Ana sayfa » Güncel » “RAKAMLAR UYDURMA, İSTATİSTİKÇİ BAKINCA GÖZÜNDEN KAÇMIYOR..”

“RAKAMLAR UYDURMA, İSTATİSTİKÇİ BAKINCA GÖZÜNDEN KAÇMIYOR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER- Sağlık Bakanlığı’nın web sitesindeki covid-19 verilerini inceleyen bir istatistikçi, verilerin el ile girildiğini ifade etti. İstatistikçi, bir veri tabanından gelmeyen veriler arasındaki tutarsızlıkları da gözler önüne serdi.

Nick Brown isimli istatistikçi, Türkiye’deki koronavirüs verilerini inceleyince ortaya çıkan sonuç karşısında şaşkına döndü.

Brown, verilerin bir veri tabanından gelmediğini ve elle girildiğini tespit etti. “Yüzdeler belirtilirken bazı rakamların noktayla, bazılarının ise virgülle ayrılmış olması bunun en net kanıtı” diyen istatistikçi, yaptığı istatiksel hesaplamaları da paylaştı.

Verilerin bazılarında nokta bazılarında virgül kullanılmış.

İyileşen hasta, vefat eden kişi gibi sayılarda sıfır sayısının olmaması ve bazı rakamların sıkça tekrarlandığı gözüne çarpmış ve bunun istatistiksel oranını hesaplayınca bunun oluşmasının çok düşük bir ihtimal olduğu ortaya çıkmış;

Brown’ın vardığı sonuca göre; bu rakamların doğal ve gerçek rakamlar olması mantık dışı.

“Bu hasta, vaka, vefat sayılarında bir hata olmalı” diyen Brown “İşte bir istatistikçi bakınca, uydurma rakamlar gözünden kaçmıyor ve bulunuyor” sözleriyle durumu ifade etti..

Gerçek Gündem

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com