Ana sayfa » Yerel » 2. HAMSİ FESTİVALİNİ ALİAĞA ESNAFINA SORDUK..

2. HAMSİ FESTİVALİNİ ALİAĞA ESNAFINA SORDUK..

Yazar: Erdinç Şahin
0 yorum

KUZEYEGEHABER-Aliağa’da ,Aliağa Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneğince organize edilen; “2. Hamsi Festivali” son derece renkli görüntülere sahne olduğu gibi, Demokrasi Meydanına kurulan standlarda yapılan satışlar meydan çevresinde genellikle gıda işi yapan bir çok esnafı adeta küplere bindirdi.

Kuzey Ege Haber olarak bugün esnafı ziyaret edip, festivale ilişkin sorular sorduk. Büyük bölümü isimlerinin yazılması istemeyen Demokrasi Meydanı çevresindeki esnaf festivalle ilgili şunları söyledi;

Mustafa Erkoca-Mangal Büfe;

“Benim sorunum daha çok Aliağa dışından gelip Meydanda Lokma döken şahıslarla ilgili. Tamam yapılan bir hayıra vesile oluyorlar ama aslında onun yeri burası değil. Bir çok esnaf var burada, onları da düşünmek lazım. Hamsi Festivaline gelince, benim fiyatlarımla şurada tezgah açan kişilerin fiyatları arasında uçurum var. Benim müşterim belli, yıllardır buradayım, diğer esnaf arkadaşlar adına konuşamam, siz onlarla konuşacaksınızdır muhtemelen..”

İbrahim Kara-Balıkçı Ablanın Yeri;

Panayır bizim işlerimizi son derece olumsuz etkiledi. Bakın saat üçe geliyor, şu saate kadar sadece tek bir müşteriye hizmet verebildik. Hadi sayılı gün geçer-gider dedik, hafta sonu en çok iş yapacağımız zaman. 6 günlük bir festival doğrusu Aliağa esnafı adına hiçte iyi olmadı, işlerimizi tamamen durdurdu.

Sümeyra Yeşil-Yeşil Burak

“Adımı yazabilirsin abi, sakıncası yok. Doğru değil bu. Aliağa esnafı dururken oradan-buradan gelen insanlara satış yaptırılması yanlıştır. Hangimizin işleri etkilenmiyor ki ?. Yapılan şey, Aliağa esnafına haksızlıktır, bu kadarını yeterli görüyorum..””

İsimlerinin verilmesi uygun görmeyen esnaflardan biri ise şu ifadelerde bulundu;

“Abi, hadi hamsi festivali dediler anladık. Ya, adam oyuncak getirmiş, cep telefonu aksesuarı getirmiş. Yöresel diyorlar ya festival için. Cep telefonu aksesuarı aksesuarını Türkiye’nin Çin vilayetinin neresinden getirdiler acaba?”

Yemek satışı yapan bir diğer esnaf ise;

“Bakın, tavuklu pilav ve kutu kolayı 13 liraya veriyorum, fişini kesiyorum, vergisini ödüyorum. Oradaki tezgahlarda satılan ürünlerin fiyatları şöyle dursun, nereden geliyor, hangi şartlarda üretiliyor, hijyene dikkat ediliyor mu, fiş-fatura kesiliyor mu bunlar muamma. Ben Aliağa esnafı olarak bu festivali kesinlikle doğru bulmuyorum, bizimle rekabet eder gibi oradan*buradan gelen insanlara satış yaptırıyorlar, hadi bizi bırakın, bu sizce doğru mu?” diye sorarak konuşmasını tamamladı.

Yine gıda ile uğraşan bir diğer esnaf ise şunları söyledi;

“Abi adımı değil, söyleyeceklerimi yaz. Gelip karşıma tezgah açtılar, vergisiz-mergisiz satış yapıyorlar. Ben bu dükkana 5 bin lira kira veriyorum, stopajı, vergisi cabası. 5-6 gün boyunca haksız bir rekabet olacak, Aliağa esnafı açısından. Eğer böyle bir şey yapılacaksa, Yenimahalledeki futbol sahasında yapsınlar, burada böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Aslında çok daha sert şeyler söyleyecektim ama şimdilik susuyorum..”

Konuştuğumuz 13 esnafın sadece biri festivalle ilgili olumlu ifadelerde bulundu. “Şurada ortalık biraz hareketlendi, insanlar geldi, dolaştı, değişik şeyler gördü. Onlarda bizim memleketimizin insanları” şeklinde konuşan esnaf kendi bakış açısıyla festivali değerlendirmiş oldu..

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Yorum Yap

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.

© 2015 – 2023 | Kuzeyegehaber.com