Ana sayfa » Güncel » “İZMİR’DE EYLEMLERE, İŞKENCEYE VARAN MÜDAHALELER YAPILDI!..”

“İZMİR’DE EYLEMLERE, İŞKENCEYE VARAN MÜDAHALELER YAPILDI!..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-İstanbul Sözleşmesi ve öldürülen kadınlar için Alsancak’ta bir araya gelerek anayasal hak olan gösteri ve yürüyüş hakkını kullanmak isteyen kadınlar, polis şiddetiyle karşılaştı. Polislerin kadınlara tekme atması, saçını çekmesi gibi görüntüler kamuoyunda büyük tepki çekti.

17 kişinin gözaltına alındığı olayda İsmail Temel isimli kişi eylem sonrası Alsanacak Gar önüne kadar polislerce takip edildi. Taksiye binip gitmesi engellenen Temel, ‘hastayım’ demesine rağmen darp edilerek gözaltına alındı. Epilepsi hastası olan Temel, krize girdi.

Ambulansın gelmesi beklemeden zorla polis aracına alınan Temel önce Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü daha sonra ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Yaşanan olayların hukuki sürecini İzmir Barosu Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Perihan Çağrışım Kayadelen İz Gazete’ye anlattı.

‘İŞKENCEYE VARAN MÜDAHALELER YAPILDI!..’

Kadınların, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ ve ‘İstanbul Sözleşmesini uygula’ sloganıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok şehirde eylemler düzenlendiğini ancak polis müdahalesinin sadece İzmir’de gerçekleştiğini vurgulayan Kayadelen, “İzmir polisi, ‘kadın cinayetleri dursun, kadına yönelik şiddet önlensin, bunun için de İstanbul Sözleşmesi aktif şekilde uygulansın’ diyen kadınlara işkenceye varan muamelelerle müdahale etti.

İzmir’de biz bu durumla bir süredir karşı karşıyayız. Bu, Türkiye’nin içinde bulunduğu politik durumdan ve hükümet uygulamasından kaynaklıyor. Bu, demokrasiden uzaklaşan havadan ari bir durum değil. Hükümet, haklı taleplerini sokaklarda haykırmak isteyen, hakkını arayan her kesime ağır bir şiddet uygulamaya devam ediyor. Kadınlar da bu şiddetten maalesef ki payına düşeni alıyor.” diye konuştu.

‘ANAYASA AÇIKÇA SÖYLÜYOR…’

Polisin, eylemi ‘izinsiz olduğu’ gerekçesiyle engellediğini açıklayan Kayadelen, “Bunu hep duyuyoruz, polisin diline ‘izinsiz gösteri’ pelesenk olmuş! Fakat Anayasa’nın 36’ncı maddesi açıkça ‘herkesin önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebileceğini’ söyler. Tek şartı bu gösterinin barışçıl olmasıdır.

Israrla polis, kadınları engellemek için elinden geleni yaptı ve sonunda da çok sert bir müdahale ile orada bulunan 16 kadını yerlerde sürükleyerek, saçlarından çekerek gözaltına altı. Biz oradaydık, elimizden gelen her müdahaleyi yaptık, polisin uyguladığı işkencenin önüne geçmeye çalıştık. Bir arkadaşımıza ters kelepçe taktılar! Ters kelepçe, insanlığa yaraşmayan bir muameledir.

Bunu çözmek için uğraştık ve arkadaşımıza takılan ters kelepçeyi çıkarttırdık. Aracın içine su almayı reddettiler, daha sonra suyu alıp dağıttıktan sonra kalan suları geri vermeye kalktılar.

Devamında da gözaltına alınan arkadaşlarımızı sağlık kontrolüne götürdüler, bu sağlık kontrolünden sonra da güvenlik şubeye ifade vermeye götürüldüler. Yaklaşık gece 01.30 civarında serbest bıraktılar” ifadelerini kullandı..

Kaynak-İz Gazete

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2024 | Kuzeyegehaber.com