Ana sayfa » Güncel » ATALAY; “KOMİSYONA 3 BİN LİRANIN ÜSTÜNDE BİR TEKLİF GETİRİLMELİ..”

ATALAY; “KOMİSYONA 3 BİN LİRANIN ÜSTÜNDE BİR TEKLİF GETİRİLMELİ..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Yarın (28 Aralık) son toplantı yapılacak. İşçileri temsilen görüşmelerde yer alan Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili açıklamada bulundu. Atalay, komisyona getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini ifade etti.

Ergün Atalay, ”İşveren ve hükümet; asgari ücret ile ilgili 3 bin liranın altında bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz.

Asgari Ücret Tespit Komisyonuna 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir.” dedi.

“İşveren ve hükûmet birlik olunca istedikleri asgari ücreti çıkarıyorlar”
Atalay, görüşmeler başlamadan önce de bununla ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Atalay bu açıklamasında asgari ücretli çalışanların yüzde 99’unun sendikalı olmadığını hatırlatmıştı.

Komisyondaki adaletsizliğe de değinen Atalay, “İşveren ve hükûmet birlik olunca istedikleri asgari ücreti çıkarıyorlar. Bizim buna mani olma gibi bir şansımız yok. Sözleşmelerde istediğin olmazsa grev kararı alabiliyorsun ama burada öyle bir tablo yok” demişti. Atalay ayrıca, asgari ücret görüşmelerinde 40 senede 36 kez işverenin istediğinin olduğunu da hatırlatmıştı.

“Hükûmet ve işveren tekliflerini kamuoyu ile paylaşmalıdır”

Geçtiğimiz gün ise DİSK, Türk-İş ve Hak-İş bir araya gelerek ortak bir açıklama yapmıştı. Açıklamada üç konfederasyonun asgari ücret görüşmeleri için temas hâlinde olduğu vurgulanmış ve asgari ücretin insan onuruna yaraşır geçinmeyi sağlayacak bir seviyede olması gerektiği ifade edilmişti.

Ayrıca asgari ücretlinin maaşından kesinti yapılmaması gerektiğinin de belirtildiği açıklamada, “Hükûmet ve işveren asgari ücretle ilgili tekliflerini kamuoyuyla paylaşmalıdır” denilerek çağrı yapılmıştı.

DİSK: En az 3 bin 800 lira olmalı..

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini ve en az 3 bin 800 lira olması gerektiğini belirtmişti.

Mikrofonu açık unutmuşlardı..

Geçtiğimiz seneki asgari ücret görüşmelerinde ise Atalay; mikrofonu kapalı sanarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle” demiş ve kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.

Asgari ücretli çalışan sayısı..

Türkiye’de bugün asgari ücretli 7,5 milyon çalışan bulunuyor. Yani çalışanların yüzde 35’inden fazlası asgari ücretle geçiniyor. Öte yandan tüm ücretli çalışanların yüzde 64 ise asgari ücretin altı ile asgari ücretin 1,5 katı (yaklaşık 3 bin 500 lira) arasında maaş alıyor..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com