Ana sayfa » Güncel » “VAKA SAYILARI BİNİN ÜSTÜNDE GİTMEYE DEVAM EDERSE FARKLI ÖNLEMLER ALINABİLİR..”

“VAKA SAYILARI BİNİN ÜSTÜNDE GİTMEYE DEVAM EDERSE FARKLI ÖNLEMLER ALINABİLİR..”

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Yaklaşık 2 haftadır uygulanmayan sokağa çıkma yasağı için vatandaşlar ve işletme sahipleri, yeni bir karar alınıp alınmayacağını merak ediyor.

Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri çerçevesinde alınan sokağa çıkma yasağı kararları, bu hafta ortaya çıkan vaka tablosunun ardından yeniden gündeme geldi. Vakaların yeniden artışa geçmesiyle birlikte alınan önlemlere değinen Bilim Kurulu üyeleri, bazı tedbirlerin alınabileceğine vurgu yaptı.

Sokağa çıkma yasağının yeniden gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında hafta sonları ve bazı bayramlarda kısıtlama uygulanmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu ile birlikte bu hafta sonu da uygulanmamasının ardından gözler resmi açıklamalara çevrildi.

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama yapılmazken, Bilim Kurulu üyeleri konuyla ilgili açıklama yaptı.İki haftadır uygulanmayan sokağa çıkma yasağı gündemde yer almaya devam ediyor.

Normalleşme süreci kapsamında, sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından, Bilim Kurulu değerlendirmeleri neticesinde sokağa çıkma yasağıyla ilgili durum Kabine Toplantısı’nda ele alınıyor. Sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklama yapılmazken, Bilim Kurulu üyeleri konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu üyelerinin “Artış sürerse tedbirler döner” açıklamasının ardından akla ilk gelen tedbir ise sokağa çıkma yasağı oldu. Bir hafta önce 700’lere kadar inen vaka sayıları, son birkaç gündür yeniden binli rakamları gördü.

Yaşanan bu kısmi artış ikinci dalga endişesi yarattı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, vaka sayılarını yorumladı:İşte, o husustaki açıklamalar:

Prof. Dr. Tevfik Özlü:

Günlük vaka sayıları, bir salgının tek başına iyi ya da kötü gittiğini göstermez. Diğer kriterlere de bakmak lazım. Şu anda test sayıları salgının ilk dönemi gibi değil. Test sayısında ciddi oranda artış var ama vakalar binli sayılarda devam ediyor. Pozitiflik oranı da artan test sayısına göre azaldı.

Yani salgın şu anda halen inişte. Biz buna ‘vaka havuzu’ diyoruz. Şimdi dikkat ederseniz iyileşen hasta sayıları artıyor ve havuz giderek boşalıyor. Hastaneye yatanların oranı bir ara yüzde 23’tü, şimdi ise 2.31’e düştü. Ne zaman korkarız? Günlük vaka sayısı sürekli artıyor, pozitif oranı giderek yükseliyorsa, hastanede yatış arttıysa, ağır hasta sayısı yükselişte ise o zaman salgında tekrar başlangıca dönüyoruz anlamına gelir. Bu dinamik bir süreç, ‘salgın geçti gitti’ diye bir şey yok. Eğer artış korkulan şekilde olursa, aynı olmasa da farklı tedbirler alınacaktır.

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan:

Kontrolsüz bir artış yok, bunu söyleyebilirim. 45 binin üzerinde test yapılıyor her gün, rakamlar artıyor gibi görünse de pandeminin pik yaptığı dönemler gibi değil. Kontrollü sosyal yaşam konusunda çok ciddi olmalıyız. Bu süreci doğru biçime yönetebilirsek pandemi konusunda gösterdiğimiz başarımız devam edecektir.

Bu haftaki verileri önümüzdeki toplantıda konuşup değerlendireceğiz. Başka ne gibi önlemler alınabilir, elbette konuşacağız. Normalleşmenin de denetlenmesi en önemli kısım. Sayılar önümüzdeki haftalarda da binin üzerinde giderse bir takım farklı önlemler için ilk adımlar atılabilir.

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz:

Geçen hafta sonu yaşanan bölgesel manzaraları gördük. Tedbirsizliklerin sayılara yansıması 7- 10 gün arası bir sürede kendini gösteriyor. Yani geçen haftanın yansımaları cuma akşamından itibaren vaka sayılarında bir artış olarak ortaya çıktı diyebiliriz.

Tabii semptom göstermeyen kişilere yapılan testlerin artmasının da vaka sayılarının artışına katkısı oldu. Kontrollü sosyal hayat dediğimiz şu dönemde, maske, mesafe, temizlik ve kalabalıklardan kaçınma konularına çok önem vermeliyiz. Çünkü artık ‘evde kal’ döneminden ‘işini gör evine dön’ dönemine geçiyoruz..”

Kaynak-Hürriyet

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com