Ana sayfa » Güncel » BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE EYT VAR AMA BÜTÇE DE EYT YOK!..

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE EYT VAR AMA BÜTÇE DE EYT YOK!..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ilk gününde EYT sık sık gündeme geldi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, EYT konusunda şunları söyledi:

“Bizim büyüme sorunumuz var, büyüme tıkanmış. Bakın -sadece corona değil- geçen yıl bu Türkiye 0,9 büyüdü, Türkiye bir fakirlik kapanına girdi. Potansiyel büyümesi düşmüş bir Türkiye var, buna bir çözüm var mı bütçede? Türkiye yoksullaşıyor, cari açık sorunlarımız artarak devam ediyor,

Dünyada enflasyonda 2’nci hâle geldik, teknoloji üretemiyoruz, işsizlikte rekorlar peşinde koşuyoruz, cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyoruz; bunlara ilişkin herhangi bir şey, bu sorunların çözüleceğine ilişkin bu bütçede hiçbir şey yok arkadaşlar.

Toplumun sorunları var. Çiftçi bugün çok sıkıntıda, tarlasını ekemiyor, ekim alanları yüzde 13 azalmış son on beş yılda. Efendim, EYT’liler sorunu var, işsizlik sorunu var, toplu esnaf sorunu var, 2 milyon esnaf kepenk kapatıyor; bunlara ilişkin bu bütçede hiçbir şey yok.”

‘EYT’LİLER İÇİN BÜTÇEYE BİR KURUŞ PARA KONULMADI..”

“Pandemiyle mücadele, son derece başarısız olmuştur Türkiye açısından. İrrasyonel kararlarla başlanmıştır; uçak biletlerinde KDV indirildi, konut kredileri verildi yani meseleyi okuyamayan bir hükûmetle karşı karşıya olduk. Gelir kaybına uğrayan vatandaşlara bu dönemde hiçbir şekilde yardım yapılmadı arkadaşlar. Kısa çalışma ödeneği, evet, onlar yapıldı, onlar zaten işsizin parası, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapıldı.

Bütçeden yapılan yardım sadece 8 milyar TL’dir. Biz bunlarla ilgili esnaf için önerge verdik. “Hiç olmazsa altı ay boyunca 2 bin lira verelim esnafımıza” diye o önerge reddoldu. Esnafa buradan ben bu hükümeti şikâyet ediyorum. Bir kuruş para koyulmadı esnaf için bu bütçeye. Yani 100 milyarlarca lira para kamu özel iş birliği için müteahhitlere konulurken esnafa bir kuruş para konulmadı, bir kuruş EYT’liye para konulmadı.”

CHP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Mİlletvekili Engin Altay da yaptığı konuşmada EYT sorununa değindi, Altay şu ifadelerde bulundu;

‘AK PARTİ OLARAK, BÜTÇEMDE EYT VAR DESEYDİNİZ’

“11 askerin başına çuval geçirildiğinde ‘Nota verin.’ dediğimiz zaman ‘Müzik notası mı!’ diyenlerden alacağımız ordu sevgisi de olamaz. FETÖ terör örgütüyle birlik olup Türk Silahlı Kuvvetlerine kumpas kuranlardan alacağımız, öğreneceğimiz ordu sevgisi de olmaz. Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıranlardan öğreneceğimiz millîlik ve yerlilik zaten olmaz ve Genelkurmay Başkanıyken karargâhında derdest edilen, boğazına kemer geçirilen, sonra da Millî Savunma Bakanı olanlardan alacağımız ordu sevgisi de zaten olmaz.

Ben isterdim ki AK PARTİ çıkıp burada ‘Benim bütçemde EYT’linin sorununu çözmek var. Benim bütçemde işsiz kalan garsonun, aşçının, kominin sorununu çözmek var. Benim bütçemde çiftçi var, işçi var, iş arayan işsiz var. Benim bütçemde öğrenci var.’ deseydi.”

HDP sözcüleri de EYT sorununu gündeme getirdi.

‘YANDAŞA AYRILAN KAYNAKLA…’

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, “.. güvenliğe ayrılan, ranta, yandaşa, israfa ayrılan kaynaklar eğer değiştirilirse neler yapılabilir başlıklar hâlinde sayayım: Yüz binlerce öğretmenin ataması yapılabilir; milyonlarca EYT’linin sorunları giderilebilir; milyonlarca KYK borçlusu gencin borçları silinebilir; milyonlarca işsiz vatandaşımıza pandemi döneminde

2.500 TL doğrudan gelir desteği verilebilir; asgari ücretin vergiden muaf net 4.000 TL yapılması sağlanabilir; her gün yükselen mazot ve girdi fiyatlarıyla beli bükülen çiftçilere bütçeden yapılan destekler 2 katına çıkarılabilir; elektrik, su, doğal gaz, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hâle getirilebilir; her geçen gün daha da büyüyen kredi borçlarıyla yaşamak zorunda bırakılan ve pandemi nedeniyle iş yerleri yeniden kapatılan yüz binlerce esnafın doğrudan gelir destekleriyle desteklenmesi mümkün hâle gelir.” dedi.

‘EYT’LİLERİ MEZARDA EMEKLİLİĞE MAHKUM ETTİNİZ’

İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da “Teşkilatlarınızı âdeta İŞKUR’a çevirdiniz. Çalışanları, emeklileri, esnafları, üreticileri perişan ettiniz, emeklilik bekleyen EYT’lileri mezarda emekliliğe mahkûm ettiniz. Gidin, bir marketlere bakın sevgili milletvekilleri, en fazla alınan ürün soğandır, patatestir, bulgurdur, makarnadır; insanları kasapların yanından dahi geçemez, evine bir kilo et alamaz hâle getirdiniz. İktidarınızı, çevrenizi, yandaşlarınızı zenginleştirirken halkı ise daha fazla fakirleştirdiniz.” sözleriyle iktidarı eleştirdi..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com