Ana sayfa » Güncel » İŞTE OKULLARIN VE RESTAURANTLARIN AÇILABİLECEĞİ TARİH..

İŞTE OKULLARIN VE RESTAURANTLARIN AÇILABİLECEĞİ TARİH..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde koronavirüs yasaklarına ve aşılama çalışmalarına yher verdi.

Sarıkaya’nın Sağlık Bakanlığı’nda yetkili bir isimden aktararak köşesine taşıdığı bilgiye göre Mart ayı ortalarında yaklaşık 27 milyon vatandaşın aşılama işleminin yapılacağı ve akabinde korona yasaklarının büyük bir bölümü kaldırılacak.

Muharrem Sarıkaya’nın yazısı şöyle oldu:

Sağlık Bakanlığı’nın etkin ve yetkin isimlerinin aktardığına göre sistem 1,2 milyon kişiye bir günde aşı yapma kapasitesinde.

Bunu yaparken kapasitesinin sadece %55’ini ayırmış durumda, geri kalanını diğer hasta vatandaşlara ayırmış durumda.

Nitekim bugün de aşı olmak isteyenler için açılan randevu için 1,2 milyon kişiye yer açılmış; gelen sayısı kısıtlı kaldığı için aşı yapılma miktarı da düşük seviyede seyretmiş.

Yapılan hesaba göre 1,3 milyon sağlık çalışandan, geçmişte koronavirüs kapıp hastalık geçirmiş olanlar da düşüldüğünde yaklaşık 900 bin kadarı aşı olması ihtimali var.

Bunun 800 bini dün itibarıyla tamamlandı, geriye kalan 100 bin kişinin yapılması ise günlük 1,2 milyon aşı yapma kapasitesi içinde saatle ölçülebilecek süreyi kapsıyor.

Sohbetimde bilmediğim bir konudan da bilgi sahibi oldum, aşı programına göre Temmuz öncesi Covid-19 vakası geçirenlere aşı yapılacak, 6 ay içinde hastalık geçirmiş olanlara yapılmayacaktı.

Madem sağlık çalışanlarında bu sınır kaldırılmış, bir ay öncesinden başlamak üzere daha fazla antikor geliştirmesi amacıyla hepsine yapılmasına karar verilmiş.

Bazı sağlık çalışanları da randevularını ileri tarihe aldığı için gecikmeler olmuş.

Bütün bunlara karşın aşının yarından öncelik bakım evlerinde çalışanlar, riskli grupta bulunan ile 80 yaş üzerindekilerden başlamak üzere sağlık çalışanları dışında kalanlara yapılmasına da başlanacak.

İKİNCİ GRUP AŞI GELİYOR

Aktardıklarına göre Çin’den gelecek yeni grup aşı ile ilgili hazırlıklar tamamlanmış; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 30 milyon doz aşının Mart’ın ilk haftasına kadar ulaşması bekleniyor.

Ancak kesin bir süre verilmesinden de kaçınılıyor, çünkü Çin’de ortaya çıkan yeni salgından kaygı duyuluyor, buna karşın 11 milyon doz bekleniyor.

Dolayısıyla bu hızda gidildiğinde ikinci doz aşılarla birlikte Mart’ın ortasında 15 milyon kişinin ikinci dozlarının bitmiş olacak.

Ancak 50 milyon dozun tamamının bu sürede gelmesi halinde bu sayı 25 milyona kolaylıkla ulaşacak.

Zaten Sinovac’tan gelen ile nüfusun bu kadarının, Biontech’ten gelecek 4,5 milyon ile de 2,25 milyonun daha aşılanması ile 27 milyon kişinin Mart ortasında aşılanması söz konusu.

Bakanlığın etkin ve yetkin isminin şu sözleri önemli:

“Hedefimiz 15 Mart’ta bu sayıya ulaşmamız halinde yasakların büyük bölümünü kaldırmak, okulları ve restoranları açabilmek…”

Şubat 15 için ise kimse şu aşamada ciddi bir umut veremiyor…

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com