Ana sayfa » Güncel » ÖZÜPAK; “VE İŞTE YİNE BİZİ ŞAŞIRTMADILAR..”

ÖZÜPAK; “VE İŞTE YİNE BİZİ ŞAŞIRTMADILAR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER–Marmara EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak bugün açıklanan ve 2.825 tl olarak belirlenen 2021 yılı asgari ücretine yönelik olarak sosyal medyadan paylaşımda bulundu.
Ve işte yine bizi şaşırtmadılar ifadesinde bulunan Özüpak’ın paylaşımı şöyle;

Ve işte yine bizi şaşırtmadılar. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafından günlerce üzerinde çalışılan ve yapılan dijital toplantılar sonucu 2021 yılında uygulanacak olan Asgari Ücret 2825 TL olarak açıklandı.

Asgari Ücret kavramının “Ortalama Ücret” kavramına evrildiği ülkemizde günümüz şartlarında ( her ne kadar bir zamanlar en az 3 çocuk yapacaksınız diye dikte edilmişse de) 4 kişilik çekirdek bir ailenin bugün açıklanan 2825 TL’ lik asgari ücretle; bir ay boyunca en temel ihtiyaçlarını bile karşılaması mümkün değildir.

Emekçi işçi kesim, çalışmaya başladığı andan itibaren daha maaşı eline geçmeden her ay tıkır tıkır ve kuruşu kuruşuna kadar vergisi maaşından kesiliyor. Ömrü boyunca çalışırken, hiçbir zaman vergi affından faydalanamıyor. Oysa ki dev ihalelere giren, milyon hatta milyar dolarlar kazan dev holdinglerin vergi borçları; özellikle de seçim dönemlerinin hemen arifesinde çıkarılan torba yasalarla bir kalemde affa uğruyor.

Torbanın ağzını büzmek, boğazından kısmak ise yine çalışana, emekçiye reva görülüyor. Affedilen bu devasa vergiler yüzünden devletin uğradığı gelir kaybı önü alınmaz bir hal alınca da işte bugün yaşadığımız gibi 2825 TL tutarında bir asgari ücret belirlenebiliyor ancak…

Dünya zaten dijitalleşme yolunda emin adımlarla yürürken; pandemi süreci bu adımların hızlanmasına ve pek çok alanda hızlıca dijitalleşme ve sonucu olarak da bir aydınlanma yaşanmaktadır. Bu aydınlanma ışığında diyebiliriz ki izlenen bu politikalar yanlıştır. Tam tersi politikalar izlenmelidir.

Sosyal devletin bir gereği olarak; ortalama kişi başı gelirin altında kalan bireyler devlet tarafından daha fazla desteklenmelidir. Bunun da tek yolu çok kazanandan daha fazla vergi, az kazanandan daha az vergi almaktan geçiyor.

Çalışan, üreten, işçi kesiminin hayalleri, umutları, talepleri artık siyasal tercihlere bırakılmamalı devlet garantisinde olmalıdır. Her seçim öncesinde türlü vaatler verilen ama seçimlerin hemen ardından, kendine verilen vaatlerin tutulmamasından bıkmış, yılmış bir kesim var artık. Bahsedilen bu dijital çağla uyuşmayan bir yılgınlıktır bu.

Asgari Ücret üzerindeki vergi yükü derhal ve kalıcı olarak kaldırılmalıdır. İşçinin alım gücünün artırılması iç piyasa ekonomisi için olmazsa olmaz hale gelmiştir.

Demokrasinin, Adaletin ve siyasetin toplumun tüm kesimini kucaklayıcı olması ve belirli imtiyazlara sahip olan gruplar oluşturmaması gerekmektedir.

Konfederasyonlaşma sürecinde emin adımlarla ilerleyen biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma dernekleri olarak; bugün açıklanan 2825 TL’lik Asgari Ücret özelinde ve genel olarak tüm SGK hak mağduriyetleri hakkında kamuoyunu aydınlatmaya ve ışık olmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla.
Gönül BORAN ÖZÜPAK

MARMARA EYT FEDERASYONU

Yönetim Kurulu Adına
Başkan

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com