Ana sayfa » Bilim-Teknoloji » OKYANUSLARDAKİ; “MAVİ DELİKLER” KEŞFEDİLMEYE HAZIR..

OKYANUSLARDAKİ; “MAVİ DELİKLER” KEŞFEDİLMEYE HAZIR..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Pek çok bilim insanına göre uzay hakkında bildiklerimiz, okyanuslar hakkında bildiklerimizden daha fazla.

Buna örnek olarak kara delikler hakkındaki bilgilerin mavi delikler hakkında bildiklerimizden daha fazla olmasını gösterebiliriz. Evet, derin denizlerde mavi delik olarak adlandırılan nispeten gizemli yapılar bulunuyor.

Mavi deliklerin konumları bilinse de buralarda araştırma yapmanın epey zor olması, mavi deliklerin özelliklerinin hala ortaya çıkarılamamasının en büyük nedenlerinden biri. Buna karşın Florida kıyılarında bulunan ve Yeşil Muz (Green Banana) olarak adlandırılan bir mavi delik çok yakında kapsamlı bir araştırma çalışmasına ev sahipliği yapacak ve mavi delikler hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

Independent tarafından aktarılan bilgilere göre yaklaşık 90 metre derinliğe sahip olduğu düşünülen Yeşil Muz’da bu ay, kapsamlı bir araştırma çalışması başlayacak. Söz konusu çalışma, mavi deliğin nasıl oluştuğunu ve özelliklerini ortaya çıkarmayı hedefleyecek.

Bilim insanlarının en çok merak ettiği konulardan biri, mavi deliğin içinde bulunan suyun okyanus suyundan farklı olup olmadığı. Bu bölgede balık ve bitki çeşitliliğinin yüksek olduğu bilindiğinden bölgede neyin farklı olduğu fazlasıyla merak ediliyor.

Yeşil Muz, çevresiyle kıyaslandığında oldukça açık mavi bir renk tonuna sahip ve bilim insanları, bu deliğin yeraltı tatlı su kaynaklarının okyanus ile buluştuğu nokta olabileceğini ifade ediyorlar. Bilim insanları, bu gizemi çözebilmek için Yeşil Muz’a oldukça büyük bir keşif aracı göndermeyi planlıyorlar.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından finanse edilecek araştırmayla ilgili bir teoriye göre Yeşil Muz, okyanus tabanının altındaki deliklerle birbirine bağlanan bir grup mavi delik ağından yalnızca biri. Bilim insanları, bu teorilerini ancak Yeşil Muz ile ilgili tüm bilgileri açığa çıkardıklarında yanıtlayabilecekler..

Kaynak-Webtekno

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com