Ana sayfa » Güncel » SOYER; “KONFORLU, HESAPLI VE ÇEVRE DOSTU TOPLU ULAŞIMI HEDEFLİYORUZ..”

SOYER; “KONFORLU, HESAPLI VE ÇEVRE DOSTU TOPLU ULAŞIMI HEDEFLİYORUZ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İzmir’de raylı sisteme yeni bir nefes katacak, geçtiğimiz ay protokolü imzalanan Çiğli Tramvayı’nın temel atma töreni gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir programı kapsamında katıldığı temel atma töreninde hükümete yüklendi.

Kılıçdaroğlu, iktidar mesajları da verdi. Programda CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Milletvekilleri ve Parti Meclisi Üyeleri, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP’li belediye başkanları ve ilçe başkanları da yer aldı.

Törende konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘TÜM TÜRKİYE’YE BAHARI GETİRECEĞİZ’

Bir İzmir Milletvekili olarak sizlerle olmanı gururunu yaşıyorum. Martın sonu bahar dedik, bahar oldu. Ama bütün Türkiye’ye baharı getireceğiz. Huzuru, birlikteliği getireceğiz. Bu konuda çok kararlıyım, azimliyim. Hiçbir güç beni inandığım yoldan döndüremeyecek. Halkın tüm katmanları ile birlikte sevgiyi, huzuru, demokrasiyi getireceğiz. Kaygıyı tasayı uzaklaştıracağız. Böyle bir kentin Milletvekili olduğum için mutluyum, bu ayrıcalıklı bir onur.

BUCA METROSU MÜJDESİ VE İKTİDARA ‘FAİZ’ MESAJI..

İzmir’de yaşanan sel felaketinde zarar gören esnafımızı ziyaret ettik. 2 bin 554 hanede ve işyerinde sorun var. Yaklaşık 7 milyon 31 bin liralık maddi ve manevi yardım esnafa yapılacak. Büyükşehir Belediyemiz Pazartesi günü mecliste bunun kararını alacak. Başkanlarımız mağdur olan tüm vatandaşlarımızın yanında. Çiğli tramvay hattı konusunda bilgilendirme yapıldı, 2 yıl içinde tamamlanacak. İnşallah kurdeleyi beraber keseceğiz. Narlıdere Metrosu’nun yüzde 72’si tamamlandı, o da kısa sürede tamamlanacak hizmete sunulacak.

En önemlisi Buca Metrosu. Buca Metrosu konusunda gelişme var. Türkiye Cumhuriyeti devletini düşünün bunun hazinesini düşünün, hazineyi yöneten bakanları düşünün. Uluslararası piyasalardan borç alırken yüzde 5-6 faiz ödüyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3’le yaptı. Devletin ödediği faizin yarısı kadar faizle Büyükşehir Belediyemiz borçlanma yapabiliyor.

Bu, bizim belediyelerimizin uluslararası finans kuruluşlarının gözünde daha iyi ve güvenilir olduğunu gösteriyor. İktidara geldiğimizde, dostlarımızla iktidara geldiğimizde Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini değiştireceğiz. Devletimizin hazinesi de güvenli olacak. Neden güvenli değil sorusunu sormamız gerekiyor.

Varlık fonu 3 kez uluslararası borçlanmaya çıktı yüzde 5-6 faiz ödemek istemesine karşın kimse borç vermedi. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in ulaşım sorununun çözümüne büyük katkı koyacak 1milyar 70 milyon borçlanmayı yüzde 3’le kabul ettirdi. Bu bize gurur veriyor. Mali gücü yüksek, uluslararası saygınlığı olan belediyeleri yeniden inşa edeceğiz. İhalesi 15 şubatta yapılacak. Bizde ‘adamını bul gel sana ihaleyi verelim, bizde sana para verelim’ yok! Bizim ihalelerimiz şeffaf. CHP’li belediyeler tıkır tıkır çalışıyor.1 milyar 70 milyon borç alındı ama 4 yılı ödemesiz 12 yılda ödenecek.

‘HESAP VEREN SİYASET ANLAYIŞI’ VURGUSU..

Çiğli tramvayı projesinde Büyükşehir Belediyemizin sözleşmeye koyduğu hüküm; yeni mezun veya işsiz mühendisler için büyük fırsat. Projede yeni mühendisleri çalıştıracaklar. Bu da son derece önemli. Her büyük kentin ulaşım sorunu vardır, belediye başkanlarının görevi bunu çözmektir. Çaba harcarlar ama yaptıkları harcamanın hesabını halka vermek zorundadır. Halka hesap vermek hakka hesap vermektir. Her kuruşun hesabın halka veren belediye başkanı doğru ve dürüst belediye başkanıdır. Halkına hesap veren siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Halkın günlük ve gelecekteki sorunlarını gören siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah iktidara gelince de bunu yapacağız. Belediyelerden başlayarak hizmeti kendi halkımıza yapacağız.

