Ana sayfa » Yerel » TEZGAH AÇTIRILMAYAN PAZARCI İSYANDA; “BURASI İÇİN DAHA KAÇ KEZ PARA ÖDEYECEĞİZ?..”

TEZGAH AÇTIRILMAYAN PAZARCI İSYANDA; “BURASI İÇİN DAHA KAÇ KEZ PARA ÖDEYECEĞİZ?..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa Yeni Mahalle’de bulunan Belediyeye ait çarşamba pazaryeri için istenen tahsis ücretini ödemeyen pazarcılar zabıta ekiplerince içeriye alınmadı.

Pazarcı esnafından istenen tahsis bedeli anlaşmazlığı nedeniyle ödeme süresinde tahsis bedelini yatırmayan pazaryeri esnafının tezgah açmasına izin verilmedi.

Dün sabah saatlerinde Yeni Mahalle pazaryeri girişinde zabıtalar tarafından ellerindeki liste ile kontrol ederek ücreti yatıran esnafın içeriye alınmasını protesto eden pazarcılar, “Bizler yıllardır burada tezgah açıyoruz. İşgaliye bedellerini düzenli olarak yatırdık. Şimdi Aliağa Belediyesi tahsis ücreti adı altında bizden haraç kesmek istiyor. Dayattığı ücreti yatırmayan esnafları içeriye almıyor. Bu kanunsuzluktur” ifadesinde bulundu.

Aliağa Belediyesi pazaryerini belediyeye ait olan Jeotermal AŞ’ye devrederek, pazarcı esnafından tezgah başına yüksek meblağlarda yer tahsis ücreti talep etmiş, ödeme yapmayan esnafa tezgah açtırmayacağını söylemişti.

21 Aralık 2020 yılında sözleşmeleri biten esnaf ile belediye arasında devam eden tartışmada esnaf pazaryeri kurulurken ödeme yaptıklarını dile getirerek, tezgah başı 15 bin lirayı bulan bu ücretin “Sorma ver parası” olduğunu dile getiriyor.

İstenen parayı yatıran esnaf da uygulamadan şikayetçi olduklarını dile getirdi. Pazaryeri yapılırken dönemin belediye başkanına ödeme yaptıklarını söyleyen ve yeniden ödeme yapmak zorunda kalan bir esnaf, “O zaman için 12 bin lira vererek bu yerin yapılmasını sağladık, tezgahlarımızı aldık. Yıllardır da ekmek paramızı kazanıyoruz.

Daha önce burada tozun toprağın içerisinde satış yapıyorduk. Aliağa Belediyesi Jeotermal AŞ adına burası için 8 bin 500 lira, cumartesi pazaryeri için ise 15 bin 500 lira istedi. Yatırabilen yatırdı yatıramayan da dışarda bekliyor. Bu para karşılığında bize herhangi bir belge de vermiyor. Biz çiftçiyiz, bizden ona rağmen para istiyor. Ne için para yatırdığımız belli değil. Numaraları da değiştirmişler” diye konuştu.

“ÜYE OLMAMIZ İÇİN BASKI YAPILIYOR..”

Bir başka esnaf ise “Ben bu parayı yatırmadığım için bugün zabıta içeri almadı. Resmen bizden haraç istiyorlar. Şirkete vermişler pazaryerini, şirket de gitmiş İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar ile iş birliği protokolü yapmış. O da bizi tehdit ediyor üye olmamız için. Kaç sefer daha bu yeri almam gerekecek. Bizi polisle karşı karşıya getirdiler” dedi.

Bir diğer esnaf ise “Madem öyle 12 yıl önce ödediğim depozitoyu bana geri versinler. Biz o zaman bir traktör parası ödeyip aldık burayı. Yeniden tahsis yapıyorum diyerek tekrar tekrar para istiyor. Benim borcumsa icra göndersin. Bana tezgah açtırmayarak borç tahsis edilmez. Kaldı ki bizim borcumuz da yok” şeklinde konuştu.

“PARA KAZANAMAZSAM VERGİMİ NASIL ÖDEYECEĞİM?”

Belediyeyle yaptıkları görüşmelerden de sonuç alamadıklarını söyleyen esnaf “Zaten pandemiden dolayı borcumuzu ödeyemiyoruz. Elimizdeki malı çöpe mi dökelim? Aliağa dışında bir yerde böyle bir uygulama yok. Devlet vergi ver diyor, ben para kazanamazsam nasıl vergimi öderim?” ifadesinde bulundu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com