların ilk doz aşılanması ise hala devam ediyor.

‘RANDEVU ALMAKTA ZORLANIYORLAR’

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, aşılama programı dâhilinde bu yaş grubunun aradan geçen 20 günde aşılanması gerekirken, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimi Kolu Başkanı Emrah Kırımlı bu gecikmenin sebebi olarak randevu almada yaşanan zorluklar ve aşıya karşı mesafeli duruşun etkili olduğunu kaydetti.

80 yaş üstü yurttaşların, yakınlarının yardımı olmadan Sağlık Bakanlığı’nın MHRS Mobil (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) ila e-Nabız sistemi üzerinden randevu alamadığını ifade eden Kırımlı, Sinovac aşısına ilişkin medyada yansıyan olumsuz haberlerin de “aşı olmaya karar verme” sürecinde rol oynadığını ifade etti.

Kırımlı, 65 yaş ve üzeri yurttaşlar için 13 Şubat itibarıyla randevu sisteminin açıldığını ancak bu yaş grubunun bu hafta içinde aşılanmaya başlayabileceğini kaydederek, “Bu süreçte 80 ve 85 yaş üstü yurttaşlar aşı randevularını doldurduğu için aşı takviminde bir gecikme yaşanabilir. Ancak bu hafta 65 yaş üstü yurttaşlar da randevu almaya başlar” dedi.

80 YAŞ ÜSTÜ YURTTAŞLARIN 182 İSYANI..

Covid–19 aşısı olabilmek için randevuları yakınlarının yardımı olmadan internet üzerinden alamadıklarını ifade eden yurttaşlar, 182 hattının ise ‘devamlı meşgul çaldığından’ ve hiçbir şekilde ulaşılamamasından yakındı. Aşılamada yaşanan gecikmenin randevu almadaki zorluklar ile aşıya güven duygusunun takip edilmesi olduğunu ifade eden yurttaşlarla aşı yaptırdıkları aile sağlığı merkezleri önünde hissettiklerini konuştuk.

‘ARTIK DAHA GÜVENDE OLDUĞUMU HİSSEDİYORUM’

Korona virüsü salgını kapsamında en riskli grupta yer alan 85 yaşındaki Ayhan Köksal, e-nabız sistemi üzerinden alınan randevu sonrası aile sağlığı merkezine torunuyla birlikte gelerek ilk doz aşısını yaptırdı. Salgın nedeniyle çok uzun zamandır karantinada olduğunu, ancak aşının bir umut oluşturduğunu ifade eden Köksal, “Artık daha güvende olduğumu hissediyorum. İçeride çok kısa sürede aşı yapıldı ve bitti. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Sağ olsun torunum benimle ilgileniyor, randevumu internet üzerinden aldı ve beni buraya getirdi” ifadelerini kullandı.

‘BUGÜN UMUDU FİLİZLENDİRDİK, AŞIMIZI OLDUK’

“Aşı olduğum için çok mutluyum” diyen 80 yaşındaki Mete Gürsel ise, korona virüsü salgınının bir an önce yok olmasını istediğini belirterek, “Salgın ortaya çıktığından bu yana rahat bir nefes alamadık. Ne zamanki aşı haberlerini duyduk ve aşılar Türkiye’ye geldi bir umut oluştu içimizde. Bugün de bu umudu filizlendirdik, aşımızı olduk. Umarım çok daha iyiye gider her şey” dedi. Gürsel, aşı randevusunu internet üzerinden yakınlarının yardımıyla aldıklarını ifade ederek “Bir hafta önce randevu almıştık. Aşı vurma süreci de hemen tamamlandı. 28 gün sonra ikinci doz aşıyı olacağız. Kendimi şu an gayet iyi hissediyorum” diye konuştu.

‘YAKINLARIM YARDM ETTİ’

Covid-19 aşısını yaptıran bir diğer kişi de 73 yaşındaki Yıldız Pok. Aşı olmaya tek başına gelen ancak evini işaret ederek “zaten şurası” diyen Pok şöyle konuştu: “Aşımı oldum evime dönüyorum. Şu ana kadar bir yan etkisini görmedim. Uzun zamandır beklediğimiz bir andı ve sonunda aşımızı olduk. 182’ye çok zor ulaşılıyor, internet ortamında randevu almak daha kolay ama yakınlarınız size bu konuda yardım ediyorsa. Bana yakınlarım yardım etti, yoksa kendi başıma yapamazdım. Şu an belki de psikolojik ama kendimi daha güçlü hissediyorum. Umarım bir an önce bu salgın biter ve eskiye döneriz.”

‘HERKES AŞI OLSUN Kİ KİMSE KİMSENİN HAYAT HAKKINI KISITLAMASIN’

“Herkes tartışıyor ama ben aşı olmaktan yanayım” diyen 80 yaşındaki Ayhan Şeral da aile sağlığı merkezinde aşısını yaptıranlardan. Aşı karşıtlarının yanlış bir tutum içinde olduğunu ifade eden ve insanların aşı olmaya teşvik edilmesi gerektiğine dikkat eken Şeral, “Herkes aşı olsun ki kimse kimsenin hayat hakkını kısıtlamasın. Aşı, bu salgının panzehiri ve eğer olmazsak bu salgın bizi zehirler.

182’ye ulaşamadığımız için e-nabız sistemi üzerinden randevu oluşturduk. İnternetten randevu için de yakınlarımı bekledim. Şu an kendimi iyi hissediyorum..”

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com