‘TÜRKİYE’Yİ BELEDİYELERDEN BAŞLAYARAK İNŞA EDİYORUZ’

İktidar, Londra’daki tefecilere dünyanın faizin ödüyor. Döviz faiz endeksli bir politikayla ülkeyi yönetemezsiniz. Yatırım ve istihdam gerekir. Ülkenin en temel sorunlarından biri işsizlik. 10 milyonu aşkın işsiz var ama sarayda oturanlar işsizlik sorununu bilmiyor. Sarayda 1 maaş yetmiyor, 1,2,3, 5 maaş alanlar var, onların tuzu kuru ama biz Türkiye’yi, 84 milyonu düşünüyoruz. Huzurun temeli herkesin kazandığı ürettiği evine helal ekmek götürdüğü bir Türkiye… Bu Türkiye’yi belediyelerden başlayarak inşa etmeye çalışıyoruz. Belediyeler çalışacak tüm Türkiye görecek. Belediye bunu yapıyorsa CHP iktidara geldiğinde çok daha fazlasını yapacaktır.

‘DEVLETİN YAPAMADIĞINI YAPMAK İÇİN TALİBİZ’

Pandemi dönemini yaşıyoruz, 5 maskeyi dağıtamayan bir iktidar düşünün. Bizim belediyelerimiz hem kendi bölgelerine hem de bizim belediyelerimizin olmadığı yerlere milyonlarca maske dağıttı. Çünkü biz halkın partisiyiz, halk için çalışırız, halk için üretiriz. Belediye başkanlarımız bu konuda tarih yazdı, herkes bunu çok iyi biliyor. Milyonlarca kişiye maske dağıttık, nakdi ve ayni yardım yaptık. Esnafın sorunlarının giderilmesi için her türlü çabayı gösterdik.

10 binlerce öğrenciye tablet verdik, internetten yararlanmaları için imkan sağladık. 21. YY Türkiye’sinde hala birleştirilmiş sınıflar var. Hükümete dedik ki; biz yer gösterin 11 büyükşehir belediye başkanlığının olduğu yerlerde okul yapacağız, çocuklarımız güzel okullarda okusunlar. Devletin yapamadığını yapmak için 11 büyükşehir olarak takip olduk aynı çağrıyı İzmir’den yapıyorum.

‘BİZ SİYASETİ KÖŞEYİ DÖNMEK İÇİN DEĞİL HALK İÇİN YAPARIZ..’

Biz siyaseti köşeyi dönmek için değil halk için yaparız. Onlar siyaseti zenginleşme aracı görüyor. Biz herkesin hakkına hukukuna saygılıyız. Pandemide CHP’li belediyelere halkın güveni vardı, halk ihtiyaç sahibine ulaştırması için belediyeye yardım yapmak istiyordu, tahammül edemediler. Belediye hesaplarına yatırılan paralara el koydular. Hiçbir belediye başkanı şikayet etmeyecek, engel varsa aşacak.

Vatandaşın yoksula yardım için belediyeye yatırdığı paralara el koydular. Ne yaptık? Askıda fatura yaptık, 10 binlerce kişinin faturası ödendi, belediye aracı oldu. Demek ki hangi engel çıkarılırsa çıkarılsın aşmayı bileceğiz. Bakkal borcu olanlar ödendi. Hiçbir yurttaşımızı başkasına muhtaç hale getirmedik. Sadece ihtiyaç sahibi değil, çalışana üretene de saygılıyız. Çalışan, üreten insanlar her zaman çok değerlidir. Bütçe konuşmasında hükümete çağrı yaptım; asgari ücreti vergisiz net 3 bin 100 lira yapın diyorum, 2 bin 825 lira yaptılar.

Tüm belediyelerimizde asgari ücret net 3 bin 100 lira. Çalışana üretene destek veriyoruz. Düşünün devasa Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi var, asgari ücreti 2 bin 825 lira olarak gösteriyor. Bizim en küçük belediyemiz Nurhak Belediyesi’nin çok küçük bir bütçesi var ama asgari ücret net 3 bin 100 TL.

HÜKÜMETE İZMİR’DEN ÇAĞRI YAPTI..

Hükümete İzmir’de çağrı yapıyorum; Bizim belediye başkanlarımıza zorluk, engel çıkarmayın. Onlar tüm çabayı gösteriyor, iktidar engel çıkarıyor. Hiçbir koşulda CHP’nin kendi beldesindeki yurttaşlarına hizmet götürmesini engelleyemezsiniz. Buna gücünüz yetmez.

‘ERDOĞAN, KONAK’TAKİ AKPLİLER NEDEN KARŞI ÇIKTI?’

Konak’ta AKP’liler kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılmasına karşı çıkıyor. Buradan Erdoğan’a sesliyorum; Konak’ta kahvecilere nakdi yardım yapmak için belediye karar götürüyor, AKP’liler karşı çıkıyor. Neden AKP’liler karşı çıktılar, açıklasınlar. Formül basit; ihaleleri saydam yapacaksınız, parayı israf etmeyeceksiniz, her kuruşun hesabını halka vereceksiniz. Bunlar birer siyasi tercihtir. Bu siyasi tercihler Türkiye’yi felakete götürüyor. CHP’li belediyeler olmasa çok daha büyük olaylar çıkar. CHP’li belediyeler milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım yapıyor. Tramvay hattının hayırlı olmasını diliyorum.

‘KONFORLU, HESAPLI VE ÇEVRE DOSTU TOPLU ULAŞIMI HEDEFLİYORUZ’

Çiğli tramvayı projesinde yüklenici firmaya getirilen yeni mezun mühendis ve mimar çalıştırma zorunluluğu şartının bundan sonraki tüm ihalelere getirileceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklaması da şöyle:

“İzmir için tarihi bir gün. Bugün 414 milyon bedel üzerinden sözleşmesini imzaladığımız Çiğli tramvayının temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunla birlikte bir ilki de gerçekleştirdi. İlk kez bir belediye yüklenici firmaya yeni mezun mimar ve mühendisi zorunluluğu getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bundan sonraki bütün ihalelerinde de bu zorunluluğu hayat geçirecek. 2 yıl içinde tamamlaması planlanan tramvay projesi 11 km uzunluğunda olması planlanıyor.

Bostanlı ve İZBAN bağlantıları ile çiğli halkına daha kolay ulaşım sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bireysel araç yerine toplu taşımayı özendirerek, çevre dostu, hesaplı ve konforlu ulaşımı amaçlıyoruz. Bu projenin de bu anlamda önemli bir yer tutacağına inanıyoruz. Vatandaşlarımız için hesaplı ve konforlu bir ulaşım sistemi kurmayı hedefliyoruz. Sadece 1,5 yıl içinde 451 otobüs, 2 arabalı vapur aldık. Sadece bunların maliyeti bile birçok şehrin yardımlarından büyük.

Göreve başladığımızda başlayan Narlıdere Metrosu için maddi kaynak bulduk. Şu an Türkiye’nin en ucuz ve en hızlı ilerleyen Narlıdere Metrosunu 2023’de açarak kesintisiz ulaşımı sağlayacağız. Böylece ilk 4 yılda toplamda 18.5 kilometrelik metro ve tramvay hattını şehrimize kazandıracağız. İzmir’deki metro hattının bir diğer fazı olan Karabağlar ile ilgili ön planlar onaylandı. 28 kilometre ile kentin en uzun hattı olacak bu hat, önemli iş merkezlerini de birbirine bağlamış olacak.

Tüm bunların yanında hafta başında İzmir için olumlu bir gelişme yaşandı. İzmir’i demir ağlar ile öreceğiz demiştik bugün Çiğli tramvayı ile bu sözü yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm bunları kentimizin uluslararasında yarattığı güvenirlik imajı sayesinde gerçekleştiriyoruz. Örneğin Çin merkezli bir banka İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne finansman sağladı. Tüm bunlar belediyemizin itibarının göstergesidir.”

‘CANLA, BAŞLA, AŞKLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Soyer ayrıca, “Pandemi ile derinleşen ekonomik krizi, depreme ve sel krizine rağmen tüm yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. İzmir’de sosyal ve demokratik belediyecilik anlayışını yerine getirmeye büyük bir azimle devam ediyoruz. İzmir’in her yerine çevre dostu, engelsiz toplu ulaşımı sağlayarak kentimizin yaşam koşullarını sağlamak için canla başla, aşk ile çalışmaya devam ediyoruz. Sayın Genele Başkanımıza böyle güzel bir günde bizi onurlandırmasından dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü ise, “Martın sonu bahar diyerek Anadolu’ya baharı getiren Genel Başkanımız bugün Çiğli’ye baharı getirdiniz. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Anadolu’yu demir ağlarla ördü, Tunç Soyer ve arkadaşları da İzmir’i demir ağlarla örecek. Yağmur demeden çamur demeden pandemi demeden bu projeyi hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi..

İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com